Tiedätkö markkinointisi tuoton oikeasti?

Anna Lujanen
Moni mainosalan ammattilainen ymmärtää TV:n tehon mainosvälineenä. Parhaimmillaan yritys myy koko varaston tyhjäksi, kun TV-mainos osuu juuri oikeaan yleisöön. Tänä päivänä tunne jonkin toimivuudesta ei kuitenkaan riitä. Markkinointi-investoinnin toimivuus pitää kyetä osoittamaan numeroilla, ja mielellään pian investointipäätöksen jälkeen, kirjoittaa Screenforce Finlandin Anna Lujanen.

Teetimme kansainvälisestikin poikkeuksellisen kattavan tutkimuksen Gigantin markkinoinnista Suomessa, koska halusimme oikeasti sukeltaa markkinoinnin kannattavuuteen. Mitä medioita Gigantti käyttää kampanjoissaan – ja millaisilla tuloksilla? Kuinka monta euroa liikevaihtoa eri välineisiin sijoitettu euro tuo?

Gigantille eri kanavien tuotoissa oli valtavan isot erot. Kirkkaimpana tähtenä loisti yhtiön suosima TV-mainonta, joka toi Gigantille lyhyellä aikajänteellä kuusi euroa myyntiä ja pitkällä aikajänteellä 17 euroa myyntiä. TV-mainonnan ROI on moninkertainen verrattuna moneen muuhun kanavaan. 

Valitettavasti moni markkinoija elää todellisuudessa, jossa pitkän aikavälin ROI:ta ei ole mahdollista mitata tai huomioida. Pahimmillaan myyntinytkäys halutaan välittömästi mainonnan maksamisen jälkeen, jolloin brändimainonnan vaikutus pohjamyyntiin jää huomaamatta.

Kävin aiheesta kiinnostavan keskustelun toukokuussa Screenforce Dayn jälkeen vaikuttavuuden kummisedäksikin kutsutun Les Binet’n kanssa. Hän esitti monelle yritykselle melko vallankumouksellisen näkökulman markkinointiin: miksi se on kirjanpidossa kulu eikä investointi?

Binet’n arvion mukaan investointi brändimarkkinointiin maksaa itsensä takaisin puolessa vuodessa. Täysi hyöty tulee noin kahdessa vuodessa. Silloin, ainakin omalla matematiikallani, kyse on investoinnista eikä kulusta. 

Kansainvälisten tilinpäätösstandardien muuttaminen todellisuutta vastaaviksi brändimarkkinoinnin osalta on ehkä turhan kova tavoite. Tämän tutkimuksen tarkoitus on antaa teille kättä pidempää perustellessanne markkinoinnin tuomaa liiketoimintahyötyä.

Johtoryhmätasolla vastuu tämän ymmärryksen viemisestä eteenpäin on teillä, markkinoinnin ammattilaisilla. Meidän tavoitteemme on auttaa teitä tässä työssä parhaamme mukaan tuottamalla täsmällistä ja oikeaa dataa. 

Anna Lujanen toimii Screenforce Finlandin vetäjänä.

Lue lisää:

TV-mainonta toi parhaan tuoton Gigantille 

Lataa koko tutkimus