Checklist tehokkaaseen mainontaan

Kuuntele artikkeli tästä!
Moni tuskaileekin yrittäessään selvittää, kuinka mainoskampanjasta saa kaiken hyödyn irti. Mainonnan keinoja on runsaasti, mutta niiden toimivuus on riippuvainen monesta eri tekijästä. Siksi kampanjaa rakentaessa ei pidä hötkyillä, vaan ymmärtää mitkä asiat vaikuttavat tuloksiiin ja mitä kaikkea suunnitteluvaiheessa täytyy ottaa huomioon.
Sanoman Myyntiryhmän päällikkö Tomi Jäppinen kokosi kahdeksan kohdan checklistin, joka auttaa mainoskampanjan rakentamisessa. Näitä askelia noudattamalla pääset liikkeelle oikeista lähtökohdista ja opit luomaan entistä toimivampia mainoksia!
1. Määritä kampanjan tavoitteet
Tavoitteiden määrittäminen on tärkein vaihe koko prosessissa, sillä se vaikuttaa jokaiseen seuraavaan valintaan, jota kampanjaa rakentaessa tehdään. Päätä siis heti alussa, haluatko että mainoskampanjasi lisää brändin tunnettuutta, vai yritätkö myydä sen avulla tiettyä tuotetta tai palvelua. Lukitse päätöksesi ennen kuin siirryt seuraaviin vaiheisiin.
2. Kartoita kohderyhmä
Kohderyhmän määrittäminen ja ymmärtäminen on äärimmäisen tärkeää. Usein mainonta kompastuu siihen, ettei kohderyhmää tunneta riittävän hyvin.
Kysy siis itseltäsi, millaisia nykyiset asiakkaasi ovat ja missä ja miten he ostavat yrityksesi tuotoksia? Pyri tunnistamaan erilaisia asiakasryhmiä ja käyttäytymismalleja: esimerkiksi verkossa ja kivijalkaliikkeissä asioivien henkilöiden profiilit saattavat erota toisistaan hyvinkin merkittävästi. Kun ymmärrät asiakkaitasi, tiedät millaisia ostajia sinun kannattaa tavoitella jatkossakin.
Muista myös linjata kohderyhmä kampanjan tavoitteisiin. Jos tavoittelet brändin tunnettuutta, rajaus voi olla verrattain laaja. Käytännössä se voi kattaa kaikki, jotka voisivat olla kiinnostuneita yrityksesi tuotteista tai palveluista. Jos taas haluat myydä tiettyä tuotetta tai palvelua, kannattaa kohderyhmä rajata tiukemmin. Vain harva tuote tai palvelu sopii “kaikille” eli mitä fiksummin rajaat, sitä todennäköisemmin teet kauppaa.
3. Valitse kanavat ja keinot kohderyhmän tavoittamiseksi
Kun kohderyhmä on kasassa, selvitä missä kanavissa ja millä keinoin heidät tavoittaa parhaiten. Voit nojata jo olemassa olevaan dataan tai tehdä kevyttä asiakastutkimusta.
Entä tiedätkö jo, mihin ostopolun vaiheeseen kampanjasi on suunnattu? Oikean vaiheen tunnistaminen auttaa valitsemaan parhaat keinot. Esimerkiksi bannerimainonta toimii usein tehokkaimmin ostopolun alkuvaiheessa, remarketing puolestaan kuljettaa asiakasta lähemmäs ostoa ja vastaavasti Googlen kautta yrityksen verkkosivuille päätyvät ovat jo todella potentiaalisia ostajaehdokkaita.
Muista myös, että kohdentamisessa on lupa olla luova. Tutustu neljään toisenlaiseen tapaan tavoittaa kohderyhmäsi.
4. Määritä mittarit
Kirkasta konkreettisella tasolla, mitä haluat kampanjasta irti: numeraaliset tavoitteet ohjaavat tekemistä ja kertovat, milloin kampanja on ollut menestyksekäs. Valitse siis mittarit, jotka kertovat sinulle milloin olet onnistunut. Muista suhteuttaa nämä käytettävissä olevaan budjettiin.
Yrityksen tunnettuutta ja brändiä voidaan mitata esimerkiksi seuraamalla myynnin ja brändin kasvua pitkällä aikavälillä. Toinen vaihtoehto on tarkkailla verkkosivujen liikennettä ja sitä, mihin suuntaan se kehittyy puolen vuoden sisällä. Muista, että tunnettuuden kasvattaminen vie aikaa ja sen tulokset eivät näy heti.
Puhtaasti myynnillisessä kampanjassa mittarina voi olla esimerkiksi konversiot, mutta nekään eivät istu kaikkeen. Esimerkiksi bannereiden kautta tuleva harvoin konvertoi suoraan, joten varmista että mittarit istuvat valitsemiisi keinoihin.
5. Luo asiakkaalle luonteva polku
Asiakkaan polku ei pääty mainoksen näkemiseen. Suunnittele siis tarkkaan, minne haluat heidät kampanjallasi ohjata. Jos mainostat tiettyä tuotetta tai palvelua, kannattaa ohjaus tehdä suoraan tuotesivuille, ei yrityksen etusivulle.
Mitä helpommaksi teet potentiaaliselle asiakkaalle seuraavan askeleen ottamisen, sitä todennäköisemmin hän päätyy ostamaan sinulta. Varmista siis ennen kampanjan alkua, että verkkosivusi ovat kunnossa ja ne eivät vahingossa ohjaa umpikujaan.
6. Muotoile terävä viestikärki
Mainos voi olla erinomainen, mutta jos viesti ei pure tavoiteltuun kohderyhmään, ei se myöskään tuo toivottuja tuloksia. Astu siis hetkeksi asiakkaasi saappaisiin: mistä asioista he haluaisivat kuulla ja millaisin sanoin? Pyri löytämään mahdollisimman kohdennettu viesti ja muista, että liian geneerinen sanoma ei uppoa kehenkään.
Pidä myös mielessä kampanjan tavoite. Haluatko, että jäät viestilläsi potentiaalisten ostajien mieleen, vai haluatko että he ostavat tuotteesi? Voit ohjata asiakasta oikeaan suuntaan esimerkiksi erilaisilla toimintakehotteilla.
7. Testaa ja hienosäädä
Mainonta ei ole tarkkaa tiedettä, vaan se vaatii jatkuvaa vertailua ja hienosäätöä. Kampanja menee harvoin ykkösellä nappiin, eli tulosten tarkkailu ja jatkuva optimointi on äärimmäisen tärkeää. Esimerkiksi A/B-testaamalla kahta erilaista banneria, näet suhteellisen nopeasti, kumpi niistä toimii paremmin. Mitä enemmän testaat, sitä paremmin opit ennustamaan, millainen mainonta tepsii juuri sinun kohderyhmääsi.
8. Analysoi huolellisesti
Oliko kampanja onnistunut, eli johtiko se haluttuihin tuloksiin? Älä palaa tähän kysymykseen vasta lopuksi, vaan seuraa tuloksia jatkuvasti.
Jos näyttää siltä, että tuloksia ei tule, palaa takaisin alkuun. Olivatko tavoitteet realistiset, oliko kohderyhmä riittävän tarkasti määritelty ja niin edelleen. Vaikka et saisikaan tilannetta korjattua meneillään olevan kampanjan aikana, selvitä aina huolellisesti missä mentiin pieleen. Näin voit aloittaa seuraavan kampanjan jo huomattavasti paremmista lähtökohdista.
Kuten varmasti olet jo tähän mennessä huomannut, mainoskampanjan rakentaminen ei ole mikään läpihuutojuttu. Ole siis armollinen itsellesi ja uskalla rohkeasti kokeilla erilaisia lähestymistapoja myös epäonnistumisen jälkeen.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Ota avuksesi markkinoinnin suunnittelupohja, johon voit hahmotella toimenpiteesi yhteen näkymään.