”Teemme viihdettä ylpeästi ja intohimolla”

Suomen suurin viihdetalo Karri Kari Jaajo

Nelonen Median liiketoimintajohtaja Kari Laakso ja Sanoman B2B:n Solutions-yksikön johtaja Karri Ahonen keskustelivat Suomen suurin viihdetalo -webinaarissa viihteen ja populaarikulttuurin merkityksestä suomalaisille.

Nelonen Media asetti neljä vuotta sitten tavoitteekseen olla Suomen suurin viihdetalo. Mietinnässä oli tuolloin se, mille aloille tv- ja radiotoimintaa kannattaisi laajentaa.

Luontevaksi kasvusuunnaksi todettiin tapahtumat, festarit ja konsertit. Yritysostojen kautta Nelonen Medialla on nyt 14 festaria, joita toivon mukaan päästään ensi kesänä järjestämään. Musiikin kautta katsastettiin levy-yhtiökenttää ja hankittiin levy-yhtiö Kaiku. Elokuvalevitystoiminnan ensimmäinen tuotos Pertsa ja Kilu tulee elokuvateattereihin joulukuun 25. päivä, ja äänikirjapalvelu Supla+ käynnistettiin viime keväänä.

”Olemme pystyneet muodostamaan globaalistikin ainutlaatuisen kokonaisuuden. On tarve muuttua, sillä varsinkin tv-sisällöissä kisa on jäätävän kovaa, kun uusia videopalveluita tulee koko ajan. Ylekin kilpailee aika röyhkeästi kaupallisen television kanssa. Uskomme, että olemme ottaneet omat vahvuutemme tässä oikealla tavalla käyttöön. Pyrimme pysymään pirteänä haastajana, vaikka välillä lipsahtaisi markkinajohtajuuden puolelle”, Kari Laakso totesi.

Nelonen Median kanaville halutaan parhaat esiintyjät.

”Tutkimme mitä mieltä yleisö on, ja olemme siitä hyvin kartalla. Musiikin puolella toimimme samalla tavalla. Olemme ensimmäisestä sinkusta asti tukemassa artistia radiosoitolla, suunnittelemme yhdessä tapahtumat ja ohjelmat, joissa artistit esiintyvät. Ihan parhaimmillaan tavoitteena on, että artisti nähdään joskus stadionilla”, Laakso kuvailee.

Karri Ahonen liitti keskusteluun markkinoinnin näkökulman.

”Tämä esimerkki kuvastaa hyvin monikanavaisen strategian vahvuutta niin yritys- kuin yksilötasolla. Aloitin 10 vuotta sitten tv-myyntijohtajana. Olin silloin tosi varma, että televisiolla ratkaistaisiin kaikki mahdolliset mainostajan ongelmat. Nyt pystytään keskittymään asiakkaan tavoitteisiin ja rakentamaan ratkaisut kanavariippumattomasti. Buranaa ei tarvitse tarjota joka vaivaan”, Ahonen totesi.

Kun formaatit tuotetaan monikanavaisiksi, markkinoija pystyy kytkeytymään niiden sisältöihin monesta eri kulmasta.

”Jos ennen riitti Hesarin kokosivu ja spotti Kymppiuutisissa, nyt markkinoijan täytyy miettiä, miten kytkeytyä kuluttajaan oikeassa kontekstissa. Kun haetaan lisää tehoa omaan viestintään, täytyy ymmärtää hyvin, missä tunnetilassa kuluttaja seuraa kutakin sisältöä. Tässä me voimme auttaa”, Ahonen totesi.

Kuluttajat kuitenkin loppujen lopuksi ratkaisevat, mistä biisistä tulee hitti tai mistä tv-ohjelmasta ilmiö. Tuotteen pitää olla kunnossa.

”Me teemme viihdettä ylpeästi ja intohimolla. Vaikka sisältöjä analysoidaan, persoonia tutkitaan ja musaa mitataan, niin intohimo on kuitenkin kaikkein tärkein”, Laakso totesi.  

Intohimon lisäksi tarvitaan hittinenää. Täytyy osata tunnistaa, mistä ohjelmasta, formaatista tai musiikkikappaleesta voi tulla iso.

”Toimialan yhteistyö on erittäin tärkeää. Meidänkaltaiset toimijat ovat ainoita, jotka ovat kiinnostuneita suomalaisen viihteen tulevaisuudesta”, Laakso totesi.

Markkinoijan kannalta kiinnostavat kehityskohteet kytkeytyvät siihen, miten kotimaisen sisällön isosta merkityksestä voidaan ottaa enemmän irti.  

”Toinen kehityskohde liittyy jakeluteihin. Se, että sisällöt jaetaan yhä useammin digitaalisia kanavia pitkin, tuo meille paljon enemmän mahdollisuuksia markkinoinnin näkökulmasta. Datan avulla ymmärrämme enemmän viihteen kuluttajista ja voimme tarjota tätä ymmärrystä markkinoijille. Autamme näin asiakkaitamme tekemään vaikuttavampaa markkinointia”, Ahonen sanoi.

Kun digitalisaatio tarjoaa uusia jakelumahdollisuuksia, kilpailu on koventunut. Miten kansainvälisiä jättejä vastaan kilpaillaan viihteessä?

”Ruudun osalta meillä on selkeä strategia: luotamme siihen, että meillä on kotimaisia ilmiöitä, joita kukaan ei voi meiltä viedä”, Laakso totesi ja antoi esimerkiksi Vain elämää -ohjelman, joka on täydellinen tv-tuote. Vain elämää on iso lineaarisessa televisiossa, ja sitä katsotaan paljon myös Ruudusta. Big Brother vie kuluttajasuhteen vielä syvemmälle, koska sitä halutaan ostaa ja katsoa 24/7. Kun Ruudun tarjontaa täydentävät vielä kotimaiset palloilulajit, kilpailuasetelma kansainvälisiä pelureita vastaan on vahva.

Videopalvelujen markkina on kasvava. Yli 50 % suomalaisista kotitalouksista tilaa jotain videopalvelua ja noin 60 % näistä kahta tai useampaa. Kuluttajan kukkarossa tilaa useammille palveluille.

”Kotimainen viihde voi tällä hetkellä hyvin. Kotimaisella musiikilla täytetään festareita, tv:ssä isoimmat ohjelmat ovat kotimaisia ja moninkertaisesti isompia kuin kansainvälisten videopalveluiden hitit. Ensi vuonna tv:n ohjelmakartassa jälleen iso kattaus laadukasta kotimaista viihdettä”, Laakso lupasi.

Katso myös: 

TV on nyt monipuolisen vahva

Suomen suurin viihdetalo palveluksessasi

Jaajo Linnonmaa haastatteli Suomen suurin viihdetalo -webinaarissa  Kari Laaksoa ja Karri Ahosta. Katso haastattelu tästä:

Liittyvät artikkelit
Tikkurila_festivaali artikkelikuva

Ylpeästi vantaalaiset

Vantaan Taksin ja Tikkurila-festivaalin yhteistyö perustuu yhteiseen arvopohjaan.
Tapahtumat
Ylpeästi vantaalaiset