Mitä (hyvä) sisältömarkkinointi on?

Sisältömarkkinointi artikkelikuva

Yksi vastaus on, että sisältömarkkinointi on keino houkutella kohderyhmää nettisivuille tutustumaan yrityksen tuotteisiin tai palveluihin ja tapa luoda niille arvoa. Sellaista sisältöä tämäkin teksti edustaa.

Kattavampi vastaus voisi olla tämä: Sisältömarkkinointi on suunnitelmallista markkinointiviestintää, jonka avulla kerrotaan yritykselle tai brändille tärkeistä teemoista niin, että sisältö houkuttelee ja sitouttaa kohderyhmää.

Lausehirviö vaatinee pilkkomista, jotta pystyisit hyödyntämään sitä, kun pohdit omaa sisältömarkkinointiasi.

Aloitetaan viimeisestä sanasta, kohderyhmästä. Sen määrittämiseksi tarvitaan sekä kylmää että lämmintä dataa. Kohderyhmäsi voi olla pieni tai suuri, olennaista on, että tiedät, ketä tavoittelet. Kymmenenkin ihmistä voi riittää, jos myyt sijoituspalveluja miljonääreille.

Teemojen valinta taas on välttämätöntä, koska resurssit eivät riitä kaikkien mahdollisten aiheiden haltuunottoon. Missä asiassa brändisi tai yrityksesi haluaa olla ajatusjohtaja? Mitkä teemat ovat strategiasi kannalta tärkeimpiä?

Sisältömarkkinointi vaatii myös suunnitelmallisuutta ja jatkuvuutta. Ole johdonmukainen, tavoitteellinen ja pitkäjänteinen kuin ultramaratoonari ja mittaa suoritustasi yhtä tarkkaan. Vaikka yksittäinen sisältö olisi kuinka täräyttävä, sillä pääset vasta lähtöviivalle.

Voit kuitenkin tehdä kaiken edellä mainitun täysin oikein ja silti epäonnistua. Olet esimerkiksi saattanut valita strategiasi kannalta täydellisen teeman, mutta se ei kiinnosta kohderyhmääsi.

Sisältömarkkinointimääritelmän ydin on lause ”niin, että sisältö houkuttelee ja sitouttaa”. Ilman osuvaa sisältöä kaikki edellä mainittu määrittely jää merkityksettömäksi power point -hääräilyksi.

Millainen sisältö sitten houkuttelee tai sitouttaa? Minkälaisen sisällön parissa kohderyhmä haluaa käyttää aikaansa?

Hyvä sisältö tunnistaa kohderyhmän tarpeet ja palvelee niitä. Sisällön muodot voivat olla moninaiset, mutta laatusisällössä hyödynnetään usein journalismista tunnettuja keinoja. Jos pitää oikein lyhyesti sanoa, niin hyvä sisältö houkuttelee kuin puhtailla lakanoilla pedattu sänky ultramaratonin jälkeen.

Niina Leino

Kirjoittaja toimii Sanoman sisältömarkkinointitiimin luovana johtajana.

Liittyvät artikkelit
Katariina Uljas-Ahl artikkelikuva

Markkinointi on muutosmatka

Jo ennen yhtäkään pakottavaa Suurta Kriisiä markkinointi on ollut jatkuvassa muutostilassa. Seuraava Iso Pakko on vastata kiihtyneeseen kuluttajakäyttäytymisen muutokseen ja ylläpitää digiloikan vauhtia, Dagmarin Katariina Uljas-Ahl kirjoittaa.
Näkemyksiä markkinoinnista
Vieraskynä
Markkinointi on muutosmatka
Modernit naiset artikkelikuva

Mistä modernit naiset oikeasti puhuvat?

Naiset tekevät valtaosan talouksien ostopäätöksistä. Tiina Kosonen ja Satu Kaitaranta vinkkaavat, miten markkinoija voi ottaa naiset paremmin huomioon. Lataa myös selvitys moderneista naisista kuluttajina ja mediankäyttäjinä.
Omakynä
Näkemyksiä markkinoinnista
Tutkittua
Mistä modernit naiset oikeasti puhuvat?
Kk-kamppis-Lidl-jakokuva.jpg

Joulukuun kuukauden kamppis on Lidlin tarinallinen joulukampanja

Sanoman Kuukauden kamppis on kunnianosoitus hyvälle markkinointiviestinnälle. Sellaiselle, joka säväyttää, naurattaa, koskettaa tai joka on saanut aikaan sanomista. Lidlin joulukampanja toi tutut satuhahmot seikkailemaan yllättävän käänteen saaviin tarinoihin.
Uutismedia
TV & video
Audio & radio
Aikakausmedia
Näkemyksiä markkinoinnista
Kuukauden kamppis
Joulukuun kuukauden kamppis on Lidlin tarinallinen joulukampanja