Alalla: Senior Advisor Teemu Suutari

Teemu Suutari Alalla artikkeli

Pelkkä käytetyimpien ja tavoittavimpien medioiden ostaminen eri riitä, Teemu Suutari toteaa Alalla-juttusarjan haastattelussa. 

Miten päädyit alalle?

Kyseessä oli sattumusten summa. Hain nuorena eri ammattikorkeakouluihin ja päädyin peruutuspaikalla silloiseen Mercuria Business Schooliin. Opintoihin kuului myös työharjoittelu. Siihen aikaan Taivas oli erittäin kovassa nosteessa, ja minulla oli haaveena päästä sinne harjoitteluun. Pistin hakemuksia myös muihin mainos- ja mediatoimistoihin, ja sattumoisin Aegikseen kuuluvalla Mediekompetenssilla oli tapata palkata harjoittelijat juuri Mercuria Business Schoolista. Sain paikan. Myöhemmin Mediekompetensista tuli Vizeum, Aegiksesta tuli Dentsu, ja minä lopetin siellä 18 vuotta myöhemmin strategiajohtajana. Viime vuoden maaliskuussa siirryin OMD:hen.

Mikä on parasta työssäsi?

Monipuolisuus ja jatkuva muutos. Jokainen päivä, viikko, kuukausi ja vuosi on vähän erilainen. Kun aloitin, tulostimme sanomalehti-ilmoituksien vahvistukset ja faksasimme niitä yksitellen medioihin. Alle kahdessakymmenessä vuodessa toiminta, niin organisaatiotasolla kuin liiketoiminnallisestikin, on lähes täysin muuttunut. Nämä muutokset pitävät hereillä. Totta kai tasaisin väliajoin tulee sellainen fiilis, että nytkö olen pudonnut kelkasta. Onneksi ympärillä on huippuammattilaisia, joilta voi joka päivä oppia uutta. On myös mahtavaa seurata, miten kuluttaja muuttuu ja miten uusia brändejä syntyy. Meillä pitää olla koko ajan sormi kuluttajan pulssilla ja seurata muutosta.

Mitä työhösi OMD Finlandin Senior Advisorina kuuluu?

Asiakkaiden neuvonanto ja strateginen markkinoinnin suunnittelu. Lisäksi oleellinen osa työtäni on OMD:n liiketoiminnan kehittäminen ja transformointi. Silloin kun aikoinaan faksasimme varauksia, toimintamme oli keskittynyt pääosin median ostamiseen. Nyt olemme enemmän neuvonantoliiketoiminnassa, liittyy se sitten markkinoinnin suunnitteluun, analytiikkaan, dataan tai kuluttajaymmärrykseen. Median ostaminen on edelleen tärkeää, mutta peliä ei ratkaista pelkästään sillä, että ostetaan käytetyimpiä tai tavoittavimpia medioita. Markkinoinnin kenttä on muuttunut ja monipuolistunut valtavasti. Ihmisten tavoittaminen ei enää riitä, vaan kuluttajaan vaikuttaminen vaatii paljon syvällisempiä keinoja. Näiden keinojen ja tavoitteiden analysointi on äärimmäisen tärkeää.

Takana on poikkeuksellinen vuosi. Miten se on vaikuttanut työhösi?

Kun aloitin uudessa työssäni, päädyin oikeastaan suoraan karanteeniin. Ehdin olla noin viikon OMD:llä, kun siirryttiin kotitoimistoihin. Etätyö on tuonut omaa haastettaan sparrailukulttuuriin ja luovaan työskentelyyn. Kalenterit ovat täynnä Teams-palavereja ja huomataan, että päivän aikana ei välillä meinaa ehtiä edes syödä, kun palaveriputken venyvät.

Tästä on kuitenkin selvitty todella hyvin. Liiketoimintaa se ei ole pysäyttänyt, ja olemme pystyneet mukautumaan tilanteeseen hienosti. Uskon myös siihen, että viisi päivää viikossa toimistolla -elämään ei tulla enää palamaan. Työn muutos jatkuu, mikä on erittäin tervetullutta.

Minkä kampanjan suunnittelussa olisit halunnut olla mukana?

Niitä on tosi paljon. Selaan joka vuosi läpi esimerkiksi Cannesin caset, ja sieltä löytyy aina lukuisia, joissa olisi toivonut olleensa mukana. Totta kai myös omalle urallekin mahtuu lukuisia töitä, joista olen erityisen ylpeä. Yksi niistä on Norwegian-lentoyhtiön tulo Suomen markkinoille. Matkailumainontaa tehtiin silloin hyvin perinteisellä tavoilla, ja onnistuimme lanseerauksessa muuttamaan koko markkinaa. Mainostoimisto N2:n teki fantastiset mainokset, jotka puhuttelivat suomalaisia rohkeasti norjan kielellä.

Saarioisen Äitien tekemää ruokaa -kampanjoinnissa ihailin systemaattista ja pitkäkestoista mielikuvan rakentamista. Lidlin humoristisissa jouluspoteissa on poikkeuksellista luovuutta ja visionäärisuutta. Olen ikuinen hevimies, joten Valion legendaarinen Lemmy Kilmister -maitomainos puhutteli todella syvästi. Valion maitokampanjat ovat muutenkin hyödyntäneet minulle tärkeitä idoleita kampanjoissa. Lapsuudesta muistan yhä erityisesti Teemu Selänteen maitokampanjat.

Mitä toivoisit näkeväsi markkinoinnissa enemmän?

Toivoisin näkeväni enemmän sitä, että otetaan riskejä ja koetellaan rajoja. Datan lisäksi on hyvä antaa tilaa myös omalle intuitiolle ja uskolle vahvoihin ideoihin. Markkinoinnin tehtävä on luonnollisesti ohjata kuluttajan valintoja, mutta emme saa unohtaa, että hyvän markkinoinnin pitää luovuuden kautta myös puhutella kuluttajia ja herättää tunteita. Meillä on siis aina varaa lisätä heittäytymistä ja rohkeutta.

Kenellä on mielestäsi aina sanomista?

Heitetään seuraavaksi pallo Telian Hanna Forsströmille.

 

Alalla-sarjan artikkelit

Teemu Suutari jakokuva

Alalla: Senior Advisor Teemu Suutari

Pelkkä käytetyimpien ja tavoittavimpien medioiden ostaminen eri riitä, Teemu Suutari toteaa Alalla-juttusarjan haastattelussa.
Alalla
Näkemyksiä markkinoinnista
Alalla: Senior Advisor Teemu Suutari
Alalla Heidi Vuorio somejako

Alalla: mediajohtaja Heidi Vuorio

Alalla-juttusarjan kasvo on tällä kertaa dentsun print & OOH -johtaja Heidi Vuorio, jolle media-ala oli aluksi varavaihtoehto.
Alalla
Näkemyksiä markkinoinnista
Alalla: mediajohtaja Heidi Vuorio
Sanni Karvonen jako

Alalla: Head of Strategy Sanni Karvonen

Alalla-juttusarjassa työstään kertoo tällä kertaa mediatoimisto IPG Mediabrandsin Sanni Karvonen, joka innostuu mistä vain, mutta erityisesti asiakkaan bisneshaasteiden ratkaisemisesta.
Alalla
Näkemyksiä markkinoinnista
Alalla: Head of Strategy Sanni Karvonen
Alalla-Katariina-Häkkä-somejako.jpg

Alalla: mediasuunnittelija Katariina Häkkä

Uudessa Alalla-juttusarjassa pääsee ensimmäisenä ääneen Katariina Häkkä, jolla on jo kymmenien vuosien kokemus mediasuunnittelusta ja täysi bingo mediatoimistokentältä, sillä hän on ehtinyt työskennellä jokaisessa Suomessa toimivassa toimistossa.
Aikakausmedia
Alalla
Näkemyksiä markkinoinnista
Uutismedia
Alalla: mediasuunnittelija Katariina Häkkä