Äänenkäytön mestarit

Aanenkayton-mestarit-artikkelikuva2.jpg

21.4.2021

Kysyimme tunnetuilta audion hyödyntämisen mestareilta, mikä on äänen rooli heidän markkinoinnissaan.

Rasmus-Bange.png

Äänen avulla voi parantaa brändin tai tuotteen erottuvuutta ja samalla vahvistaa viestin läpimenoa

– Rasmus Bange, Head of Chocolate Finland, Fazer Confectionery

Fazer hyödyntää ääntä vahvasti eri brändiensä markkinoinnissa. Fazerin Sinisen ikoninen tunnussävelmä on tuttu varmaan lähes jokaiselle suomalaisille.

”Ostopäätöksiä tehdään yleensä nopeasti ja valintaa auttaa, kun tuotteet ja brändit ovat tuttuja. Äänen avulla voi parantaa brändin tai tuotteen erottuvuutta ja samalla vahvistaa viestin läpimenoa. Me Fazerilla olemme pyrkineet johdonmukaiseen markkinointiin jo vuosikymmenten ajan.

Fazerin Sinisen tapauksessa tämä on esimerkiksi tarkoittanut tunnistettavien elementtien kuten Sinisen värin, kultaisen allekirjoituksen ja legendaarisen Sininen hetki -melodian hyödyntämistä johdonmukaisesti eri medioissa. Martti Pohjalaisen säveltämää Sininen hetki -melodiaa on käytetty aina 70-luvulta saakka ja vaikka kappaletta on sovitettu vuosien saatossa useampaan otteeseen, on tunnistettavuus aina säilynyt.

Ääntä on hyödynnetty vahvasti myös muiden Fazer-brändien markkinoinnissa. Geishalle on viimeisen vuosikymmen aikana rakennettu hyvinkin tunnistettava äänimaailma ja uusimpana esimerkkinä toimii Fazer Patukat, joiden markkinoinnissa hyödynnetään nykyään visuaalisten elementtien lisäksi ääntä ja musiikkia. Äänen hyödyntäminen markkinoinnissa ei siis aina vaadi pitkää historiaa, tärkeintä on, että se sopii brändille, on tunnistettavaa ja että se vahvistaa niitä tunteita, joita kommunikaatiolla halutaan välittää.”

Fazerin Sinisen mainos
Terhi Rauhansalo.png

Buranan mainonnassa pitkään käytetty Fur Elise on ollut rakentamassa Burana-brändiä

– Terhi Rauhansalo, tuotepäällikkö, Orion Pharma

Radio on kuulunut Orionin mediavalikkoon vuosia ja on edelleen osa medianäkyvyyttä. Erityisen tunnistettava äänimaailma on Burana-brändillä.

”Buranan mainonnassa pitkään käytetty Fur Elise on ollut rakentamassa Burana-brändiä. Se on tärkeä osa brändin erottuvaa ja ikonistakin persoonallisuutta. Fur Elisen lisäksi Burana-pakkaukset, logo ja kirjaisintyyppi ovat vahvan brändi-identiteetin kulmakiviä. Kuluttaja mieltää Fur Elisen sävelen osana Burana-mainontaa, eikä ole ärsyyntynyt vaikka jossain vaiheessa tuosta tutusta sävelmästä on kuultu hieman riitasointuisempiakin versioita. Kuluttajaa Buranan mainonta, myös Fur Elisen ansiosta, on rohkaissut hoitamaan kipua, eikä kärsimään siitä turhaan.

Tänä vuonna on Burana-brändin juhlavuosi, sillä ensimmäinen Burana-valmiste, Burana 200 mg tabletit, tuli itsehoitolääkkeeksi Suomen apteekkeihin 35 vuotta sitten. Burana-brändiä lähdettiin alusta saakka rakentamaan huolellisesti ja määrätietoisesti. Jo 80-luvun lopulta Burana on tehnyt uraauurtavaa lääkemainontaa. Buranan mainontaa nähtiin myös TV:ssä, mikä ei ollut siihen aikaan tavallista. Burana-lääkkeellä on vuosia hoidettu kipua ja kuumetta, ja Burana on valittu Suomen luotetuimmaksi särkylääkemerkiksi*.”

*Valitut Palat Luotetuin Merkki -tutkimus 2021

Lue lisää Burana-valmisteista täällä.

Laura-Ilonen.png

Saman kappaleen sovittamisella saamme luotua ja vahvistettua eri tunnetiloja aina kunkin Juhla Mokka -kampanjan ja tarpeen mukaan

– Laura Ilonen, Brand Manager, Paulig

Tunnistettava äänimaailma on erittäin tärkeä osa Juhla Mokka -brändin mainontaa. Sitä rakennetaan huolellisesti ja tuodaan esille pitkäjänteisesti eri kanavissa.

”Äänimaailmamme keskiössä on Lasse Mårtensonin säveltämä Juhla Mokka -kappale, joka on soinut mainonnassamme erilaisina sovituksina jo vuodesta 1981. Kappale luo Juhla Mokka -mainoksiin tunnistettavan, tunteella ja taidolla tekemisestä kertovan tunnelman ja on varmasti lähes kaikille suomalaisille tuttu. Juhla Mokka on esitellyt mainonnassaan vuosien aikana yli 50 eri alojen taitajaa ja tekijää. Näin mainonta on toiminut äänenä myös useille erilaisille ammateille. Juhla Mokka -mainonnan linja on yksi tunnetuimmista ja rakastetuimmista mainonnan konsepteista Suomessa ja myös hyvin tärkeä osa Juhla Mokka -brändiä, joka kehittyy ja elää ajassa kaikkien Tekijöiden kahvina

Vaikka Juhla Mokka -kappale onkin vuosien varrella saanut useita erilaisia versiointeja ja sovituksia, on meille erityisen tärkeää, että kappale pysyy tunnistettavana ja kunnioittaa alkuperäistä Lasse Mårtensonin versiota. Vuonna 2019 kappale kuultiin ensimmäistä kertaa myös sanoitettuna, kun Anna Puu, Jukka Immonen ja Eppu Kosonen tekivät versioinnin Juhla Mokka -kahvin 90-vuotis juhlavuoden kunniaksi. Viimeisin sovitus on tehty aikaisemmin tänä vuonna. Lasse Enersen loi upean tunnelmallisen maailman, joka perustuu ajatukseen, että kun tekeminen vie mennessään, on erilaisten tekijöiden helppo hyräillä, viheltää tai laulaa tuttua sävelmää. Näin saman kappaleen sovittamisella saamme luotua ja vahvistettua eri tunnetiloja aina kunkin Juhla Mokka -kampanjan ja tarpeen mukaan.”

Mikko Poutanen.png

Jos viesti ei ole tarpeeksi tunnistettava, katsojalta menee ohi kuka mainostaa

– Mikko Poutanen, Marketing Manager, McDonald's Finland

McDonald's hyödyntää I’m loving it -jingleään mainonnassaan innovatiivisella tavalla.  

” I’m loving it lanseerattiin vuonna 2003 osana silloista mainonnan kattokonseptia. Jinglellä voidaan helposti leikitellä, ja se pystytään yhdistämään osaksi muuta mainonnan konseptia. Jingleä voidaan viheltää, hyräillä tai soittaa eri soittimilla mainoksen fiiliksen mukaan.

Äänimainonta on tärkeää brändin tunnettuuden kannalta myös liikkuvan kuvan mainonnassa. Mainostaukojen aikana saatetaan karata jääkaapille tai uppoutua kännykän sisältöön. Jos viesti ei ole tarpeeksi tunnistettava, katsojalta menee ohi kuka mainostaa. Olemme kokeilleet jälleen radiomainontaa pienen tauon jälkeen. Sen on todettu toimivan hyvin mainonnan mallinnuksissa. Testaamme jatkossa, mitä mahdollisuuksia audiomainonta tarjoaa. Olemme tehneet radion puolella enemmän brändimainontaa. Nyt olemme kokeilleet myös taktisempaa mainontaa. Asiakas tekee päätöksen tulla käymään ravintolassamme aika viime hetkellä. Radiomainonta siis sopii meille, kun asiakas on usein radiota kuunnellessaan jo valmiiksi liikkeellä."

 

Mikko-Rosén.png

Äänellä voidaan luoda voimakkaita tunteita ja mielleyhtymiä

– Mikko Rosén, toimitusjohtaja, Kaalimato.com

”Hanurista sen tunnistaa.” Kaalimadon tuttu haitarimelodia soi radiokanavilla useasti. Kaalimadon tunnettuuden takana on pitkäjänteinen ja määrätietoinen markkinointi, jossa Sanoman radiokanavat ovat olleet päämedioina. 

”Olemme tehneet tunnistettavan visuaalisen logon lisäksi äänilogon. Koska radio on päämediamme, tarvitsimme keinon ja varsinkin äänen, joka on helposti tunnistettavissa, ja joka on logomme ja nimemme tapaan helposti lähestyttävä. Mainonnassamme riittää nykyisin vain myös äänilogon käyttö, joka on useimmille radion kuuntelijoille tuttu haitarimelodia. Äänellä voidaan luoda voimakkaita tunteita ja mielleyhtymiä. Olemme myös onnistuneet lisäämään äänen avulla tunnettuuttamme. Äänilogoamme pyydetään erittäin usein soittoääneksi puhelimiin.”

Liittyvät artikkelit
Kantriradio artikkelikuva

Uusi Kantriradio aloittaa Pirkanmaalla ja Suplassa

Kanava aloittaa lähetykset keskiviikkona 1. joulukuuta. Kantriradion kuuluvuusalueen kunnissa asuu yhteensä yli 400 000 ihmistä. Kanava kuuluu Tampereen lisäksi Valkeakoskella, Ylöjärvellä, Pirkkalassa, Nokialla, Lempäälässä ja Kangasalla.
Alueellinen mainonta
Audio & radio
Uusi Kantriradio aloittaa Pirkanmaalla ja Suplassa