”Hyvää markkinointijohtajaa jännittää aina aamulla vähän”

Viihdetalo Minna Tomi artikkelikuva

Pauligin Tomi Wirtanen ja Sanoman Minna Andersson keskustelivat markkinointiviihteestä Sami Kurosen iltapäivänuotiolla Suomen suurin viihdetalo -webinaarissa.  

Tomi Wirtaselle brändi on kaikki kaikessa.

”Populaarikulttuuri, viihde, markkinointi, brändi ja mainonta ovat yksi jatkumo. Brändejä pitäisi johtaa kuin ne olisivat viihdettä. Oma suosikkini brändin määrittelystä on Jeff Bezosin toteamus: brändi on se, miten ihmiset puhuvat sinusta, kun et ole paikan päällä. Me kaikki tunnemme tyypin, joka ottaa itsensä liian vakavasti, eikä ole siksi parasta aina parasta seuraa. Sama pätee brändeihin. Brändien pitää uskaltaa heittäytyä ja vähän nauraa itselleen”, Wirtanen toteaa.

Brändin pitää olla jatkuvassa dialogissa kuluttajien kanssa ja ymmärtää heitä, mikä vaatii tutkimusta ja analysointia.

Asiakasymmärrys on Sanomallakin kaiken keskiössä.

”Tutkimme Sanomalla markkinoinnin vaikuttavuuden lisäksi viihdettä ja sen vaikutuksia. Minkälaisia ohjelmia kuluttajat haluavat nähdä ja kuulla, ja kenestä juontajasta he pitävät ja kuinka paljon”, Minna Andersson kertoo.

Wirtanen luottaa markkinoinnissa tunteiden voimaan.

”Tunteet voittavat datan ja faktat 6─0 tai ainakin 6─1. Ihmiset eivät ole muuttuneet, vaikka on tullut big dataa, analytiikkaa ja exceleitä. Tunteiden aiheuttamisella on iso rooli markkinoinnissa ja brändin rakentamisessa.”

Ihmiset ihastuvat ja rakastuvat myös brändeihin.

”Olen omalla uralla työskennellyt muun muassa McDonald'silla, Elisalla ja Pauligilla. Tietenkin niissä kaikissa on käytetty paljon tietoa, dataa, tutkimusta ja analyysiä, mutta ratkaisevaa on, mitä uskaltaa ja haluaa tehdä.”

Pauligin tuoreen Presidentti Ruby -kahvin markkinointikampanjan kasvona nähdään Paula Vesala. Aiemmissa Pauligin President-kahvin Suomalainen ikoni -kampanjoissa on nähty Jorma Uotinen ja Ville Valo.

Kun taustalla on vahva brändi ja Pauligin tekemä työ kahvin vastuullisuuden parissa, päätös antaa kasvot kampanjalle on helpompaa.

”Nostan suuresti hattua Valolle, Uotiselle ja Vesalalle, että he lähtivät tähän melko rohkeaan ja ironiseenkin kokonaisuuteen mukaan. Pitää olla todellinen ikoni, että voi ja uskaltaa nauraa itselleen.”

Wirtasen mukaan markkinoinnissa on olennaista löytää tasapaino lyhyen ja pitkän aikavälin mittareille ja tavoitteille.

Presidentti-kahvien uudelleen lanseerauksessa uudistettiin kahvin hankinta, pakkausdesign ja -materiaalit sekä mainonta. Vastaanotto on ollut hyvä. Kuluttajat ovat löytäneet sekä uuden Ruby-kahvin kaupoista että Pauligin markkinointiviihteen.

”HS:n etusivun mainos Vesalan kanssa saavutti kaikkien aikojen toiseksi korkeimmat huomioarvoluvut”, Wirtanen iloitsee.

”Vesala on valovoimainen, kantaaottava ja uudistumiskykyinen artisti. Samoja piirteitä peräänkuulutan myös mediakumppaneilta. Median rooli on aivan ratkaiseva, jotta saadaan huomioarvoa ja dialogia aikaiseksi.”

Minna Anderssonin mukaan Sanoma varmistaa olevansa luottamuksen arvoinen tarjoamalla turvallisen ja monikanavaisen mediaympäristön.

”Tavoitamme lähes kaikki suomalaiset. Vahvuutemme on monimediainen työkalupakki. Kun kerrotte meille tavoitteenne ja haasteenne, pystymme poimimaan ne ratkaisut, joilla päästään parhaimpaan mahdolliseen lopputulokseen.”

Wirtasen tavoitteena on nostaa markkinointiviihteen tasoa Suomessa.

Tee pohjatyö kunnolla. Varmista, että ymmärrät asiakkaita ja kuluttajia, ja tuotteen laadun ja vastuullisuuden pitää olla kunnossa. Määrittele oma brändisi näiden pohjalta hyvin. Valitse hyvät kumppanit ja ole heidän kanssaan rohkea. Herätä aktiivisesti tunteita. Hyvää markkinointijohtajaa jännittää aina aamulla vähän.

Näin kuuluvat Wirtasen vinkit markkinoinnin parissa työskenteleville kollegoille.  

Katso Tomin, Minnan ja Samin keskustelu:

Suomen suurin viihdetalo palveluksessasi

 

Liittyvät artikkelit