Kuukausiliite on Suomen luetuin maksullinen julkaisu

Anssi Miettinen artikkelikuva

4.5.2021

Suomalaisen journalismin lippulaiva kuuluu Suomen laajimmin luettuihin julkaisuihin. Sen jutut muistetaan vuosien päästä, lehdet otetaan talteen ja niihin palataan. Kuukausiliite on myös mainosympäristönä erinomainen, kirjoittaa HS:n featuretoimituksen esimies Anssi Miettinen.

Kuukausiliitteen jokainen sana ja kuva on huolella harkittu. Kiinnitämme todella paljon huomiota siihen, miten esitämme asioita, miten juttu kulkee, mitkä kuvat valitsemme, miten otsikot ja ingressit puhuttelevat lukijoita ja millä sävyllä lehti puhuu lukijoille. Sävy on joskus vähän humoristinen, leikkisäkin – Kuukausiliite ei ota itseään turhan vakavasti vaan pyrkii olemaan helposti lähestyttävä hyvin laajalle lukijakunnalle.

Laaja lukijakunta on tekijöille sekä siunaus että kirous. Lehteen pitää löytää sellaisia aiheita, jotka puhuttelevat laajoja joukkoja, ja se on vaikeaa. Suuria tarinoita, mielenkiintoisia henkilöitä ja täysin yllättäviäkin aiheita, joihin lukijat eivät ole millään tavalla voineet varautua. Kuukausiliite haluaa myös viedä lukijan paikkoihin, joihin hyvin harva pääsee – esimerkiksi Naurusaarelle tai Kongojoelle. Kuukausiliite pyrkii myös siihen, että aihe yllättää lukijan joko näkökulmallaan tai tarkastelutavallaan. Kuukausiliitteen jutut tehdään poikkeuksellisen huolellisesti. Esimerkiksi toimittaja Anu Nousiainen seurasi krp:n sotarikostutkintaa lähes kaksi vuotta ja matkusti murharyhmän mukana Liberiaan asti.

Kuukausiliitteessä tärkeästä asiasta halutaan tehdä kiinnostava ja löytää suurempi merkitys vähäpätöiseltä kuulostavasta asiasta. Yksilön tarinasta kasvaa suuri kertomus Suomesta tai maailmasta. Teemme juttuja, jotka kestävät aikaa ja uudelleenlukemista. Lukijapalautteen perusteella lukijat ovat hyvin kiintyneitä lehteen. Virallisen KMT-mittauksen mukaan lehdellä on lähes 900 000 lukijaa.

Printtituotteena Kuukausiliite on erittäin luettu. Lehti kiertää kädestä käteen, ja se nimenomaan halutaan lukea paperilta. Rauhallisena lukuhetkenä lukija pystyy syventymään hyvin tehtyyn pidempäänkin tekstiin. Ehkä jopa yllättäen Hesarin luetuimpia juttuja ovat monesti pitkät tekstit. Lukijatutkimusten mukaan Kuukausiliitteen pitkään juttuun saattaa tarttua jopa joka toinen lehden lukija. Se on huomattavan korkea määrä, kun ajatellaan nykyistä mediaympäristöä, jossa otsikoita riittää ja lukijat ovat valikoivia siitä mihin tarttuvat. Kuukausiliitteen lukijakokemus on hyvin syvällinen.

Kuukausiliite on myös erinomainen mainosympäristö. Kuukausiliitettä luetaan ja arvostetaan – se on rauhallinen ja sivistynyt ympäristö monenlaiselle mainonnalle.

Kirjoittaja on HS:n featuretoimituksen esimies. Featuretoimituksessa tehdään Kuukausiliitettä, sunnuntaisivuja, teemasivuja ja Musta laatikko -esityksiä.

Kuukausiliitteessä ei koskaan tyydytä helpoimpaan ratkaisuun. Parasta juttua jaksetaan kaivaa, ja siihen etsitään kaikkein kiinnostavinta kuvaa ja tarinaa.  Anssi Miettinen valitsi esimerkit kolmesta erilaisesta kansikuvasta.

Kuukausiliite Greta

Greta Thunberg oli ollut vuoden kuvatuimpia henkilöitä. Tuskailimme sitä, miten saisimme kuvan, jollaista Gretasta ei ole vielä otettu. Kuvassa Greta on lähdössä mielenosoituksesta polkupyörällä päättäväinen ilme kasvoillaan.

Kuukausiliite Supercell

Kuukausiliitteen kansiin haetaan joskus myös leikkisyyttä. Kuvassa on Supercellin pelihahmo ja Ilkka Paananen.

Kuukausiliite sellu

Kuukausiliitteen kannessa voi olla mitä vain. Pohdimme toimituksessa miltä sellu näyttää, joten toimme kanteen kuvan sellusta. Haluamme myös yllättää.

Liittyvät artikkelit
Case Kekäle artikkelikuva

Kekäleen natiivikampanja onnistui yli odotusten

Kekäle tavoitti erinomaisesti uutta naiskohderyhmää IS.fi/menaiset-osiosta. Mekkoja myyntiin kampanjan aikana 84 % enemmän kuin samanpituisella edeltävällä ajanjaksolla.
Aikakausmedia
Case
Natiivimainonta
Näkemyksiä markkinoinnista
Uutismedia
Kekäleen natiivikampanja onnistui yli odotusten
Karjala artikkelikuva

Ketterästi ideasta toteutukseen

Hartwallin Karjala onnitteli heti finaalipelin jälkeisen aamun Hesarissa MM-hopeaa saanutta Leijonien joukkuetta.
Case
Uutismedia
Ketterästi ideasta toteutukseen
kimmo lehto some.jpg

Yltiöporilainen kaupunkilehti tarjoaa sisältöä, jota ei saa muualta

Ihmisten ajasta kilpailee tolkuton määrä erilaisia sisältöjä, mutta paikallisuus on harvinaisen hyvä keino erottua informaatiotulvasta. Varsinkin kun siihen liitetään laadukas ja vastuullinen journalismi, joka takaa sisältöjen luotettavuuden, Kimmo Lehto kirjoittaa.
Alueellinen mainonta
Omakynä
Uutismedia
Yltiöporilainen kaupunkilehti tarjoaa sisältöä, jota ei saa muualta