Yle ja sanomalehdet ovat ylivoimaisesti luotettavimmat uutismediat verkossa

Uutismedia artikkelikuva

Yleisradion ja sanomalehtien digitaaliset palvelut ovat suomalaisten mielestä verkon luotettavimmat uutismediat, selviää IROResearchin Uutismedian liiton toimeksiannosta toteuttamasta Suomalaisten uutismedia 2021 -tutkimuksesta.

Verkon eri uutispalveluiden luotettavuutta selvitettiin nyt ensimmäisen kerran. Myös laadukkuudessa Yle ja sanomalehdet päihittävät muut verkkomediat selvästi.

Kun suomalaiset arvioivat verkossa julkaistavien uutispalveluiden luotettavuutta asteikolla 1–10, Yleisradion digitaaliset palvelut saavat arvosanan 7,9 ja sanomalehdet 7,6. Kolmanneksi sijoittuvat Mtv:n digitaaliset palvelut ovat jo selvän eron päässä arvosanalla 6,9. Neljänneksi sijoittuvat aikakauslehtien (6,4) ja viidenneksi kaupunkilehtien (6,3) digitaaliset palvelut. Vähiten luotettaviksi arvioidaan sosiaalisen median palvelut, hännänhuippuina TikTok (2,2) ja Jodel (2,3).  

Ylen johtoasema korostuu erityisesti yli 65-vuotiaiden parissa. Nuorimpien, 15–24-vuotiaiden, keskuudessa sanomalehtien verkkopalvelut kiilaavat luotettavuudessa Ylen rinnalle arvosanalla 8,2.  Sanomalehtien digitaalinen sisältö tunnistetaan yhtä luotettavaksi kuin painettu sisältö. 

Suomalaisista lähes kolme neljästä (64 %) mainitsee luotettavuuden merkityksen kasvaneen heidän omassa mediankäytössään. Eniten luotettavuuden merkitys on kasvanut 15–24-vuotiaiden keskuudessa (70 %).

Suomalaisista 15 vuotta täyttäneistä 70 prosenttia arvioi sanomalehtien julkaisevan uutiset digitaalisessa kanavassa yhtä luotettavina kuin painetussa lehdessä. 

Ylen ja sanomalehtien digitaaliset palvelut ovat myös selkeästi laadukkaimmat uutismediat verkossa

Uutismedioiden verkkopalveluiden laadukkuusmielikuvasta Uutismedian liitolla on seurantaa jo useiden vuosien ajalta. Yleisradion ja sanomalehtien digitaaliset palvelut sijoittuvat laadukkuudessa selkeään kärkeen, kuten aiempinakin vuosina.

Asteikolla 1–10 Ylen digipalvelut saavat 15 vuotta täyttäneiltä suomalaisilta arvosanan 7,8 ja sanomalehtien digitaaliset palvelut 7,5. Mtv:n digitaaliset palvelut sijoittuvat kolmanneksi lähes kokonaisen numeron erolla (6,7).  

Verkkopalveluiden laadukkuudessa eri medioiden kärkipään järjestys on sama kuin luotettavuudessa, kuten myös sosiaalisen median palveluiden jääminen takamatkalle. 

Yle ja sanomalehdet vahvoilla myös demokratian ja sananvapauden vahvistajina

Kun suomalaisia pyydettiin avoimella kysymyksellä kertomaan, mitkä uutismediat heidän mielestään vahvistavat demokratiaa ja sananvapautta, kärkeen nousivat Yle ja sanomalehdet. Sanomalehdistä nimeltä mainittiin useimmin Helsingin Sanomat.  
Monet kuvasivat demokratiaa ja sananvapautta vahvistaviksi medioiksi kaikkia luotettavia, laadukkaita, monipuolisia, riippumattomia ja puolueettomia medioita. 

Sanomalehtien arvioidaan toimivan vastuullisimmin

Kun suomalaiset arvioivat eri medioiden toimintaa ympäristövastuun, taloudellisen vastuun, sosiaalisen vastuun ja yhteiskuntavastuun osalta, yhteisen ykkössijan jakavat painetut sanomalehdet ja digitaaliset sanomalehdet. Ainakin joissakin näistä vastuun osa-alueissa sekä painettuja että digitaalisia sanomalehtiä pitää vastuullisena 58 prosenttia suomalaisista. 

Katso myös: 

Uutismediassa mainostaminen on brändille turvallista

Liittyvät artikkelit
Aamulehti Saarioinen artikkelikuva

Aamulehden ja Saarioisten yhteistyö on tuloksellista kaikilla mittareilla

Aamulehti ja Saarioinen ovat oman alansa klassikoita, joilla on pitkät perinteet ja juuret vahvasti kiinni Pirkanmaalla. Molemmat ovat ajankohtaisia omalla toimialallaan ja läsnä suomalaisten arjessa joka päivä.
Alueellinen mainonta
Case
Uutismedia
Aamulehden ja Saarioisten yhteistyö on tuloksellista kaikilla mittareilla
aamulehti_harrasta_ja_luo_some.jpg

Jaa vinkkisi vapaa-ajan viettoon Aamulehden Harrasta & luo -teemassa 4.1.2022

Aamulehden Harrasta & luo -teemakokonaisuus on odotettu kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä harrastustarjonnan lukupaketti, joka välittää lukijoille iloa ja inspiraatiota tulevaan syyskauteen. Teeman monipuolinen sisältö tarjoaa erinomaisen ympäristön mainostajan viesteille, jotka ovat lukijoille oleellinen osa teeman tarjoamaa inspiraatiota.
Alueellinen mainonta
Tuotetietoa
Uutismedia
Jaa vinkkisi vapaa-ajan viettoon Aamulehden Harrasta & luo -teemassa 4.1.2022