Sanoma tutki: Kotimaan vetovoima matkakohteena jatkuu

Matkailu artikkeli.jpg

Kiinnostus matkailuun kotimaassa on lisääntynyt vastuullisuusnäkökulmasta. Viidesosa kuluttajista aikoo lisätä kotimaanmatkailua entisestään, selviää vapaa-aikaa ja kotimaanmatkailua koskevasta tutkimuksesta.

Suomalaiset viettävät eniten vapaa-aikaansa television tai suoratoistopalveluiden, ulkoilun ja urheilun parissa. Loma-aikoina ravintoloissa ja kulttuuritapahtumissa käyminen yleistyy.

Koronaepidemian aiheuttama kotimaanmatkailun buumi jatkuu, sillä miltei viidesosa kuluttajista aikoo lisätä kotimaanmatkailuaan entisestään. 65 % matkailee kotimaassa kuin aiemminkin, ja vain 10 % aikoo matkailla kotimaassa aiempaa vähemmän. Miltei puolet vastaajista ilmoittaa olevansa kiinnostunut staycation-lomailusta, eli kotikaupunkiin tai lähiseudulle sijoittuvista lomamatkoista.

”Kotimaanmatkailu on kasvattanut kiinnostavuuttaan vastuullisuusnäkökulmasta. Staycation on erityisesti nuoremman väen ja Etelä-Suomessa asuvien mielestä kiehtova arjen rutiinien rikkoja”, kertoo insight strategi Sari Kärki.

Matkoilla halutaan erityisesti vierailla luontokohteissa, tutustua paikkakunnan nähtävyyksiin ja kokea kulinaristisia elämyksiä.

Kesäaika on ehdottomasti kotimaanmatkailun vilkkainta aikaa, mutta suomalaiset matkustavat kotimaassa myös muina vuodenaikoina. Lähes 80 % suomalaisista käy kotimaan lomamatkalla vähintään kerran vuodessa, ja yli kolmasosa tekee yli kolme lomamatkaa vuodessa. Lomamatkat ovat yleisimmin alle viikon pituisia ja niihin matkataan yleisimmin omalla autolla. Puoliso tai oma perhe ovat yleisimmät matkakumppanit, mutta melko usein matkaillaan myös ystävien tai sukulaisten kanssa. Reilu neljäsosa kuluttajista tekee vapaa-ajan matkoja yksin.  

Koronatilanne vaikuttaa vielä jonkin verran vapaa-ajan viettoon ja loma-ajan suunnitelmiin. Varovaisuus koskee erityisesti ulkomaanmatkojen suunnittelua ja osallistumista tapahtumiin.

Tuttavat ovat tärkeä tiedonlähde ja tarjoavat monelle matkailijalle ideoita ja vinkkejä. Toiseksi käytetyin lähde on aihepiiriin liittyvät verkkosivustot.

”Matkailualan toimijoiden kannattaa varmistaa, että oma näkyvyys ja verkkosivut ovat kunnossa. Tunne asiakkaasi ja tiedä ketä puhuttelet. Oikein valituilla medioilla saat kiinni tavoittelemasi kohderyhmän”, Sari Kärki vinkkaa.

Vaikuttajien rooli ideoiden ja vinkkien tarjoajana on vähäinen, 6 %. Vaikuttajien merkitys korostuu alle 30-vuotiaiden parissa. Heistä 18 % saa ideoita matkoihin vaikuttajilta. Tv-ohjelmat matkainspiraation lähteenä korostuvat 4559-vuotiaiden parissa.   

Vapaa-aika & kotimaanmatkailu: toimialatutkimuksen kohderyhmänä olivat 18–69-vuotiaat suomalaiset. Tutkimusaineisto on painotettu vastaamaan väestöä sukupuolen, iän ja asuinläänin mukaan. Tutkimuksen kokonaisvastaajamäärä on 896. Tiedonkeruu toteutettiin Sanoman Suomitutka-paneelissa 18.4.–25.4.2022.

Tutustu matkailun ja liikenteen toimialasivuihin

Tutustu viihteen ja vapaa-ajan toimialasivuihin

Miten suomalaiset kokevat matkailun lähitulevaisuuden? Tilaa Sanoman tekemä tutkimus matkailun murroksesta.

Lue lisää ja lataa

Liittyvät artikkelit
Uutismedia digi artikkelikuva

Lähes kaikkien Sanoman brändien kokonaistavoittavuuksissa kasvua – Ilta-Sanomat tavoittaa 2,95 miljoonaa ja painettu Glorian ruoka & viini lisäsi lukijamääräänsä 13 %

Kansallisen mediatutkimuksen (KMT 2022) tuoreet luvut kertovat, että Sanoman brändien kokonaistavoittavuuksissa on vahvaa kasvua.
Aikakausmedia
Tutkittua
Uutismedia
Lähes kaikkien Sanoman brändien kokonaistavoittavuuksissa kasvua – Ilta-Sanomat tavoittaa 2,95 miljoonaa ja painettu Glorian ruoka & viini lisäsi lukijamääräänsä 13 %
Aina tulee sanomista podcast jakso 11

Miten markkinoida haastavina aikoina?

Aina tulee sanomista -podcastin jaksossa Stinde Mäkisen vieraana on Omnicom Media Groupin tutkimus- ja strategiajohtaja Kari Tervonen.
Näkemyksiä markkinoinnista
Vastuullisuus
Miten markkinoida haastavina aikoina?
Antti Isokangas artikkelikuva

Inflaatio ei irtoa viherpesulla

Antti Isokankaan mukaan viherpesu ei ole ainoastaan eettisesti vaan myös taloudellisesti väärä tapa vastata hintojen nousun aiheuttamiin paineisiin.
Näkemyksiä markkinoinnista
Vastuullisuus
Vieraskynä
Inflaatio ei irtoa viherpesulla