Uudistuneilla alueellisilla kohdennuksilla tavoitat kohderyhmäsi tarkemmin ja kustannustehokkaammin

Johannes Hocksell artikkelikuva

26.8.2022

Sanoman Head of Display Johannes Hocksell avaa, miten aluekohdennuksia on parannettu.   

Sanoman digitaalinen verkosto tavoittaa 87 % suomalaisista (kohderyhmä 15‒74-vuotiaat, Kantar Mind Kuluttaja 2021) eli 3,4 miljoona ihmistä viikossa. Tämä tarkoittaa keskimäärin 310 miljoonaa sivulatausta verkostossamme viikkotasolla (FIAM, viikot 14‒25/2022). Tämän vuoksi yhä suurempi osa suomalaisista pienistä ja paikallisista, sekä isommista, valtakunnallisesti toimivista yrityksistä on valinnut Sanoman kumppanikseen alueellisessa mainonnassa.

Pienemmille alueellisille mainostajille on tärkeää tavoittaa asiakkaansa kattavasti ja tarkasti omalla, mahdollisesti hyvinkin suppealla alueellaan. Valtakunnalliset mainostajat arvostavat alueellisen kohdentamisen mahdollisuuksia kustannustehokkaaseen ja lokalisoituun mainontaan samalla, kun he tavoittavat mainonnallaan kattavasti kaikki suomalaiset.

Nyt voit kohdentaa entistä tarkemmin ja tavoitteenmukaisemmin

Sanoman suuri inventaari sekä laaja valikoima tavoittavia medioita mahdollistavat entistä tarkemmat ja alueellisesti tavoittavat kohdennukset. Olemme uudistaneet kohdennustemme toimintalogiikkaa sen varmistamiseksi, että ne vastaavat paremmin asiakkaidemme käyttötarvetta nyt ja tulevaisuudessa.

Asiakkaanamme hyödyt tästä siten, että sinun ei tarvitse maksaa turhista hukkakontakteista. Mainonnan kohdentaminen on aina tasapainoilua riittävän laajan tavoittavuuden ja oikeiden kontaktien tavoittamisen välillä. Tätä tasapainoa olemme merkittävästi parantaneet.

Katsotaan ennen kohdennusten tarkempaa esittelyä, minkälaista dataa niiden muodostamiseen käytetään.

Aluekohdennuksiin käytetään tilaaja- ja sijaintitietoa

Kaikkien alla esiteltyjen tietojen hyödyntäminen edellyttää kuluttajan suostumusta, ja kuluttaja-asiakkaillamme on mahdollisuus kieltää näiden tietojen hyödyntäminen.

Tilaajatieto – Tilaajatiedon saamme Sanoman kuluttajatuotteiden tilaustiedoista. Käytännössä kyse on siis katuosoitteesta ja kunnasta, johon asiakas tilaa esimerkiksi Helsingin Sanomia, Aamulehteä tai Ruutu + -palvelua.

Reaaliaikainen sijainti – Kohdennuksen sallineilta kuluttajilta saamme heidän GPS-sijaintinsa, kun he käyttävät jotain Sanoman palvelua, joka tämän mahdollistaa. Tämä tieto on mahdollista yhdistää IP-osoitteeseen, jolloin saadaan sijaintitieto esimerkiksi kaikilta kotiverkkoon kytketyiltä laitteilta.

Historiallinen sijainti – Historiallinen sijainti on GPS- ja IP-osoitteeseen perustuva käyttäjän aiempi sijainti. Suuresta osasta laitteita emme saa jokaisella sivulatauksella ajantasaista sijaintia. Voimme kuitenkin muodostaa aiemmin saaduista sijainneista kohderyhmiä sen mukaan, kuinka usein laite on havaittu tietyllä ajanjaksolla tietyllä alueella. On myös tärkeää määritellä, milloin laitteet eivät enää kuulu tiettyyn alueeseen. Olemme parantaneet sijaintitarkkuutta merkittävästi tarkentamalla historiallisen sijaintitiedon kriteereitä.

Sanoman aluekohdennukset kattavat postinumeron, kunnan tai maakunnan

Postinumerokohdennus

 • Käyttö: Alueella nyt ja usein olevat ihmiset
 • Asiakkaat: Kivijalat, lähipalvelut yms.
 • Kohdennus
  • reaaliaikainen
  • tilaajatieto
  • historiadata (4/7 päivää, 1 krt/päivä)
    

Kuntakohdennus

 • Käyttö: Kunnassa asuvat, töitä tekevät ja usein käyvät ihmiset
 • Asiakkaat: Palvelut ja kivijalat, joissa asioidaan kunnan sisällä
 • Kohdennus
  • reaaliaikainen
  • tilaajatieto
  • historiadata (5/14 päivää, 1 krt/päivä)

Maakuntakohdennus

 • Käyttö: Maakunnassa asuvat ja siellä silloin tällöin asioivat
 • Asiakkaat: Ketjut, erikoiskauppa, matkailu
 • Kohdennus
  • reaaliaikainen
  • tilaajatieto
  • historiadata (5/14 päivää, 1 krt/päivä)

Kohdennukset ovat sitä tarkempia mitä pienemmästä alueesta on kyse. Tämä vastaa asiakkaidemme tarvetta kyseisten kohdennusten käyttöön.

Esimerkki 1. postinumerokohdennus – Paikallinen lähikauppa, pitseria tai kampaamo haluaa tavoittaa omalla postinumeroalueellaan säännöllisesti asioivat kuluttajat eikä esimerkiksi ystäviensä luona kyläilemässä käyneitä ihmisiä. Jos paikallinen yritys uskoo olevansa kiinnostava laajemmallakin alueella, kohdennukseen voi valita useampia postinumeroalueita tai käyttää kuntakohdennusta.

Esimerkki 2. maakuntakohdennus – Esimerkiksi Pirkanmaalla mainostavalle Särkänniemelle saattaa olla hyvinkin relevanttia kohderyhmää ihmiset, jotka käyvät silloin tällöin Pirkanmaalla tapaamassa ystäviään tai asioimassa maakunnassa.

Mikä kohdennuksissa on muuttunut?

Aiemmin käytimme kaikissa aluekohdennuksissa samaa logiikkaa. Sen seurauksena postinumerokohdennus oli yhtä tarkka kuin maakuntakohdennuskin. Muutoksen seurauksena olemme merkittävästi tiukentaneet historiaan pohjautuvan sijaintidatan voimassaoloaikaa erityisesti postinumero- ja kuntatasolla sekä vähemmissä määrin maakuntatasolla.

Käytännössä muutokset kohdentamisessa voivat johtaa yksittäisissä kampanjoissa siihen, että inventaari ei riitä entisen kokoisiin kampanjoihin. Tällöin vaihtoehtoina on kampanja-ajan pidentäminen, alueellisen kohdennuksen laajentaminen tai yksinkertaisesti säästyneen budjetin käyttö muuhun fiksuun tekemiseen!

Mainostaja-asiakkaanamme saat jatkossa rahoillesi parempaa vastinetta tarkempien ja relevantimpien kohdennusten muodossa.

Annan mielelläni lisätietoja kohdennusten toiminnasta. Kysy lisää Johannes.hocksell@sanoma.com

Kirjoittaja vastaa Sanoman display-mainonnan tuotekehityksestä.

Tutustu Sanoman tarjoamiin aluekohdennuksiin

Tutustu Sanoma Ad Manageriin ja varaa seuraava alueellisesti kohdennettu kampanjasi:  

Sanoma Ad Manager

Tai kysyy lisää yhteyshenkilöltäsi Sanomalla.

Katso myös: 

Alueellinen digimainonta
Liittyvät artikkelit
Katja Sipilä artikkelikuva

Suomen monikanavaisin mediabrändi rikkoo naiseuteen liittyviä normeja

Me Naiset on jo 70 vuoden ajan murtanut tabuja, ja siten lisännyt avoimuutta, hyvinvointia ja rohkeutta ihmisten elämässä. ”Lupaamme olla tulevaisuudessakin samalla asialla – viihtymistä ja huumoria unohtamatta!” kirjoittaa Me Naisten päätoimittaja Katja Sipilä.
Aikakausmedia
Audio & radio
Omakynä
Uutismedia
Suomen monikanavaisin mediabrändi rikkoo naiseuteen liittyviä normeja