Laitamainos vai tarina – hyödynnetäänkö urheiluyhteistyötä aidosti?

Anu Helin artikkelikuva

Urheilusponsoroinnin suurin haaste on edelleen, että investointi tehdään usein tunteella. Tämän jälkeen jäädään toivomaan, että se tuottaa haluttuja tuloksia, kirjoittaa Sanoman urheilusponsoroinnista vastaava Anu Helin.

Urheilusponsorointi on vahvasti arvopohjaista, mikä on hyvä lähtökohta. Urheilu kaipaa ja tarvitsee kumppaneita. Rahaa tarvitaan lasten ja nuorten liikuttamiseen, suomalaisten hyvinvoinnin lisäämiseen sekä tulevaisuuden urheilutähtien luomiseen. Kiinnittyminen näihin teemoihin vahvistaa brändiä positiivisilla mielikuvilla ja arvoilla.

Mutta hyödynnetäänkö urheiluyhteistyötä aidosti? Sponsoroinnista puuttuu usein rationaalinen ja suunnitelmallinen lähestymistapa ja mittaaminen unohtuu. Tehdään ehkä somepostauksia, laitetaan logo nettisivujen alalaitaan ja jäädään odottelemaan, että yhteistyö tuo toivottuja tuloksia.

Suomessa urheilusponsorointi on 145 miljoonan euron markkina, joka kasvaa jatkuvasti. On sulaa hulluutta heittää rahaa hukkaan ja solmia kumppanuus, joka ei nivoudu pitkäjänteiseksi strategiseksi tekemiseksi.

Me Sanomalla pystymme tarjoamaan tähän apua: miten arvopohjaista yhteistyötä tehdään, missä kanavissa ja millä tavalla siitä kerrotaan ja miten tuloksia mitataan. Voimme auttaa brändejä löytämään sponsorointikohteita ja hyödyntämään niitä tehokkaammin. Voimme esimerkiksi tutkia brändiin liittyjä mielikuvia ja niiden sopivuutta tiettyyn urheilulajiin.

Sanoman kanavissa on tarjolla urheilusisältöjä yli 11 000 tuntia vuodessa: korista, futista, pesistä, salibandya, lentopalloa, nyrkkeilyä, golfia, tennistä, padelia, ringettea, cheerleadingia, taitoluistelua, kaukalopalloa, ravi- ja moottoriurheilua, lajeja laajasti eri kohderyhmille.

Brändi voi esimerkiksi ottaa tietyn lajin haltuun linkittymällä kyseisen lajin mielikuviin ja arvoihin ja tavoittaa lajista kiinnostuneiden kohderyhmän.

Yksityisellä rahalla on iso merkitys ja vaikutus urheilun ja urheilijoiden resursseihin. Urheilun lajiliittojen, urheiluseurojen ja urheilijoiden päätehtävä on urheilu. Nämä tahot eivät välttämättä ole markkinointiviestinnän ammattilaisia. Jotta urheilusponsorointi olisi aidosti vaikuttavaa, mukaan tarvitaan laajasti eri toimijoita: urheilijoiden, urheilujärjestöjen, brändien, markkinointiviestintätoimistojen ja Sanoman yhteistyöllä syntyy voittava joukkue.

Kiinnostuitko? Kysy lisää: Anu Helin

Kirjoittaja vastaa Sanomalla urheilusponsoroinnin kehittämisestä ja urheilun kaupallistamisesta. Hänen oma lempilajinsa on kiipeily, mutta hän innostuu lajista kuin lajista.

Liittyvät artikkelit
Sini Hartikka artikkelikuva

Kuntamarkkinointia timanttisella yhteistyöllä

Kuntamarkkinointi, kuten markkinointi yleensäkin, on pitkäjänteistä tekemistä ja parhaat tulokset syntyvät silloin, kun yhteistyökumppanit oppivat toinen toisiltaan yhteisten projektien myötä, kirjoittaa Sini Hartikka. Miten tällaista yhteistä oppimista voi rakentaa?
Näkemyksiä markkinoinnista
Omakynä
Kuntamarkkinointia timanttisella yhteistyöllä
Katri Saarikivi video artikkelikuva

Tunteet tekevät sponsoroinnista vaikuttavaa

Mitä aivoissamme tapahtuu, kun koemme erilaisia tunteita? Aivotutkija Katri Saarikivi kertoo Business Manager Jari Raskin haastattelussa tunteiden vaikutuksesta muistiin ja päätöksentekoon.
Näkemyksiä markkinoinnista
Tunteet tekevät sponsoroinnista vaikuttavaa