Miten maailman muutokset heijastuvat koteihimme?

Venla Ruoppila erikoisartikkeli

9.11.2022

Glorian kodin päätoimittaja Venla Ruoppila avaa näkymiä vuoden 2023 sisustustrendeihin.

Harvoin on asumisen trendeissä tapahtunut näin paljon muutoksia yhtä lyhyessä ajassa kuin nyt 2020-luvulla. Ensin pandemia muutti kodit toimistoiksi ja sai meidät haaveilemaan isommista asunnoista ja luonnonrauhasta. Tänä vuonna bensan ja sähkön hinta on pakottanut miettimään asiaa uudestaan – pienessä kaupunkikodissa on sittenkin puolensa.

Sisustusinto ei kuitenkaan lopu, vaikka maailmalla myllertää. Kodin merkitys turvasatamana on päinvastoin korostunut. Juuri nyt kaipaamme ennen kaikkea pehmeyttä, lämpöä, kaarevia muotoja, aitoja materiaaleja ja laatua, joka säilyttää arvonsa.

Sisustustrendit 1

Sähkön hinnannousu näkyy kodeissamme paitsi päivitettyinä ja energiatehokkaampina kodinkoneina myös lisääntyneenä tekstiilien käyttönä. Hotelleista tutut runsaat ja kerrokselliset verhot ovat paitsi kauniita myös käytännöllisiä, koska ne eristävät lämpöä ja vähentävät ikkunoista tulevaa vetoa. Myös muut tekstiilit, kuten pörröiset matot sekä seiniä koristavat ryijyt houkuttelevat sisustajaa. Ryijyjä etsitään sekä kirpputoreilta että uusilta tekijöiltä, jotka ovat tuoneet ryijytaiteen modernisti tähän päivään.

Sisustustrendit 2

Maailman tilanne, toimitusvaikeudet ja materiaalipula ovat nostaneet lähituotannon ja kotimaiset tekijät aivan uudenlaiseen arvoon. Käsityöläisyys saa myös näkyä, ja pienet epätäydellisyydet, kuten puun sävyvaihtelut, tekevät valmiista tuotteesta uniikin ja arvokkaan. Puulajeista kotimainen mänty jatkaa yhä nousukiitoaan.

Sisustustrendit 3

Laadukkaita kalusteita ollaan valmiita kunnostamaan, ja yhä useampi huonekaluvalmistaja tarjoaakin tuotteilleen korjaus- ja huoltopalveluita. Myös kierrätys- ja second hand -palveluiden määrä lisääntyy kovaa vauhtia. Moni brändi ottaa jo vastaan hyväkuntoisia mutta tarpeettomaksi jääneitä tuotteita ja myy ne itse eteenpäin sen sijaan, että kuluttaja itse myisi tavarat vaikkapa Facebookissa. Vaatebisnes toimii ilmiössä edelläkävijänä ja antaa osviittaa tulevasta kehityksestä. Käytettyjen vaatteiden myymälät ovatkin alkaneet jo rantautua kaupunkien ydinkeskustoihin ja ostoskeskuksiin, joten on vain ajan kysymys, milloin voimme ostaa myös käytettyjä huonekaluja kaupunkien paraatipaikoilta.

Sisustustrendit 4

Värikkään sisustamisen ystäville riittää rutkasti inspiraatiota myös vuonna 2023. Pidempään jatkunut pastellisävyjen trendi on alkanut muuttua voimakkaampaan ja tummempaan suuntaan. Terrakotta, syvä sininen, oranssi, vihreä ja punainen maustavat sisustusta joko pieninä yksityiskohtina tai näyttävämmin esimerkiksi sohvan tai sängyn verhoilussa. Myös seinäpinnoissa värejä käytetään yhä rohkeammin, ja edelläkävijöiden kodeissa näkyy jo tummanvihreiksi tai syvän sinisiksi maalattuja tiloja. Päävärien ja tummien sävyjen rinnalla yllättää Pantonen vuoden 2023 vuoden väriksi valittu ”digitaalinen laventeli”, joka viestii tasapainoa, rauhaa ja optimismia.

Loppuun vielä hyviä uutisia niille, joiden mielestä trendilistaukset tuntuvat enemmän hengästyttäviltä kuin inspiroivilta. Trendeistä merkittävin on nimittäin yksilöllisyys. Olipa koti tyyliltään millainen tahansa, asukkaiden persoonat ja ajan kerrostumat saavat näkyä. Taide, matkamuistot, perintöesineet tai itse tuunatut kalusteet tuovat kotiin charmia, jota on mahdotonta kopioida.

Venla Ruoppilan kuvan on ottanut Marica Rosengard, sisustuskuvat Krista Keltanen.

Katso myös: 

Sanoman aikakausmedia

Kerro brändisi tarina aikausmediassa

 

Liittyvät artikkelit
Mirko Baas artikkelikuva

Valovoimisia tähtiä ja suuria tunteita – Sanoma TV tarjoaa molempia

Ohjelman pitää herättää tunnetta. Tunne voi olla iloa, surua, onnellisuutta tai vaikkapa kateutta, mutta sitä pitää löytyä, jotta katsoja palaa yhä uudestaan sisällön pariin, kirjoittaa Nelonen Median kotimaisen viihteen päällikkö Mirko Baas
Näkemyksiä markkinoinnista
Omakynä
TV & video
Valovoimisia tähtiä ja suuria tunteita – Sanoma TV tarjoaa molempia