Lähes puolet suomalaisista pitää vastuullisuutta tärkeänä matkaa varatessaan

Vastuullisuuskartta matkailu artikkelikuva

25.11.2022

Lataa tiivistelmä matkailuun keskittyvästä vastuullisuuskartasta.

Noin kolmannes suomalaisista pitää vastuullisuutta erittäin tärkeänä kaikilla osa-alueilla: yhteiskunnallisessa päätöksenteossa, oman arjen valinnoissa ja päätöksissä sekä yritysten toiminnassa.

”Usein vastuullisuus teemana nousee mediassa nuoria ja nuoria aikuisia puhuttavaksi aihealueeksi. Mutta mitä tarkemmin kohderyhmiä tutkitaan, alkaakin vaikuttaa siltä, että nuorten aikuisten kohdalla kiinnostus on nimenomaan kasvavaa. Vastuullisuuden supersegmentti pitää jo tällä hetkellä vastuullisuusteemoja huomattavasti keskivertoa tärkeämpinä ja nimenomaan kaikilla eri osa-alueilla”, kertoo Sanoman insight strategi Tiina Kosonen.

Tässä vastuullisuuden supersegmentissä profiloituvat erityisesti keski-iän ylittäneet naiset, jotka suosivat laatua enemmän kuin määrää ja pohtivat vastuullisuutta usein myös omien lasten ja lastenlasten kautta – he ovat havahtuneet siihen, että vuosikymmenten varrella tehtyjen valintojen takia ollaan nyt tässä ja muutos on tehtävä välittömästi.

Vastuullisuus matkaa valittaessa ei ole suomalaisille vielä yhtä tärkeää kuin esimerkiksi päivittäistavarakauppaa tai kodin energiamuotoja valitessa. Lähes puolet suomalaisista pitää vastuullisuutta tärkeänä kriteerinä matkaa valitessaan.

”Supersegmentille vastuullisuus on huomattavasti tärkeämpi kriteeri kaikkia kategorioita koskevissa ostopäätöksissä. Jopa 79 % supersegmenttiin kuuluvista pitää tärkeänä matkailun vastuullisuutta”, Kosonen kertoo.

Sanoman Kulutuspulssin mukaan kiinnostus vastuullisuutta kohtaan kasvaa edelleen. Yli 40 % suomalaisista sanoo kiinnittävänsä vastuullisuuteen enemmän huomiota nyt kuin vuosi sitten. Naisten ja lapsiperheiden parissa kiinnostus vastuullisuutta kohtaan on kovinta.

Taloudellinen tilanne vaikuttaa selkeästi ostopäätöksiin. Vaikka lähes puolet kuluttajista kiinnittääkin huomiota vastuullisiin valintoihin, melkein sama määrä ei pysty taloudellisen tilanteensa takia tekemään kaikkia haluamiaan vastuullisia ostopäätöksiä.

”Koska yritysten vastuulliset toimenpiteet konkretisoituvat usein vasta tulevaisuudessa, on tärkeää kommunikoida teoista, suunnitelmista ja onnistumisista jo matkan varrelta”, Kosonen vinkkaa. 

Puolet suomalaisista kokee matkailun vastuullisuuden arvioimisen hankalaksi. Kuluttajat kokevat, että vaihtoehtoja on vähän ja tarjoama on kapea. Mainonnan rooli tietolähteenä korostuu matkailumainonnassa yleiseen vastuullisuusviestintään verrattuna. Kuluttajat haluaisivat ymmärtää matkailuun liittyviä vastuullisuusteemoja syvällisemmin.

Lataa tiivistelmä matkailun vastuullisuuskartasta.

Liittyvät artikkelit
Sini Hartikka artikkelikuva

Kuntamarkkinointia timanttisella yhteistyöllä

Kuntamarkkinointi, kuten markkinointi yleensäkin, on pitkäjänteistä tekemistä ja parhaat tulokset syntyvät silloin, kun yhteistyökumppanit oppivat toinen toisiltaan yhteisten projektien myötä, kirjoittaa Sini Hartikka. Miten tällaista yhteistä oppimista voi rakentaa?
Näkemyksiä markkinoinnista
Omakynä
Kuntamarkkinointia timanttisella yhteistyöllä
Katri Saarikivi video artikkelikuva

Tunteet tekevät sponsoroinnista vaikuttavaa

Mitä aivoissamme tapahtuu, kun koemme erilaisia tunteita? Aivotutkija Katri Saarikivi kertoo Business Manager Jari Raskin haastattelussa tunteiden vaikutuksesta muistiin ja päätöksentekoon.
Näkemyksiä markkinoinnista
Tunteet tekevät sponsoroinnista vaikuttavaa