Ratkaisut asiakassuhteen eri vaiheisiin

Suhde parallax kosinta

Ilman suhteita ei voi luoda kysyntää

Sana ”suhde” herättää jo sanana tunteita ja tulkintoja. Meillä ihmisillä on sisäsyntyinen tarve olla erilaisissa suhteissa keskenämme. Olemme olemassa vain yhteydessä toisiimme.

Se, miten asiakassuhteet muodostuvat perustuu ihan samoihin lainalaisuuksiin ja psykologiaan kuin ihmissuhteetkin. Ensin toisilleen tuntemattomat kohtaavat, keskustelevat, tutustuvat ja päättävät sitten vasta, riittääkö luottamus jatkoon. Jos markkinoija haluaa olla aidosti asiakaslähtöinen, hän ymmärtää tämän.

Näissä jatkuvasti elävissä suhteissa haluamme palvella asiakkaitamme parhaalla mahdollisella osaamisella. Olemme koonneet tälle sivulle markkinoijalle tietoa ja hyödyllisiä työkaluja asiakassuhteen eri vaiheisiin. Hyppää suhdekiemuroihin ja ole parempi kumppani asiakkaillesi.

Suhde-parallax-tanssi.jpg

Suhteen seitsemän elinehtoa

Markkinointikielessä suhteen vaiheita usein kuvataan vähän tylsillä sanoilla kuten suppilo, funnel tai asiakaspolku. Me Sanomalla kutsumme matkaa yksinkertaisesti suhteeksi, koska se pitää mielessämme sen ydintotuuden, että markkinoijan ja hänen asiakkaansa välinen toiminta on inhimillistä suhdetyötä.

Meidän pitää kumppanina hallita suhteeseen liittyvät eri vaiheet ja tarpeet, niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. Viestinnän rooli on kaikissa vaiheissa oleellinen, sillä ilman vaikuttavaa sisältöä ja kohtaamista suhde ei voi alkaa eikä syventyä. 

Suhteen seitsemän elinehtoa

Tunnettuus_teksti.jpg


Ilman tunnettuutta brändiäsi ei ole olemassa. Siksi se on markkinoinnin alkuvaiheen keskeisin tavoite.

Tunnettuutta on eri tasoista: spontaania, autettua ja top-of-mind -tunnettuutta. Mikäli brändisi tulee tarjolla olevista ehdokkaista ensimmäisenä kuluttajien mieleen, sinulla on vahva asema markkinassa. Tunnettuutta rakentaessa on tärkeää tavoittaa kohderyhmä mahdollisimman laajasti ja säännöllisesti.

TV on ylivoimainen tunnettuuden rakentaja, mutta todistetusti kaikkein vaikuttavinta markkinointia tehdään erilaisilla monikanavaratkaisuilla.

Erottautuminen_teksti.jpg


Jokainen ihminen on omalla tavallaan ainutlaatuinen, ja niin pitäisi brändienkin olla. Toistensa kaltaiset kopiot eivät kiinnosta ketään. Siksi brändeille on elintärkeää erottua joukosta niin sanomallaan kuin persoonallaan. Pitää uskaltaa olla erilainen, sillä kilpakosijoita riittää loputtomiin. Löydä oma kilpailuetusi ja ammenna siitä ideoita markkinointiisi.

Joskus myös poikkeava mediaratkaisu saattaa olla keino erottautua. Tee asiat eri tavalla kuin muut ja onnistut. Ole rohkea ja luova!

Harkinta_teksti.jpg


Jotta suhteen luominen ei olisi liian helppoa, niin tunnettuus ja erottautuminenkaan eivät vielä riitä. Niinhän se tosielämässäkin on, että me emme ihmisinä sitoudu toiseen ihan ensinäkemältä.

Brändin seuraava tehtävä on päästä asiakkaiden harkintaryhmään. Kuluttajat arvostavat brändisi merkityksellisyyttä. Anna heille syy ihastua brändiisi ja kerro se useassa eri kanavassa eri tavoin.

Nopeammissa ostoissa toisinaan riittää, että mainonta tavoittaa ostajan silloin kun hän on sitä harkitsemassa. Tällöin retargeting tai taktinen mainonta toimivat hyvin.

Preferointi_teksti.jpg


Preferenssi kertoo asiakkaiden mieltymyksestä. Onko brändisi asiakkaalle tylsä, turha, houkutteleva vai peräti kaikkein mieluisin? Jokaisen brändin tavoite on olla se halutuin, sillä se tarkoittaa pitkiä ja uskollisia asiakassuhteita.

Oleellista on ymmärtää, että uskollisuus on tunne. Se voi vaihtua tai poistua, jos brändisi ei ole merkityksellinen ja säännöllisesti kiinnostava.

Preferoiduimpaan asemaan pääsy vaatii onnistumista liiketoiminnan jokaisella osa-alueella. Markkinointi on osa kokonaisvaltaista asiakaskokemusta. Pitkäjänteinen brändimarkkinointi tukee preferenssiin pääsyä.

Suhde valinta teksti.jpg


Joka päivä jokainen suomalainen tekee useita valintoja. Valintahetkellä kuluttajat eivät kuitenkaan valitse rationaalisesti, vaan yllätyksiä tulee aina. Päätös tapahtuu intuitiivisesti, tapojen mukaisesti tai spontaanisti.

Kukapa meistä ei olisi sortunut heräteostoksiin eli tullut vietellyksi? Siksi asiakkaidesi valintaa kannattaa tukea loppuun asti.

Taktinen mainonta, esim. konversiopohjaiset ratkaisut, viimeistelevät ostopäätöksen. Netissä tutkimamme tuotteet putkahtavat kerta toisensa jälkeen näkyviin eri kanavista vahvistaen valintaamme ja muistuttaen tuotteista, joita kävimme katsomassa.
 

Osto_teksti.jpg


Osto on kuin kihlat. Minä valitsin sinut ja vien sinut kotiin.

Ostoa ennen asiakkaan päässä on tapahtunut lukemattomia pieniä reaktioita, tarvittava tieto on käsitelty, mielikuvat muodostuneet ja tunne on johtanut toimintaan. Ehkä asiakkaasi on päätynyt ostamaan radion innoittamana, joka on tutkitusti tehokas verkkosivuliikenteen kasvattaja ja lisämyynnin tuoja.

Erilaiset kohderyhmät ovat hyvin erilaisia kulutuskäyttäytymiseltään. Osa harkitsee pidempään ja osa on spontaanimpia. Ostokokemukseen panostaminen on kriittistä pitkäkestoisen suhteen muodostumiseksi. Tyytyväinen asiakas on parasta markkinointia.

suhde uudelleenosto teksti.jpg


Kun brändi palvelee asiakkaitaan ja pitää suhteesta huolta, asiakas sitoutuu siihen. Ideaalitilanteessa asiakas alkaa suositella brändiä myös omille tutuilleen.

Eri toimialoilla on valtavia eroja siinä, kuinka usein tuotetta ostetaan. Päivittäistavaraa ostetaan nimensä mukaisesti päivittäin, kun taas auton uusimiseen menee useampi vuosi. Jokaiselle toimialalle on kuitenkin yhteistä se, että asiakkaat tulee sitouttaa ja pitää tyytyväisinä. Kun tarve tulee, asiakkaasi ostaa uudelleen.

Hyödynnä dataa, tunnista ostaneet asiakkaasi ja laajenna kohderyhmää mukautetut yleisöt -palveluihin. Ratkaisuja on monia. Anna meidän auttaa.

Suhde-kaljut-parallax.jpg

Asiantuntijoiden näkemyksiä suhteen vaiheista

Haastattelimme asiantuntijoita suhteen eri vaiheista. He ovat kyseenalaistaneet, panostaneet jatkuvaan kehittymiseen ja oppineet uutta matkallaan kohti yhä vaikuttavampaa markkinointia strategisena osana yritysten menestystä. Vakuuttavat näytöt niin brändinrakennuksesta kuin mittaamisesta inspiroivat koko alaa yhä parempiin lopputuloksiin.

Katso, vaikutu ja inspiroidu.

Asiantuntijoiden näkemyksiä suhteen vaiheista

"Kaiken ytimessä on tarina"

Yrityksen monimuotoisen tarinankerronnan edelläkävijä, KLOKin toimitusjohtaja Pauli Kopu on valittu yhdeksi maailman lupaavimmista uusista tuottajista Cannesissa. Hän on yksi Tubeconin perustajista ja toiminut Slushin luovassa tiimissä.

”Huomioimalla brand safety voidaan parantaa oman markkinointibudjetin tehokkuutta”

Marketing Finlandin toimitusjohtaja Riikka-Maria Lemminki toimii myös hallituksen jäsenenä World Federation of Advertisers -organisaatiossa ja Lahti Regionissa sekä pyörittää sivutoimenaan Ranskalaista Kyläkauppaa Vanhassa Vääksyssä.

"Kuluttaja tekee päätökset tunteella, ei faktoilla"

Tomi Wirtanen on markkinoinnin ja brändinrakennuksen pitkän linjan monitaituri. Tomi vastaa tätä nykyä Pauligin globaaleista brändeista ja portfolioista. Ennen Pauligia Tomi on toiminut mm. Elisan ja McDonald’sin markkinointijohtajana.

"Enemmän faktoja, vähemmän mutua"

Mika Hyötyläinen on Nesteen Marketing & Services -liiketoiminta-alueen markkinointijohtaja, joka on viime vuosina noussut Suomessa esimerkiksi ja esikuvaksi markkinoinnin tuloksellisuuden mittaamisessa.

”Yrityksen arvo kasvaa silloin, kun markkinointi nähdään investointina."

Markkinoinnin kummitäti ja hallitusammattilainen Anne Korkiakoski on Koneen ja Elisan entinen viestintä- ja markkinointijohtaja ja vuoden markkinointijohtaja 2012.

"Ilman suhteita ei voi luoda kysyntää"

Tuomas Airisto vastaa Sanoman B2B-toiminnoista. Tuomaksella on vankka tausta johtamisesta ja markkinoinnista. 

Brand safety

Brand-Safety-Hero.png

Brand safety ennen kaikkea.

Ajankohtaista

Kari Tervonen

Suomalaiset tuotteet ovat usein teknisesti parhaiden joukossa, mutta harva niitä ostaa – missä vika?

Lue lisää