Vastuullisuus on viisautta


Vastuullisuus on viisautta
Vastuullisuus näkyy ja tulee näkymään yhä enemmän markkinointiviestinnässä. Me Sanomalla autamme sinua kohti parempaa, kestävämpää tulevaisuutta. Menestymme yhdessä. Vastuullisesti.
Suomalaiset kuluttajat odottavat, että yritykset ovat rehellisiä ja läpinäkyviä. He vaativat, että yritykset pyrkivät parantamaan yhteiskunnan tai luonnon olosuhteita, antamaan osansa parempaan elämään ja tulevaisuuteen. Se on viisas vaatimus. Yritysten vastuullisuus vaikuttaa yhä enemmän ostopäätökseen ja mielikuvaan yrityksestä. Laadukkaalla ja luotettavalla mediaympäristöllä on selkeästi merkitystä, kun kuluttajat hakevat tietoa vastuullisuudesta.
Mitä markkinoijan tulee ymmärtää vastuullisuudesta?
9 vastuullisuussuositusta markkinointipäättäjille
1. Toimi heti – vastuullisuuden aalto kasvaa ja vahvistuu
Vaikka yrityksesi olisikin tehnyt vastuullisuustyötä jo vuosia, niin vastuullisuuskenttä on juuri nyt murroksen edessä. Etenkin nuoret aikuiset valitsevat käyttämänsä brändit aiempaa arvopohjaisemmin, eli tulevaisuuden menestyjät ovat aidosti vastuullisesti toimivia brändejä.
2. Kartuta luottamuspääomaa
Voiton tavoittelu ja vastuullisuustyö saattavat kuluttajasta tuntua ristiriitaisilta tavoitteilta. Riippumattoman tahon selvitykset ja myöntämät sertifikaatit sekä faktaluvut ovat vaikuttavinta vastuullisuusviestintää.
3. Aseta pitkän tähtäimen voitto lyhyen tähtäimen edelle
Aika usein yritykset etenkin Suomessa kertovat teemoistaan vasta siinä vaiheessa, kun kaikki on valmista, vaikka matka kohti vastuullisesti toimivaa yritystä on vähintään yhtä mielenkiintoista. Kuluttajat toivovat läpinäkyvää viestintää matkasta vastuullisuuteen – uskalla iloita ja kertoa pienistäkin teoista ja myös suunnitelmista.
4. Tee matkaa läpinäkyvästi ja viesti teoista konkreettisesti
Aina kun kerrot jotain vastuullisuudesta, viestin taustalla on oltava todisteita, tekoja ja lisätietoa helposti saatavilla. Kuluttajat kaipaavat viestintään puolueetonta näkökulmaa ja haluavat ymmärtää, mistä tuote muodostuu, ketä kaikkia tuotannossa on ollut mukana ja miten vastuullisesti he toimivat.
5. Tuo vastuullisuus kiinteäksi osaksi tarinaasi
Mieti, mitkä teemat ovat oman yrityksesi kannalta relevantteja ja brändillesi uskollisia vastuullisuustekoja ja viestejä, jotta viestisi ei tunnu päälle liimatulta ja pahimmillaan viherpesulta. Muista myös todentaa tekosi faktoihin perustuen tai hyödyntäen riippumattomien tahojen selvityksiä.
6. Rakenna tiivistä sisäistä yhteistyötä
Vastuullisuusasiantuntijoilla, markkinoijilla ja kuluttajilla voi olla hyvin erilaisia tarpeita. On tärkeää varmistaa yhteiset tavoitteet, terminologia ja ymmärrys kuluttajaviestinnän tavoista.
7. Auta kuluttajia toimimaan vastuullisesti
Helpota kuluttajan kiireistä arkea. Vastuullinen valinta ei saa viedä arjesta aikaa tai aivokapasiteettia yhtään enempää kuin perinteinen vaihtoehtokaan.
8. Puhuttele positiivisen kautta
Yrityksiltä toivotaan kannustavaa otetta ja äänensävyä: vastuullisuus koetaan vahvasti yhteiseksi asiaksi – vähän kuin pihatalkoot, jossa koko porukka on mukana hyvällä fiiliksellä ja yhteishengessä. Jokaisen kantaessa kortensa kekoon saadaan aikaan hyviä tuloksia nopeammin kuin yksin.
9. Herkisty uusille liiketoimintamahdollisuuksille
Vastuullisuudella voi erottua kilpailijoista positiivisesti. Hae vastuullisuustyötä koko arvoketjussa ja yli rajojen. Jo vastuullisuus itsessään voi synnyttää uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja kumppanuuksia.

Näköalapaikalla: Vastuullinen elintarvikemarkkinointi
Katso webinaari tallenteelta
Tutkittua vastuullisuudesta
70 %
kuluttajista pitää vastuullisuutta tärkeänä omissa arjen päätöksissään ja valinnoissaan
58 %
suomalaisista näkee vastuullisuuden tärkeänä kriteerinä yritysten tulevaisuuden menestykselle
67 %
suomalaisista pitää vastuullisuutta tärkeänä osana
yritysten toimintaa
Yli 50 %
kokee vaikeaksi vastuullisuuden arvioinnin tai vertailun
28 %
ei luota siihen, mitä yritykset kertovat vastuullisuudestaan
40 %
kuluttajista vähentää tietoisesti oman kuluttamisen määrää

Millä tavalla vastuullisuudesta pitäisi viestiä?

Sanoman Vastuullisuuskartta avaa kuluttajien odotuksia brändien vastuullisuudesta

Haluatko tietää lisää vastuullisuudesta eri kohderyhmissä? Lataa yhteenveto

Lataa maistiaiset ruokaan keskittyvästä vastuullisuuskartasta

Lataa yhteenveto muotiin keskittyvästä vastuullisuuskartasta

Lataa yhteenveto sisustukseen keskittyvästä vastuullisuuskartasta

72 % suomalaisista kokee vastuullisuuden tärkeänä kriteerinä elintarvikkeiden ostopäätöksissä

Kiinnostus matkailuun kotimaassa on lisääntynyt vastuullisuusnäkökulmasta

Luonnonkosmetiikka kiinnostaa kuluttajia ekologisista ja eettisistä syistä
Painetta tulee monelta suunnalta – 2030 jälkeen eteen alkaa tulla ilmastosopimusten takarajoja saada konkreettista aikaiseksi. Mitä lähemmäs vuotta 2050 tullaan, sitä vaikeammaksi mukaan lähteminen käy.
– päättäjä, Sanoman Vastuullisuuskartan haastattelu
Markkinointijohtajan pitää ymmärtää, että vastuullisuus ei ole vain markkinointia, vaan keskeistä koko liiketoiminnalle.”
– päättäjä, Sanoman Vastuullisuuskartan haastattelu
Vastuullisuus ei ole sprintti eikä projekti, vaan pitkä prosessi.”
– asiantuntija, Sanoman Vastuullisuuskartan haastattelu
Ei kannata pelätä keskeneräisistä asioista puhumista, kaikki ovat alussa, jotkut pidemmällä.”
– asiantuntija, Sanoman Vastuullisuuskartan haastattelu
Vastuullisuustulkki kertoo, millaista ääntä kohderyhmäsi kuunteleeVastuullisuustulkki on uusi sisältöstrateginen palvelumme, joka lämmittää potentiaalisista kohderyhmistäsi tai yrityksesi vastuullisuusteoista koukuttavia herkullisia sisältöideoita, puhutteluehdotuksia tai näkökulmia, jotka pohjautuvat kohderyhmien arvoihin ja motiiveihin.
Lue lisää sisältöstrategiapalveluistamme
Näkökulmia vastuullisuudesta
Vastuullisuutta koskevia näkemyksiä:

Kolme vinkkiä markkinoijalle: näin vältät viherpesun
Antti Isokankaan mukaan yrityksen tulee viestiä vastuullisuustoimistaan käytännönläheisesti, vähän yksinkertaisesti ja brutaalin rehellisesti.

Mainonnan ympäristöväittämät johtavat kuluttajia harhaan
Suomen ympäristökeskus SYKE selvitti tutkimushankkeessaan mainonnan ympäristöväittämiä Suomessa analysoimalla sosiaalisen median ja verkkolehtien mainoksia. Tutkimuksen mukaan jopa puolet mainoksista kertoi tuotteen tai palvelun ympäristövaikutuksista tai -parannuksista vain hyvin yleisellä tasolla.

Isoveli valvoo yhä – vastuullisesti!
Viime vuosien aikana tv- ja elokuva-alalla on otettu selkeitä vastuullisuusaskelia, kirjoittaa EndemolShinen Unne Sormunen.

Kestävä kehitys on maraton – niin kuin talouskasvukin
Vastuullisuuteen kannattaa suhtautua enemmän arkisina tekoina ja jatkuvana pyrkimyksenä hyvään kuin täydellisenä virsikirjana, joka kaivetaan esiin ainoastaan pyhäpäivisin, kirjoittaa OMG:n Kari Tervonen.

Vastuullisuudessa teot ratkaisevat – eivät tavoitteet
Organisaatiot viestivät vahvasti erilaisista vastuullisuustavoitteistaan. Tavoitteet ovat tärkeitä, mutta ennen kaikkea tarvitsemme tekoja, jotka johtavat tavoitteisiin. Brändin rakentamisen ja viestinnän näkökulmasta pelkillä tavoitteilla on enää vaikea erottua. Ja erottautumistahan me haluamme, kirjoittaa SEKin Tiina Hoisiokoski.

Ehkä alamme viimein toimia yhdessä kestävän maailman puolesta, kun on pakko?
Kun menemme kohti isoa muutosta, yritysten täytyy ottaa kantaa ihmisoikeuksiin ja päätöksentekoon, ja se pelottaa monia, kirjoittaa Måndagin Arto Sivonen.

Vastuullisuus on Pauligilla liiketoiminnan ja brändin ytimessä
Pauligin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Kaisa Lipponen kertoi Vastuullinen elintarvikemarkkinointi -webinaarissa, miten Paulig tekee vastuullisuustekonsa näkyväksi kuluttajille.

Hyvällä kukistaa pahan
Miten toimia oikein? Tai mikä on ylipäätänsä oikein? Näiden ja samanlaisten kysymysten äärellä on moni meistä pyörinyt viime viikkojen aikana, kirjoittaa TBWA:n Markus Nieminen.

Moraaliposeerausta vai aitoa välittämistä? – Lue asiantuntijoiden vinkit
Miten tällä hetkellä kannattaisi toimia, jotta markkinointiviestintä ei vaikuttaisi moraaliposeeraukselta tai oman edun tavoittelulta kriisin keskellä?

Viestinnällä voidaan rakentaa tasa-arvoisempaa ja rauhanmukaisempaa maailmaa
Monimuotoisuus, erilaisten äänten kuuluminen ja monenlaisten tarinoiden esiin nostaminen on äärimmäisen tärkeää, kirjoittaa UN Women Suomen Emma Winiecki.

Onko brand purposelle olemassa kaupallinen peruste?
Brand purpose on useille yrityksille brändistrategia, joka vaatii paljon tekoja tuottaakseen oikeaa arvoa, kirjoittaa Ahto Advisoryn Ossi Ahto.

Voiko vastuuton olla vastuullinen?
Vastuullisuus & markkinointi on vaikea yhdistelmä. Niinkuin vesi ja öljy, joita on vaikea keskenään sekoittaa. Taiten tehtynä vastuullisuudesta ja markkinoinnista saadaan loistava yhdistelmä, joka oikeasti muuttaa maailmaa, kirjoittaa Supersonin Samppa Vilkuna.

Merkityksellisyys on kasvun edellytys eikä sitä voi ulkoistaa pelkästään markkinoinnin työpöydälle
Merkityksellisyys on yksi aikamme suurimmista megatrendeistä. Se on myös markkinointi-ihmisten asia – mutta ei pelkästään heidän, kirjoittaa Ivalo Creative Agencyn toimitusjohtaja Leena Komulainen.

Globaaleista megatrendeistä markkinoinnin trendeihin
Mitkä ovat tämän hetken megatrendit ja miten ne vaikuttavat markkinoinnin trendeihin? Tutustu Tiina Kososen ja Satu Kaitarannan koostamaan katsaukseen markkinointiin ja kuluttajakäyttäytymiseen vaikuttavista muutosvoimista.

Mitkä ovat markkinoinnin trendit vuonna 2022?
Kysyimme joukolta markkinoinnin ammattilaisia, mitkä ovat heidän mielestään merkittäviä muutoksia markkinoinnissa ensi vuoden aikana. Mainintoja saivat muun muassa vastuullisuus, merkityksellisyys, vaikuttavuus ja elämyksellisyys.

Kiitoskirje koronalle: näitä ei bisnes enää voi sivuuttaa
Koronan tuomia muutoksia luotaavan The Next New -raportin mukaan menestystekijät kirkkaasti ylitse muiden ovat aito asiakaskeskeisyys ja vastuullisuus, franklyn Katja Gunnelius kirjoittaa.

Arvopohjainen markkinointi kannattaa
Voiko sananvapautta käyttää suomalaisen uutismedian mainonnassa? Onko se jotain, jolla differoida brändiä maassa, jossa lehdistö on vapaata ja media tunnustettu neljänneksi valtiomahdiksi, Heidi Björklöf kysyy.

Hyvät brändit parantavat elämänlaatua. Jatkossa ne myös pelastavat maailman!
Uudessa maailmassa voittajia ovat yritykset ja brändit, jotka uskaltavat valita puolensa, ottaa kantaa, tehdä merkittäviä tekoja ja näyttää mallia muille, kirjoittaa Supersonin Teppo Heikkinen.
Tutustu esimerkkeihin kampanjoista, joissa vastuullisuus on sisällön kantava teema:

Enemmän rakkautta kuin vihaa – Finlaysonin yhteiskunnallinen mainonta kannattaa
Kuukauden kamppis on Sanoman kunnianosoitus hyvälle markkinointiviestinnälle. Sellaiselle, joka säväyttää, naurattaa, koskettaa tai joka on saanut aikaan sanomista. Maaliskuun voittajaksi valikoituivat Finlaysonin kantaaottavat HS:n etusivut.

Case Laumasuoja – Yhteishyvän podcast-sarjassa nuoret saivat äänensä kuuluville
”Jotta syntyy laadukasta sisältöä, tarvitaan laadukkaita tekijöitä” ‒ S-ryhmälle tärkeä vastuullisuusteema, nuorten mielenterveys, herätti keskustelua ja intoa lahjoittaa mielenterveystyöhön.

Uudelle ajattelulle on tilaa siivouksen saralla – SINI puhdistusainetabletit vähentävät muoviroskaa
Kuukauden kamppis on kunnianosoitus hyvälle markkinointiviestinnälle. Sellaiselle, joka säväyttää, naurattaa, koskettaa tai joka on saanut aikaan sanomista. Helmikuun tunnustus menee Sinituotteen hienolle vastuullisuusteolle.

Ilmastonmuutos-keskustelu siirrettiin poteroista prime time -televisioon
Keskustelu ilmastonmuutoksesta ajautuu helposti poteroihin, varsinkin sosiaalisessa mediassa. Fortum halusi saada aikaan jotain muuta – laajaa, rakentavaa ja faktapohjaista keskustelua ilmastonmuutoksesta.

Lumene viesti ympäristö-vastuullisuudestaan Hesarin avulla
Lumene vietti vuoden 2020 aikana 50-vuotisjuhlavuottaan, jonka teemana oli ympäristövastuullisuus. Teema lanseerattiin maaliskuun alussa Lumenen 50-vuotistilaisuuden ja Helsingin Sanomien etusivun avulla.

Älyartikkeli kertoo, miten maidon hiilijalanjälki nollataan
Valio halusi viestiä vaikeasti hahmotettavasta aiheesta, maidon hiilijalanjäljestä, kiinnostavasti kuluttajille. Yhdeksi keinoksi valikoitui älyartikkeli HS.fi:ssä. Artikkeli tavoitti hyvin kuluttajat, ja sen interaktiivisten sisältöjen parissa vietettiin runsaasti aikaa.

If turvaa lasten koulutien
Keltanokka-kampanja on Ifille perinne. Kampanjan tarkoituksena on herättää keskustelua liikenneturvallisuudesta ja turvata näin lapsille turvallinen koulumatka. Kampanja oli aikaisempien vuosien tapaan todella pidetty ja sen sanoma koettiin erittäin tärkeäksi.

Kiroileva hiili haastaa seuraamaan ostosten hiilijalanjälkeä
Kesko oli valittu viisi kertaa peräkkäin maailman vastuullisemmaksi kaupan alan yritykseksi. Vastuullisuusteoista haluttiin kertoa niin, että se puhuttelisi laajasti.

Isoista teoista kannattaa puhua isosti
Paulig asetti vuonna 2014 tavoitteeksi, että kaikki sen käyttämät kahvipavut hankitaan vastuullisiksi varmennetuista lähteistä vuoden 2018 loppuun mennessä. Paulig saavutti tavoitteensa ja juhlii kertomalla siitä monikanavaisen Hesarin etusivulla.
Sanoman vastuullisuusstrategia

Vastuullisuustyössämme Sanomalla keskitymme kuuteen teemaan:
- Innostamme oppimaan
- Teemme mediaa suomalaisille
- Suojaamme tietosi
- Olemme kehittyvä työpaikka
- Huolehdimme ympäristöstä
- Vastuulliset liiketoimintatavat
Tutustu teemoihin tarkemmin: