Natiivimainonnan ohjeistus – Digitaalinen natiiviartikkeli
Hyvä natiiviartikkeli on:
- Lisäarvoa tuottava
Laadukas natiiviartikkeli herättää lukijan uteliaisuuden. Kerro jutussa jotain, mitä yleisö ei vielä tiedä. Pelkkää tuotetietoa on helppo löytää muualtakin verkosta.
- Inhimillinen
Omalla nimellään ja kasvoillaan esiintyvä haastateltava tuo juttuun samaistumispintaa. Haastateltava voi olla esimerkiksi alan asiantuntija tai tyytyväinen asiakas.
- Rehellinen
Natiiviartikkelin sisällön täytyy noudattaa hyvää markkinointitapaa: älä harhaanjohda lukijaa ja vältä liioittelua. Huomioi myös toimialakohtaiset säädökset.
- Median tyylin mukainen
Hyvä natiivi sulautuu median tyyliin. Onko kyseessä uutismedia vai kevyt lifestyle-lehti? Katso mallia kieliasuun, muotoiluun ja äänensävyyn mediasta, jossa natiivi julkaistaan.
Esimerkki diginatiivista IS.fi:ssä
Sanoman eri medioissa on keskenään erilaisia tyylejä. Natiiveissa on tarkoitus käyttää kunkin median toimituksellista tyyliä. Tässä alapuolella on yksi esimerkki diginatiivista Ilta-Sanomissa.
Väliotsikot eivät aina ole välttämättömiä. Esimerkiksi Helsingin Sanomien tyylissä niitä ei käytetä, vaan tekstijaksojen erotuksena ovat alkukorostukset. Ne tarkoittavat lauseen ensimmäisen sanan kirjoittamista versaalilla. Lisäksi Helsingin Sanomissa on repliikkiviivojen tilalla ovat sitaattimerkit.




Haastateltavat natiiviartikkeleissa
Teethän haastateltaville selväksi, että tuotettava sisältö on mainontaa – ei journalistista sisältöä – ja sitä käytetään kaupallisiin tarkoituksiin. Heille pitää olla selkeää, kenen nimiin mainontaa tehdään.
Haastateltavien ja kuvattavien oikeuksiin kuuluu tietää, missä kontekstissa he esiintyvät ja missä mainos julkaistaan. Huolehdithan, että haastateltavat saavat nähtäväkseen ja hyväksyttäväkseen lopullisen materiaalin ennen julkaisua.
Asiakas sitoutuu tekemään kaikessa kommunikaatiossaan selväksi, että toimii erillisenä yrityksenä, joka tuottaa sisältöä tai ostaa sisällöntuotantoa omaan markkinointiinsa, joka julkaistaan Sanoman mediassa. Asiakas ei saa esiintyä viestinnässään Sanoman tai sen brändien edustajana.
Diginatiiviartikkelin tekstipituus
Otsikko: Max 90 merkkiä
Ingressi: Max 150 merkkiä
Leipäteksti: Ei rajoituksia – muista, että pidempi ei ole aina parempi! Suositusmitta: noin 3000 merkkiä.
Tekstimateriaali voidaan toimittaa word- tai txt –tiedostona, tai suoraan sähköpostin tekstikentässä.
Kuva
Artikkelin yhteydessä tulee olla ainakin yksi pääkuva.
- Artikkelin pääkuvan tulee olla korkearesoluutioinen vaakakuva. Kuvassa ei tule olla tekstiä tai logoa. Pelkkä tuotekuva ei toimi artikkelin pääkuvana.
- Kuva voidaan etsiä myös Sanoman kuvapankista tai Sanoma voi järjestää kuvaukset.
- Mikäli kuvia halutaan myös artikkelitekstin sekaan, lisäkuvia voidaan toimittaa pääkuvan lisäksi toivottu määrä. Suositus: max 5 kuvaa.
- Asiakkaan on varmistettava, että kaikilla kuvilla on voimassa olevat kaupalliset käyttöoikeudet koko kampanjan ajan.
Kuviin liittyvät tekniset speksit
- Pääkuva: kuvasuhde 16:9, min. 1920 x 1080 px
- Muut mahdolliset kuvat: Pysty- tai vaaka, leveys min. 1000 px
- Tiedostomuodot: vain JPG
Video
Mikäli artikkeliin halutaan upottaa video, videota varten tulee toimittaa valmis upotuslinkki tai alkuperäinen videotiedosto, joka ajetaan Sanoman järjestelmistä. Sallittuja upotusalustoja ovat esim. Youtube ja Vimeo.
Sanomalta saat myös tuotannon videomateriaaliin!
Videoon liittyvät tekniset speksit
- Formaatti: MP4, flv, mp4, mpg, wmv, mov
- Videon koko: 1920 x 1080 pikseliä
- 25 kuvaa sekunnissa
- Stereo audio 44.1 kHz tai 48kHz
- Äänentasot: EBU R128 -standardin mukaisesti -23 LUFS
- Video bitrate: 8,000 – 16,000 kbps
- Audio bitrate: 384 kbps
- Tiedoston maksimikoko: 2 GB
Tägit
Mahdolliset tägit tulee toimittaa yhdessä muun materiaalin kanssa. Tägeissä on huomioitava GDPR-rajoitukset.
Kiinteän näkyvyyden natiivikampanjoissa natiiviartikkelisivulle ohjaavissa nostoissa ei ole sallittua käyttää klikki- tai impressiotägejä.
Klikki- ja impressioseurannat eivät ole sallittuja natiiviartikkeleissa, jos ne tulevat mainonnanhallintajärjestelmien kautta esim. Adform tai Doubleclick. Seurantalinkit, jotka ohjaavat suoraan asiakkaan sivuille ja käyttävät ns. url-parametreja ovat sallittuja.
Näyttöpohjaisissa CPM / CPC -natiivikampanjoissa mainonnanhallinnan kautta ajettavat klikki- ja impressiotägit ovat sallittuja artikkelisisältöön ohjaavissa natiivinostoissa.
Natiivimainonnan merkitseminen
- Diginatiivit merkitään aina mainos-merkinnällä erotukseksi journalistisesta sisällöstä.
Päätoimittajan vastuu
Päätoimittaja päättää aina lopullisesta materiaalin julkaisusta. Jos yllä olevia aineisto-ohjeita ei ole seurattu tai aineistossa on muita ongelmia tai puutteita, päätoimittaja voi kieltäytyä julkaisemasta aineistoa sellaisenaan.