Miten tehdä optimaalista videomainontaa?

Teemu Suominen
Eri videomainonnan lajit soveltuvat eri tarpeisiin. Liikkuvan kuvan tuotekehityksestä Sanomalla vastaava Teemu Suominen vinkkaa, milloin kannattaa valita instream ja milloin outstream.

Videomainonta luokitellaan instream- tai outstream-videomainonnaksi sen perusteella, millaisen sisällön yhteydessä mainontaa esitetään. Instream- eli spottimainonta esitetään liikkuvan kuvan sisällön yhteydessä, kun taas outstream-videomainonta ajetaan eri mainospaikoilla ilman, että sen yhteydessä näytetään muuta videosisältöä.  

Valinta mainosmuodon välillä tulee tehdä tavoitteiden pohjalta. Onnistuneet tavoitteet ovat sellaiset, joille pystytään asettamaan selkeät mittarit niin, että nämä mittarit todella ajavat tekemistä tavoitteita kohti.

Jos tarkoituksena on muuttaa brändimielikuvaa tai kertoa tarinoita, kannattaa valita instream. Outstream toimii paremmin taktisemmassa markkinoinnissa sekä lyhyissä ja yksinkertaisissa viesteissä.

Mitkä ovat outstream-mainonnan vahvuudet? 

Outstream-mainontaa pystyy kohdentamaan tarkemmin kontekstin perusteella. Mainonta voidaan sijoittaa kuluttajaa kiinnostavan sisällön ja aihepiirien yhteyteen. Outstream-mainontaa on mahdollista myös personoida niin, että siinä mainostetaan juuri kyseistä kuluttajaa kiinnostavia tuotteita. Sanoman verkostossa pystyt tavoittamaan päivässä ison osan suomalaisista outstreamin avulla.

Mitkä seikat kannattaa huomioida outstreamissa?

Outstream-mainonnassa kannattaa huomioida lisääntynyt mobiilikäyttö. Esimerkiksi Suomen suurimman uutismedian Ilta-Sanomien sivulatauksista jo yli 80 % tulee mobiililaitteista. Hyödynnä vertikaalivideoita ja tekstitä mainokset, jotta niiden viesti välittyy myös ilman ääntä. Varmista myös, että videoaineisto on kevyt kooltaan, jotta se latautuu riittävän nopeasti. Outstreamin katseluaika on lyhyt, joten kerro ydinviesti jo ensimmäisten sekuntien aikana.

Mitkä ovat instream-mainonnan vahvuudet?

Instream-mainokset katsotaan kokonaan, joten mainostaja saa koko viestinsä välitettyä kuluttajalle. Videosisältöjä katsotaan yleensä keskittyneesti ja yhä useammin isolta ruudulta, mikä lisää mainonnan vaikuttavuutta.  

Mitkä seikat kannattaa huomioida instreamissa?

Instream-mainonnan suunnittelussa pätevät samat lainalaisuudet kuin tv-mainonnan suunnittelussa: vetoa tunteisiin ja luota tarinan voimaan. Lisäksi instreamissa voi hyödyntää interaktiivisuutta. Lisäinformaatiota on helppo tarjota suoraan mainoksesta.

Instream-mainosten pituudet ovat viime aikoina lyhentyneet. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikutus saadaan useimmiten aikaiseksi pidemmällä tarinalla eikä kuuden sekunnin muotoon puristettuna.    

Teemu Suominen toimii Sanomalla Head of Video & Development -roolissa

Katso myös:

Videomainonta

6 vinkkiä videomainontaan