Effie-voittaja toi Suomeen uuden juhlapäivän

Effie-vuodenharmainpaiva.jpg
Vuoteen mahtuu monta harmaata päivää, mutta vain yksi voi olla #vuodenharmainpäivä. Hartwall lanseerasi voitokkaassa kampanjassaan uuden juhlapäivän, joka antaa suomalaisille syyn iloita ja olla ylpeitä harmaasta kansallissäästä – ja harmaasta kansallisjuomasta.

Hartwall päätti syleillä sitä, mitä me suomalaiset emme voi paeta. Vuoden harmain päivä yhdistää kaksi Suomelle uniikkia asiaa: harmaan sään ja harmaan juoman tekemällä näistä ylpeyden ja juhlan aiheen.

Kampanjakokonaisuus sisälsi laajan mediakampanjan ja ilmaistapahtuman Allas Sea Poolilla. Lisäksi vuoden harmainta päivää juhlittiin sadoissa ravintoloissa ja kotien terasseilla ympäri Suomen.   

Harmautta ryhdyttiin tutkimaan yhteistyössä Forecan kanssa, mikä toi runsaasti näkyvyyttä mediassa. Forecan tekemästä selvityksestä kävi ilmi, että Helsinki on tilastollisesti Euroopan harmain pääkaupunki ja Suomi on yksi Euroopan harmaimmista maista. Marraskuun puolivälissä keli on kaikkein harmain.

”Lonkeronharmaa” sää päätyi jopa osaksi säätiedotusta. 

Mikä oli kampanjan suurin onnistuminen, Hartwallin markkinointipäällikkö Eeva Ignatius?

”Hienointa oli, että onnistuimme luomaan Suomeen uuden juhlapäivän. Teimme kampanjan jälkeen tutkimuksen, jossa 200 000 suomalaisista kertoi juhlineensa vuoden harmainta päivää. Toivoisimme, että saisimme sen jossain vaiheessa samaan asemaan kuin Octoberfest on Saksassa ja Saint Patrick´s Day Irlannissa. Olisihan se upeaa, että Suomellakin olisi oma juhlapäivä ja sillä oma väri.”  

Effie-voitot tulivat vuoden 2018 kampanjasta, jolloin vuoden harmainta päivää vietettiin ensimmäistä kertaa. Viime marraskuussa päivän vietto laajeni Suomen rajojen ulkopuolelle.

”Teimme matkailumainontaa neljässä suuressa maailman metropolissa, Lontoossa, New Yorkissa, Tokiossa ja Sydneyssä”, Ignatius kertoo.   

Tuomaristo perusteli valintaa seuraavasti:

Grand Effie:

”Suomen syksyinen sääkartta muuttui juomamarkkinoilla värikartaksi. Teko, joka piti kärkisijaa alusta loppuun.”

Bisneshaaste-sarja:

”Sesongit otetaan usein annettuina. Käyrä käy korkealla ja loppuvuonna on hiljaisempaa. Tuurillakin on silloin sijansa. Mutta sesonkiajattelun voi toki disruptoida – tai vähintäänkin kyseenalaistaa. Kuten tässä. Onnistuminen toi kasvua.”

Media-sarja:

”Medioita voi toki käyttää kuten aina on käytetty – tai sitten sellaisen voi luoda. Parhaat markkinointiviestinnälliset teot tulevat osaksi populaarikulttuuria. Aniharvat siirtyvät osaksi säätiedotusta.”

Onnea Hartwall, Bob the Robot, Bob the Robot Pictures, Miltton, Dagmar, Lataamo ja Cocoa! 

Katso kuvia Effie-gaalasta: 

Effie Awars Finland