Korona vauhditti tv:n ja videon kulutusta − mikä tilanne on nyt?

TIna Åström
Olohuoneen televisio nousi kevään aikana kodin tärkeämmäksi laitteeksi. Koska suurin osa meistä joutui elämään Big Brotherin kaltaisessa tilanteessa, niin eskapismin tarve korostui entistä voimakkaammin, Tina Åström kirjoittaa.

Kun muualle ei päässyt, oli paettava läheiseen viihdemaailmaan, eli television ääreen. Vaikka kevään huippukatseluminuuteista on siirretty takaisin melko normaaliin katselurutiiniin, niin kuluttajan rakkaussuhde televisioon näyttää vahvistuneen.

Mitä televisio tänä päivänä on? Nykyisin on mahdollista kuluttaa tv-sisältöjä missä ja milloin vain. Vaikka korona vauhditti keväällä netti-tv- ja suoratoistopalvelujen käyttöä, niin kuluttajat viihtyvät televisiolähetyksien aikana edelleen mukavasti sohvalla. Rutiineista ei luovuta kovin helposti.

Kaupallisen TV:n vuorokausi kohderyhmässä 25−54-vuotiaat

Kaupallisen tvn vuorokausi

TV-yhtiöiden netti-tv-palvelut ovat nykyisin luonnollinen osa televisiota. Suomalaiset ovat yhä enemmän multikäyttäjiä, eli he seuraavat tv-kanavien tarjoamia lähetyksiä tai käyvät netti-tv-palvelussa katsomassa haluamiaan sisältöjä milloin tahansa. Tämä näkyy myös kohderyhmien tavoittavuuden kehityksessä.

Keskimääräinen päivätavoittavuus kohderyhmässä 25−54-vuotiaat

Keskimääräinen päivätavoittavuus tv

Suoratoistopalveluiden käyttö on ollut jatkuvassa kasvussa sen jälkeen, kun Netflix rantautui Suomeen syksyllä 2012. Pelikenttä on laajentunut, ja myös Sanoman oma Ruutu+ -palvelu on ollut hyvässä kasvussa. Koronakevään aikana on uutisoitu eri puolilla maailmaa, miten suoratoistopalveluiden kysyntä on kiihtynyt. Toisaalta epävarma talouden tilanne on vaikuttanut siihen, että kuluttajat ovat varovaisempia investoimaan useampiin maksullisiin palveluihin ja ovat yhä enemmän siirtyneet käyttämään mainosrahoitteisia videopalveluita.

Vaikka markkinoille on tullut lukuisia erilaisia videopalveluja, niin televisiolla edelleen on merkittävä rooli katsojien viihdyttämisessä ja mainostajien viestien välittämisessä.

Sanoma tarjoaa laajasti ja erilaisia ratkaisuja mainostajille liikkuvan kuvan parissa ohjelmayhteistyöstä spottimainontaan ja erilaisiin videomainonnan mahdollisuuksiin. 

Sanoman video

Tina Åström toimii Audience Insight Strategist -tehtävässä Sanoman B2B:n insight-tiimissä.  Hän relaa  perjantai-iltaisin  The Voice of Finlandin livelähetysten ja Vain elämää -ohjelman parissa. Myös netti-tv- ja suoratoistopalvelut ovat Tinalla ahkerassa käytössä.