Miten vertailla TV-mainonnan tarjouksia? Huomioi nämä, kun olet ostamassa TV-kampanjaa

Suomalainen viihtyi vuonna 2021 TV-ruudun ääressä keskimäärin 3,5 tuntia päivässä. Aktiivi-ikäiset 25-44 -vuotiaat viettävät ruutuaikaa yli kolme tuntia vuorokaudessa, ja mm. kotimaisten suoratoistopalveluiden katsominen kasvoi kaikissa ikäryhmissä vuoteen 2020 verrattuna.
Televisiota siis katsotaan paljon, ja se tarjoaakin monenlaisia mahdollisuuksia erilaisille mainostajille. Mutta mihin kannattaa kiinnittää huomiota silloin, kun harkitsee TV-mainonnan aloittamista?
Ohjelmaympäristö – millaisessa seurassa tv-mainoksesi esitetään?
Ohjelmaympäristö tarkoittaa sitä, millaisten sisältöjen yhteydessä mainostajan viesti esitetään. Ohjelmisto synnyttää aina haloefektin, eli esimerkiksi hittiohjelmien suosio heijastuu myös sen mainoskatkoilla esitettäviin mainoksiin – ”tähtipöly leviää”, saattaisi joku sanoa.
Ohjelmaympäristö vaikuttaa myös katsojan tunnelmiin: viihdeohjelmat on nimensä mukaisesti suunniteltu viihdyttämään ja irrottamaan ajatukset joskus ahdistavastakin arjesta, ja katsojat asettuvat rentoutumaan niiden parissa. Kotimainen viihde onkin paitsi laadukas, myös turvallinen mediaympäristö. Sanoman vahvuus on ennen kaikkea kotimaisuus: se on suomalainen mediayhtiö, joka tuntee suomalaiset katsojat.
Mitä TV-kampanjatarjouksessa näytetään, ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota?
Kun ostat TV-mainontaa, näet tarjouksessa seuraavat asiat:
- Ostokohderyhmä tarkoittaa ikähaarukkaa, johon kampanjasi kontaktit osuvat. Esimerkiksi Sanoman alueellisessa TV-mainonnassa ostokohderyhmä on 25-64 -vuotiaat.
- Kontaktimäärä tarkoittaa kontaktien määrää ostokohderyhmässä. Se lasketaan mainoskatkon keskikatsojamäärän mukaan ja ilmoitetaan joko tuhansina katsojina tai TRP-lukuna suhteessa kohderyhmän kokoon. Löydät lisätietoa termeistä ja mm. TRP-luvun laskemisohjeet TV-mainonnan kattojärjestö Screenforce Finlandin sivuilta.
- Spottipituus vaikuttaa kampanjan hintaan – tarkista aina, minkä pituiselle mainokselle eli spotille kampanjatarjous on laskettu.
- Kampanjan ajoitus vaikuttaa kampanjan hintaan: suosituimmat sesongit ovat arvokkaampia, koska katsomista ja mainonnan kysyntää on paljon.
- Prime time / off prime -esitykset: tarkista, mikä osa mainoksistasi esitetään prime timessa, eli parhaaseen katseluaikaan. Esimerkiksi Nelosella valtaosa alueellisesta mainonnasta nähdään prime timessa, klo 18-24.
Muista myös: tarjousta ja kampanjasuunnitelmaa arvioitaessa ei kannata tuijottaa ainoastaan spottien esitysmäärää, vaan nimenomaan kontaktimäärää kohderyhmässä. Jos spotteja esitetään paljon, mutta sellaisiin aikoihin, jolloin katsojat eivät ole TV:n ääressä, jää kampanjan vaikutus pieneksi.
Saatko kampanjaasi mukaan myös muita medioita?
Kuten todettu, televisio on todella vahva ja vaikuttava media. Joskus sen yhteyteen kannattaa kuitenkin valita myös muita medioita tukemaan kampanjaa ja lisäämään toistoa. Sanoman suurin vahvuus onkin se, että se on aidosti kotimainen monimediatalo, josta saat esimerkiksi alueellisen tv-mainoskampanjan tueksi videomainontaa, radiomainontaa joko alueellisena tai valtakunnallisena, digimainontaa Suomen tunnetuimmissa verkkomedioissa, ja vaikka printtimainontaa.
Saat sekä mediasuunnitelman että kampanjan kokonaisraportit samasta paikasta, ja asiantuntijamme auttavat myös oppimaan kampanjoistasi. Jos kaipaat apua mainosten suunnitteluun ja tuotantoon, autamme mieluusti myös siinä.
Haluatko kuulla lisää alueellisesta ja valtakunnallisesta TV-mainonnasta? Ota meihin yhteyttä ja katsotaan, millainen kampanja palvelisi tavoitteitasi parhaiten!