Myötätuntomarkkinointi tulee tarpeeseen

Tommi Laiho
Kaiken uhan keskellä on aina mahdollisuus, jopa oikeus ja velvollisuus, osoittaa esimerkkiä. Ne brändit ja yritykset, jotka omien huoliensa keskellä alkavat toimia nyt, voittavat sydämiä, Tommi Laiho kirjoittaa.

Olen huolissani, vaikka kampailen sitä tunnetta vastaan. Mietin läheisiä, tuntemiani vanhuksia, ystäviä, yritystämme, työntekijöitä ja heidän perheitään. Keskustelen asiakkaitteni kanssa, jotka joutuvat joka päivä suureen paineen alla tekemään vaikeita päätöksiä. Kuulen äänessä stressin. Pohdin kavereiden firmoja, tuttuja pk-yrittäjiä, naapurissa sijaitsevaa suljettua ravintolaa, tyhjiä tiloja, joissa on isoja kuluja, lomautettuja, suljettuja ovia, tyhjiä katuja, ihmisiä eristyksissä. Miten heidän päänsä kestävät? Murehdin miten meidän käy viruksen, rajoitteiden ja alkaneen lamakauden keskellä. Kun yksilö ei enää koe hallinnan tunnetta, hän ahdistuu ja lamaantuu. Se on burn-outin ydinsyy. Entä jos se laajenee kansaa koskevaksi?

Ihminen on tunneolento. Näinä aikoina tunteet ovat pinnassa, kärjistyneinä. Koemme koko tunteiden kirjon, ilosta suruun, rakkaudesta pelkoon. Yhteistä meille kaikille on huoli. Sitä on enemmän kuin milloinkaan ennen. Jos huolen määrän voisi mitata, se huutaisi punaisella. Se kovanaamakin, joka ei ikinä osoita tunteitaan, kärsii, hiljaa. Miten voimme auttaa ihmisiä, yhteisöjä, pienyrittäjiä, siskoja ja veljiämme näinä aikoina?

Kaiken korjaavaa yhtä vastausta, täydellistä yhtälöä tai patenttiratkaisua ei ole. On kuitenkin olemassa huolen vastavoima, sen kumoava tunne. Se on myötätunto. Kun tunnet ettet ole yksin, vaan sinusta välitetään, sinua kuullaan ja parhaimmillaan sinua autetaan teoin, huoli kevenee. Yksilö tai yritys saa myötätunnosta voimia kamppailla lamaantumista vastaan. Tiedät sen tunteen. Olet varmasti saanut näinä päivinä viestin, soiton tai videon, jonka jälkeen sinulla on vähän parempi mieli. Ehkä joku yllättävä taho on tehnyt jotain, mikä teki päivästäsi hyvän.

Kaiken uhan keskellä on aina mahdollisuus, jopa oikeus ja velvollisuus, osoittaa esimerkkiä. Ne brändit ja yritykset, jotka omien huoliensa keskellä alkavat toimia nyt, voittavat sydämiä. Ne brändit, jotka osoittavat myötätuntoa sanoin ja teoin, löytävät itselleen uskollisia asiakkaita. Sen ei ole pakko olla mitään suurta, mutta jostain kannattaa aloittaa. Poikkeustilan jälkeen sankariteot muistetaan. Niin on ollut aina. 

Juuri nyt yksikään pitkän aikavälin strategia ei päde. Loputon palaverointi tai ennustaminen ei johda mihinkään. Joka päivä on yllätyksiä ja odottamatonta täynnä. Sen sijaan, että brändi jää poteroon odottamaan miten tilanne kehittyy, sen kannattaisi tulla esiin asiakkailleen, myötäelää. Oli kohderyhmä tai segmentti mikä hyvänsä, kaikkia ihmisiä koskeva insight on tiedossa. Se on näkyvä ja tuntuva. Se on huoli, jopa hätä.  Se on ydinongelma. Myötätunnolle ja siitä johdetuille ratkaisuille on huutava tarve. Liikaa myötätuntoa ei voi antaa. Myötätuntoa voi osoittaa myös toimialalle, kumppaneille, tavarantoimittajille, jopa kilpailijoille. Idea, sanoitus, tyyli ja keinot on syytä suunnitella huolella kuten ennenkin, mutta ideasta toteutukseen kuluva aika vaatii nyt poikkeuksellista nopeutta ja notkeutta. Sitä on viime vuosina treenattu, joten on hyvä aika panna se oppi käytäntöön. Jälkikäteen siitä tulee itselle ja kaikille tiimiläisille hyvä mieli, kun voi sanoa tehneensä jotain kriisinkin keskellä.

Paljon rohkeutta ja tahtoa teille kaikille, rakkaat kollegat.

Kirjoittaja Tommi Laiho vastaa markkinointitoimisto Folkin strategiatyöstä ja uusasiakashankinnasta.

Kokkikartano

Kokkikartanon monikanavainen kokosivu Hesarissa 18.3.2020

Vinkkejä ja sisältöä markkinoijalle kriisin aikana