Poikkeusaika opetti meille uusia toimintatapoja – pidetään opitusta kiinni

Marjaana Vilponen
Jos kuluttajien ostokäyttäytyminen muuttui nopeasti ja pakotti yritykset muuttamaan toimintatapansa, muuttuivat samassa rytäkässä myös arvot, Marjaana Vilponen kirjoittaa.

Tyhjät kadut, joita pitkin kylmä tuuli kuljettaa paperiroskaa ja kuivuneita lehtiä. Vielä talviteloillaan kesäkalusteita odottavat terassit. Kahviloiden ja ravintoloiden lukitut ovet. Pienten paikkakuntien keskustat näyttävät äkkivilkaisulla autioilta, mutta yritysten ikkunoissa palaa valot. Sisällä on lämmin. Käynnissä on webinaaria, verkko-oppimista, videopalaveria, etäjumppaa ja asiakaskäyntiä netin välityksellä. Verkkokaupassa on ruuhkaa kuin pienen myymälän tiskillä kesää enteilevänä viikonloppuna aiemmin.

Digiloikasta on puhuttu pitkään, vuosia jo, silti se on pienissä yrityksissä ollut utopiaa. Tämän vuoden maaliskuun puoleen väliin asti. Sen jälkeen onkin sitten tapahtunut valtavasti. Asiat, jotka ovat kestäneet kauan, ovat äkisti nopeutuneet. Kehityshypyt ja valtavat loikat, jotka keväänkorvalle asti vaikuttivat mahdottomilta koskaan ottaa, ovat yhtäkkiä todellisuutta. Ne ovat siirtyneet ajan puutteessa aina eteenpäin lykätystä suunnittelusta toteutukseen yhdessä yössä.

Lähes satavuotias järjestö peltomaiseman keskellä kohoavassa taajamassa tekee Facebook-liveä ja videoita YouTubeen. Pieni kivijalkaputiikki myy verkkokaupassaan kaiken, mitä ehtii valmistaa. Lähiruoka käy kaupaksi, puolivalmiit brunssikassit ja noutolounaspaketit viedään käsistä. Naapuri tukee naapuria, lähitilallinen toista samanlaista. Nyt ostetaan läheltä, käytetään palvelua omalta paikkakunnalta. Paikallisuutta arvostetaan enemmän kuin pitkään aikaan. Paikallisten yritysten merkitys omalle alueelle on silmiä avaavalla tavalla tiedostettu.

Jos kuluttajien ostokäyttäytyminen muuttui nopeasti ja pakotti yritykset muuttamaan toimintatapansa, muuttuivat samassa rytäkässä myös arvot. Vaikka kulutus siirtyi etäämmälle verkkoon, tulivat arvot lähelle. Paikallisuus, suomalaisuus ja yhteisöllisyys ovat kaikkien mielessä. Globaali lause, support your local, kääntyi hienosti kotimaiseen kieleen: tue paikallista. Konservatiivisina pidetyt arvot, koti, perhe ja isänmaa, sekä ystävät ja lähiruoka ovat trendikkäämpiä kuin aikoihin.

Pidetään kiinni näistä. Otetaan kaikki oppi tästä, tehdään uusista jutuista tapa toimia. Poikkeuskevät muistutti meitä ketteryydestämme ja kyvystämme oppia uutta, kun seinä vanhan kanssa tuli vastaan. Niin kauan, kun aikarajat eivät painosta, me otamme aikaa, venytämme, viivyttelemme ja lykkäämme. Katsomme toiseen suuntaan olematta halukkaita tai valmiita muuttumaan.

Kun rajoituksia aikanaan puretaan, ihmiset palaavat kaduille ja kahviloihin. Mutta kaikki ei palaa enää ennalleen. Osa muutoksesta jää pysyväksi. Ruokien verkkokauppa ja kotiinkuljetus, miten helppoa se onkaan! Säästää niin paljon aikaa ja vaivaa! Kun kokeilemaan pakotettuna huomattiin, miten kätevää ostosten tilaaminen kotiovelle ruuhkakaupassa sekoilemisen sijaan on, siitä ei välttämättä haluta enää luopua. Netistä opittiin etsimään kaikenlaista ajanvietteestä ruokaohjeisiin, remontointi-ideoista ja -tarvikkeista lastenvaatteisiin, joten sieltä niitä tullaan etsimään jatkossakin. Alkavan kesän lahjat itselle ja läheisille tilataan etänä, kortit kirjoitettuna ja perille toimitettuna. Ja se paikallisten toimijoiden on hyvä muistaa.

Pienen yrittäjän ei yksin tarvitse hallita koko näkyvyyden ja löydettävyyden kenttää jatkossakaan, ei ehtiä varsinaisen työnsä päälle ideoida kohderyhmää puhuttelevia mainoksia ja analysoida onnistumistaan eri kanavissa. Sitä työtä varten on markkinoinnin paikalliset luottokumppanit.

Marjaana Vilponen toimii paikallismedioiden myyntijohtajana Sanoman aluemedioissa.