Tervetulotoivotus kriiseille

Tommi-Laiho-artikkeli.jpg
Tervetuloa kriisi! Pistä meidät polvillemme! Sinua täällä ollaan odotettu, koska itse emme siihen pysty. Sinä olet se voima, jonka vuoksi meidän tulee luoda itsemme uudelleen, Tommi Laiho kirjoittaa.

Milloin sinä olet tehnyt todella merkittävän muutoksen itsessäsi ja tavassasi toimia? En tarkoita uutta työtä tai edes uutta kumppania, en mitään niin perinteistä, vaan tarkoitan jotain, mikä järisytti rakenteitasi ja muutti elämäsi suunnan. Sinulla saattaa olla ollut sellainen vavahduttava kokemus tai sitten et ole sitä kohdannut. Pääosin me emme tahdo muuttua vaan elää kuten ennen. Me siedämme vaillinaistakin elämää hämmästyttävän hyvin. Ehkä sitten joskus, haaveilemme.

Totuus on etteivät ihmiset eikä yritykset muutu kuin pakon edessä.  

Muutos vaatii jotain niin shokeeraavaa ja radikaalia, ettemme voi jatkaa kuten ennen. Syy muutokseen on usein odottamaton, esimerkiksi yllättävä kriisi. Toisinaan muutos syntyy vasta, kun olemme tehneet liian pitkään jotain itseämme rikkovaa ja lopulta romahdamme. Pohja putoaa. Olemme tilanteessa, jossa meidän pitää muuttua tai me emme enää yksinkertaisesti selviä. Kaikki se, miten olemme aiemmin toimineet, täytyy kyseenalaistaa.

Yritykset ovat vastaavan kaaoksen ja roihuavan tulipalon keskellä.

Tässä ahdistavassa kriisikohdassa, se miten me toimimme, määrittää meidät uudelleen. Se on suurin mahdollisuus, joka eteen voi tulla. Kuulostaa oudolta, mutta se tulisi ottaa vastaan avosylin. Tervetuloa kriisi! Pistä meidät polvillemme! Sinua täällä ollaan odotettu, koska itse emme siihen pysty. Sinä olet se voima, jonka vuoksi meidän tulee luoda itsemme uudelleen. Olet kannustuskäsky seikkailuun, jolta emme entisenlaisena palaa.

Yritys on ihmisen kaltainen organismi tunteineen, tapoineen ja kulttuureineen. Yritysten suunnitelmat ja strategiat perustuvat kuvitelmaan, että yritys voi hallita tulevaisuuttaan. Jos yrityksellä menee kohtuullisesti, kehityssuunnitelmat ovat turvallisia: pieniä innovaatioita, ehostamista ja tehostamista. Vuodet toistavat itseään. Puhutaan palopuhein muutoksesta, mutta oikeasti yritys polkee vettä.

Kevät muutti sekä yritysten että yksilöiden todellisuuskuvaa. Se jakoi meidät eri ryhmiin. Osa jähmettyi, osa pakeni, osa alkoi kamppailla. Viimeisin ryhmä keskusteli sekä oman väen että asiakkaiden kanssa. Henri Alénin kaltaiset sisupussit antoivat rohkeudelle kasvot. He loivat joukkuehenkeä ja taistelutahtoa markkinaan. ”Tehdään asiat toisin!”,  ”Ei antauduta, ideoita pöytään ja toteutukseen!”, ”Reagoidaan heti, uusiudutaan!”, ”Ollaan välittömiä, raa’an rehellisiä ja suoria asiakkaille, he ovat tässä mukana”.

Kansa on viisas. Parviäly näkee, kuulee, jakaa ja ymmärtää kyllä, mitkä yritykset, johtajat ja brändit ovat sydänvoimaisia. Se tarttuu, sillä vain hyvä vie eteenpäin, negatiivisuus lannistaa.  Asiakasuskollisuus on tunne. Me olemme uskollisia niille tahoille, joiden uskomukset ja teot johdattavat minkä hyvänsä kriisin läpi. Sellaisia tahoja me kaipaamme rinnallemme.

Markkinointi ei ole teoreettinen tieteenala vaan tunteiden siirtoa. Se on kuuntelua ja oivalluksia, sanoja ja tekoja. Se tapahtuu kentällä. Se tapahtuu medioiden välityksellä. Se tapahtuu tässä ja nyt. Ota siis joukkosi kokoon ja pidä innostunut kriisipalaveri. Sen sijaan, että istutte alas murehtimaan ja mukaoppimaan virheistä, pistä vanhat säännöt roskikseen ja synnytä tiimissäsi sellainen hullu vimma, joka luodaan pukukopissa ennen kuin mennään kentälle voittamaan ja luomaan uutta historiaa.

Kirjoittaja Tommi Laiho vastaa markkinointitoimisto Folkin strategiatyöstä ja uusasiakashankinnasta.