Kolme ideaa medioiden roolittamiseen – näin valitset oikeat mainonnan kanavat

Mediasuunnittelun nyrkkisääntö on, että medioiden valinta alkaa aina kampanjan tavoitteista ja asiakkaiden käyttäytymisestä ja siitä, mitä mediaa he arjessaan käyttävät. Lisäksi on huomioitava se, onko mainostettava tuote tai palvelu asiakkaille jo ennalta tuttu. Yksiselitteisiä ohjeita on siis mahdoton antaa, sillä mainonnan kanavien valinnassa täytyy huomioida tavoitteiden ja asiakkaan arjen lisäksi myös käytettävissä oleva budjetti.
Mediavalintoja voi kuitenkin lähestyä miettimällä, mikä voisi olla kampanjan päämedia, ja millaisia muita kohtaamisia sen rinnalle kannattaisi rakentaa.
Kun valitset kampanjaasi useamman median, maksimoit kohtaamisten määrän. Yksikin lisämedia tuo mainoskampanjaan potkua: Sanoman monimediatutkimuksen analyysi paljastaa, että jokainen lisätty media lisää kampanjan mielikuva-vaikutusta keskimäärin 12 prosenttiyksikköä ja aktivoivuutta jopa 13 prosenttiyksikköä.
Kokosimme inspiraatioksi kolme ehdotusta medioiden erilaiseen roolittamiseen. Ehdotusten lähtökohta on, että kampanjaan valitaan päämedia, jonka vaikuttavuutta kasvatetaan valitsemalla mukaan 1-2 erilaista tukimediaa.
Ja kannattaa myös muistaa, että aikakauslehtiä lukuunottamatta jokaisessa mediassa voi – ja usein kannattaakin – mainostaa paikallisesti!
IDEA 1: yhdistä radiomainontaan digi, printti – tai molemmat
Radiomainonta rakentaa mielikuvaa ja luo toistoa kohtuullisella budjetilla. Radiokampanjan tueksi kannattaa valita media, jossa on kuva mukana – yksinkertaisesti siksi, että asiakkaan mieleen syntyisi myös visuaalinen ärsyke mainostettavasta tuotteesta.
Jos kampanjan tavoite on ohjata kävijöitä nopeasti nettisivuille tai verkkokauppaan, on digitaalinen mainonta ehdottomasti paras valinta radion tueksi. Sosiaalisen median kanavat, tunnetut verkkomediat ja Google nappaavat myös ison osan suomalaisten mediapäivästä, eli erilaisissa digitaalisissa palveluissa näkyminen tarjoaa viestille reilun määrän kohtaamisia ja toistoa.
Jos tuote vaatii enemmän syventymistä, sopii printti erinomaisesti radion tukimediaksi. Lehden aihepiiri tukee ilmoittajan viestiä ja lisää tehokkuutta. Lukuhetki on keskittynyt ja henkilökohtainen, eli mainokseen keskitytään ja sen lukemiseen käytetään pitempi aika.
IDEA 2: videomainonta laajentaa TV-kampanjan vaikuttavuutta
TV-mainos on tehokas tapa tavoittaa iso kohderyhmä nopeasti. TV-mainonnan kohderyhmää voi laajentaa entisestään näppärästi videomainonnalla esimerkiksi Ruutu-palvelussa. Video tuo televisiokampanjaan lisää peittoa kohtuullisilla kustannuksilla.
Toinen vaihtoehto TV:n tukimediaksi on aikakauslehtimainonta. Aikkareita luetaan keskittyneesti ja moneen kertaan: ne tarjoavat mainion mahdollisuuden pitkäkestoiseen, syventävään muistuttamiseen tiiviin ja nopean TV-mainoskampanjan jatkoksi.
IDEA 3: Tue printtimainontaa natiivi- ja verkkomainonnalla
Myytkö palvelua tai tuotetta, jonka hankkimista harkitaan pitkään, esimerkiksi talopaketteja tai b2b-palveluita? Silloin vaaditaan toistoa: pitkän aikavälin “pehmittämistä” ja sitä, että asiakas näkee viestin monta kertaa.
Printissä kannattaa harkita advertoriaalia, eli sisällöllistä lähestymistä, ja tukea sitä verkon natiivimainonnalla, josta ohjataan sivustolle tai verkkotilaukseen.
Kohtaamispisteiden määrää kannattaa etenkin tällaisissa kampanjoissa kasvattaa remarketingilla, jossa muistuttavia bannereita näytetään verkkosivuilla vierailleille.
Haluatko lukea monimediallisen mainonnan mahdollisuuksista lisää? Lataa maksuton Monimediallisen mainonnan opas!
Haluatko keskustella mediasuunnittelusta asiantuntijan kanssa? Varaa henkilökohtainen sparraushetki, joka auttaa mm. mainonnan budjetoinnissa ja vuosisuunnittelussa!