Leadcastin opit hyvästä johtajuudesta: Mitä yhteistä menestyneillä johtajilla on?

Leadcast artikkelikuva

Hyvä johtajuus vaatii aitoutta. Jos yrittää johtaa kuten joku muu, tulee epäonnistumaan. Sama pätee myös brändiin, johon tulee suhtautua kuten persoonallisuuteen, Leadcast-podcastin Maria Wasastjerna ja Essi Weseri kirjoittavat.

Mitä yhteistä menestyneillä johtajilla on? Entä mitkä ovat johtajan tärkeimpiä taitoja? Olemme pohtineet näitä kysymyksiä jo tovin ja halusimme oppia parhailta. Tätä varten perustimme kaksi vuotta sitten uuden podcastin, jonka nimesimme Leadcastiksi.

Leadcastissa haastattelemme Suomen liike-elämän menestyneimpiä johtajia sekä eri alojen ammattilaisia heidän urapoluistaan ja johtajuudesta. Vierainamme on ollut kokeneita pörssiyhtiöiden toimitusjohtajia, hallitusammattilaisia, yrittäjiä, Suomen presidentti, filosofi, huippukokki ja urheiluvalmentaja - kaikki oman alansa johtajia.

Yli sadan podcast-jakson perusteella voimme sanoa, että olemme saaneet vastauksia kysymyksiimme johtajuudesta. Odotimme vieraidemme puhuvan lähinnä kovasta työstä, numeroista, KPI:sta ja tavoitteiden saavuttamisesta. Mutta kuulemamme johtajuuden opit eivät vastanneetkaan näitä odotuksia.

Tässä vieraskynässä jaamme kolme keskeistä Leadcast-jaksoista poimittua oppia hyvästä johtajuudesta, jotka voivat hyödyttää ja innostaa ihan jokaista niin uralla kuin elämässä ylipäätään. Yksi kuulijamme totesikin hyvin sanomalla, että ”on jopa terapeuttista huomata, että suuret yritysjohtajat painivat ihan samojen haasteiden äärellä kuin me ’tavalliset kuolevaiset’.”

On jopa terapeuttista huomata, että suuret yritysjohtajat painivat ihan samojen haasteiden äärellä kuin me ’tavalliset kuolevaiset’.”

1. Autenttisuus

Aloitamme autenttisuudesta. Kuulemme lähes jokaiselta vieraalta, että aina kannattaa olla aito oma itsensä. Menestyäkseen yritysjohtajana, tiiminvetäjänä tai vaikkapa itsensä johtamisessa, on tunnettava itsensä ja oltava juuri se henkilö kuka on.

Hyvä johtajuus vaatii aitoutta; uskollisuutta omalle persoonalle ja arvoille huolimatta ympäröivistä paineista. Haavoittuvainen ja tunteellinen saa – ja tuleekin – olla, kuten hallitusammattilainen Lauri Ratia ja Koneen Karla Lindahl painottivat keskusteluissamme. Jos yrittää johtaa kuten joku muu, esimerkiksi joku ihailemansa henkilö, tulee epäonnistumaan. Sama pätee itse asiassa myös brändiin, johon tulee suhtautua kuten persoonallisuuteen, kuten keskustelimme Mika Ihamuotilan jaksossa.

Olemme itsekin opetelleet autenttisuutta podcast-projektimme aikana jakamalla omia tarinoitamme ja tunteita vieraillemme. Esimerkiksi ensimmäisissä haastatteluissamme olimme molemmat hermostuneita ja kärsimme huijarisyndroomasta; kaksi juristia, jotka yhtäkkiä teeskentelivät olevansa sulavia podcast-juontajia. Kun kerroimme tästä joillekin vieraillemme, saimme kuulla, että hekin saattoivat olla hermostuneita. Moni heistä myös kysyy äänityksen jälkeen, olivatko heidän vastauksensa tarpeeksi hyviä.

Mitä tästä opimme? Sen, että myös huippujohtajat ovat aitoja ihmisiä, jotka hermostuvat ja kyseenalaistavat omia vastauksiaan – ja se on ihan ok! He ovat rohkaisseet myös meitä olemaan inhimillisiä ja jakamaan ajatuksiamme.

2. Intohimo ja rajojen asettaminen

Toinen vinkki liittyy intohimoon ja rajojen asettamiseen. Jos suhtautuu intohimoisesti omaan työhönsä, kuten kaikki vieraamme, on olemassa riski uupumisesta. Olemme kaikki kuulleet neuvon “jos löydät intohimosi ja teet mitä rakastat, et koskaan työskentele päivääkään elämässäsi”. Niin hyvältä kuin tämä kuulostaakin, se on täysin myytti. Ammatillisen intohimon löytäminen voi olla vaarallista, koska työstä voi innostua niin paljon, että päätyy sanomaan kaikkeen kyllä.

Ammatillisen intohimon löytäminen voi olla vaarallista, koska työstä voi innostua niin paljon, että päätyy sanomaan kaikkeen kyllä."

Leadcastin vieraat neuvovatkin meitä olemaan tietoisia tästä riskistä, asettamaan rajoja ja sanomaan ei. Jotta tässä voi onnistua, tulee meidän löytää työn lisäksi myös muita intohimon kohteita elämässä ja välttää symbioottisen suhteen luominen työhön. Jos työhön identifioituu niin vahvasti, että tasapainoa ammatillisen ja henkilökohtaisen elämän välillä ei ole, on aika harkita muita tärkeitä identiteettejä.

Meillä oli oivaltava keskustelu kokeneen liikejuristin Antti Heikinheimon kanssa, joka oli käynyt läpi useamman burnoutin asianajajatyössään. Opimme, että mitä enemmän meillä on erilaisia identiteettejä sen parempi. Tämän keskustelun jälkeen pohdimme omia identiteettejämme. Olemme juristeja, totta kai, mutta myös podcast-juontajia, äitejä, vaimoja, ystäviä, tyttäriä... Emme ehkä aina muista arvostaa näitä muita identiteettejä ammatti-identiteettiin verrattuna, mutta ne ovat vähintäänkin yhtä tärkeitä. Ne auttavat meitä löytämään tasapainon elämässä ja asettamaan rajoja. Rohkaisemme sinuakin kysymään itseltäsi, minkälaisia identiteettejä sinulla on?

3. Epäonnistuminen ja virheiden näkeminen oppimismahdollisuuksina

Autenttisuuden ja rajojen asettamisen lisäksi keskusteluissa nousi esiin kolmas tärkeä teema, nimittäin epäonnistuminen ja virheiden näkeminen oppimismahdollisuuksina.

Epäonnistumiset ovat välttämättömiä matkalla hyväksi johtajaksi. Kuten kokenut hallitusammattilainen Sanna Suvanto-Harsaae kehotti, meidän jokaisen olisi haettava epäonnistumisia – muuten emme ole yrittäneet tarpeeksi tai uskaltaneet mukavuusalueemme ulkopuolelle. Tärkeää on oppia näistä kokemuksista. Voimme auttaa myös muita oppimaan virheistämme, jos vain uskallamme jakaa ne. Myös vieraamme ovat jaksoissa aina valmiita jakamaan epäonnistumisiaan!

Edellä on esitetty kolme keskeistä oppia keskusteluistamme inspiroivien Leadcast-vieraidemme kanssa. Näiden lisäksi haluamme jakaa vielä yhden oivalluksen: älä unohda nauraa matkan varrella, etenkään itsellesi! Naurun voimaa ei pidä aliarvioida, vaikka ajat olisivat vaikeita. Useat vieraamme korostavat, että työn tulisi olla hauskaa - ainakin useimpina päivinä. Hallituskonkarit Jorma Eloranta ja Risto Siilasmaa neuvovat, että jokaisessa hallituksen kokouksessa tulisi nauraa – olipa se sitten vitsille tai hyville uutisille.

Älä unohda nauraa matkan varrella, etenkään itsellesi! Naurun voimaa ei pidä aliarvioida, vaikka ajat olisivat vaikeita."

Yli sadan Leadcast-jaksomme aikana olemme siis oppineet, että parhaat ja menestyneimmät johtajat ovat aitoja omia itsejään ja uskollisia itselleen ja muille. He suhtautuvat intohimoisesti työhönsä, mutta neuvovat olemaan varovaisia intohimon kanssa ja löytämään kiinnostuksen kohteita myös työelämän ulkopuolelta. He eivät pelkää ottaa riskejä ja epäonnistua ja sitten jakaa näitä epäonnistumisia.

Leadcast on Suomen suosituimpia podcasteja, jossa juristiystävykset Maria Wasastjerna ja Essi Weseri keskustelevat urapoluista ja johtajuudesta. Leadcast on kuunneltavissa kaikilla suosituimmilla podcast-alustoilla. Kirjoitus perustuu Leadcastin TEDxEBSHelsinki 2021 tapahtumassa esitettyyn puheenvuoroon “What makes a good leader“, joka on katsottavissa Youtubessa.

Pietari Korhonen artikkelikuva

Neljä hyvää syytä valita Sanoman uutismedia

Sanoman yhä digitaalisemmassa uutismediassa tavoitat sitoutuneet kohderyhmät kotimaisessa ja luotettavassa ympäristössä, kirjoittaa uutismedian kaupallisista ratkaisuista vastaava Pietari Korhonen.
Näkemyksiä markkinoinnista
Omakynä
Uutismedia
Neljä hyvää syytä valita Sanoman uutismedia
IS feature_kampanja 2023 artikkelikuva

IS on myös syventävien sisältöjen koti

Ilta-Sanomat tarjoaa tiedonjanon sammutuksen lisäksi nautinnollisia ja rentouttavia hetkiä syventävien uutissisältöjen parissa, kirjoittaa Ilta-Sanomien Head of Marketing Karla Louhelainen.
Näkemyksiä markkinoinnista
Omakynä
Uutismedia
IS on myös syventävien sisältöjen koti