Hyppää pääsisältöön
Sanoma
  • Suomeksi Fi FI - Suomeksi
  • In English En EN - In English
  • Sanoma Ad Manager
    Digimainonnan kotimainen itseostokanava
  • Sanoma Media B2B
    Mediaratkaisut ja markkinoinnin palvelut
Kirjaudu sisään
  • Mediat & palvelut
    • Sanoman mediat
      • Aikakausmedia
      • Digimedia
      • Radio ja audio
      • TV ja video
      • Uutismedia
    • Mainonnan ratkaisut
      • Digimainonta
      • Natiivimainonta
      • Radio- ja audiomainonta
      • Printtimainonta
      • TV-mainonta
      • Tapahtumakumppanuudet
      • Videomainonta
    • Markkinoinnin palvelut
      • Asiakasymmärrys ja insight
      • Kasvupalvelu
      • Palvelut markkinointitoimistoille
    • Alueellinen mainonta
      • Uusimaa
      • Varsinais-Suomi
      • Etelä-Karjala & Etelä-Savo
      • Päijät-Häme & Kymenlaakso
      • Pirkanmaa & Kanta-Häme
      • Satakunta
      • Keski-Suomi
      • Lappi
      • Pohjois-Karjala & Pohjois-Savo
      • Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa & Pohjanmaa
      • Pohjois-Pohjanmaa & Kainuu
    • SANOMA CONTENT STUDIO
      • Strateginen sisältömarkkinoinnin suunnittelu
      • Sisällöntuotanto kaikkiin kanaviin
      • Tähdet sisältöihisi
      • Tiimi
      • Yhteydenotto
  • Asiakastarinat
  • Ajankohtaista
    • Näkemyksiä markkinoinnista
    • Sanomista juuri nyt
    • Tilaisuudet ja webinaarit
  • Tietopankki
    • Toimialatietoa
      • Autot
      • Asuminen
      • Elintarvikkeet ja juomat
      • Erikoistavarakauppa
      • Finanssi
      • Lääkkeet ja hyvinvointituotteet
      • Matkailu ja liikenne
      • Tele
      • Työnantajakuva ja rekrytointimarkkinointi
      • Verkkokauppa
      • Viihde ja vapaa-aika
      • Vähittäiskauppa
      • Yritykseltä yritykselle - B2B-markkinointi
    • Tutkimustietoa
      • Suomalaiset mediankäyttäjinä
      • Mediakatsaus
    • Oppaat ja työkalut
      • Markkinoinnin vuosikello
      • Markkinoinnin termit
      • Kaikki oppaat ja työkalut
    • Vastuullisuus
    • Markkinoinnin trendit 2026
  • Suunnittelijan työkalut
    • Aineisto- ja varaustiedot
    • Poikkeusaikataulut
    • Hinnat ja myyntiehdot
      • Printtimainonta
      • Display- ja videomainonta
      • TV-mainonta
      • Radiomainonta
      • Myyntiehdot
    • Mediakortit
    • Ajankohtaista tuotetietoa
    • Sanoma Ad Manager -ohjeet
    • Ohjelmallinen ostaminen
    • Poliittinen ja yhteiskunnallinen mainonta
  • Osta mainontaa
    • Pyydä tarjous
    • Sanoma Ad Manager
    • Printti-ilmoitukset
    • Edut Suomen Yrittäjille
  • Yhteystiedot
Ota yhteyttä

Murupolku

  1. Etusivu
  2. Ajankohtaista
  3. Näkemyksiä markkinoinnista

Trendit 2024: Ruokatrendeissä korostuvat mukavuudenhalu ja nostalgia

Glorian ruoka & viinin päätoimittaja ja HS ruokatoimituksen vetäjä Sanna Maskulin kertoo, mitkä ruokatrendit toimituksessa puhuttavat.
3.10.2023
Jaa:FacebookXLinkedin

Ruoka, ruuanlaitto ja leivonta kiinnostavat peräti 2,6 miljoonaa suomalaista. Heistä lähes kaikki ovat päivittäisostopäättäjiä.

”Ruokavuosi voidaan tiivistää sanoihin turva, lämpö, tuttuus, aitous ja nostalgia. Ruokaintoilijalle on kuitenkin aina nälkä uudelle”, Sanna Maskulin kertoo.

Ruuassa korostuvat tällä hetkellä nämä trendit: 

1. Mukavuudenhalu

Mukavuudenhalu korostuu sekä kaupassa, ravintolassa että kotikeittiössä. Viikonloppuna ollaan valmiita näkemään enemmän vaivaa kuin arkena. Toisaalta myös viikonloppuisin arvostetaan vaivattomuutta ja arkenakin kaivataan elämyksiä. Olipa kyse sähäkästä arkikokkauksesta tai viikonlopun herkuttelusta, reseptissä on oltava selkeä lupaus ja jokin pieni juju, joka erottaa sen muista. Se voi olla vaikkapa tuttujen raaka-aineiden yhdistäminen uudella tavalla tai kekseliäs valmistustapa, joka on niin simppeli, että sen oppii vaikka ulkoa. Hittireseptin anatomia on usein hyvin yksinkertainen.

Kun Saku Tuominen kertoi Hesarin Kuukausiliitteessä suosikkipastansa reseptin, suolakaprikset ja sardellit myytiin loppuun monista erikoiskaupoista. Myös Glorian ruoka & viinin ikisuosikkeihin kuuluva Lyonin kana on hyvä esimerkki hittireseptistä. Sen lupauksen voisi kiteyttää: ”minimiponnistuksella maksimitulos”. Raaka-aineet ovat tuttuja, jokaisesta lähikaupasta löytyviä. Uutta on kypsennystapa: broileri saa sihahtaa runsaassa etikassa. Suosituilla resepteillä on usein tarina ja historia. Saku Tuomisen suosikkipasta kiinnostaa, onhan hän italialaisen ruoan ja pastamaailman syväasiantuntija. Lyonin kana oli vielä ennen lehteen päätymistään kohtalaisen tuntematon ranskalainen klassikko, jossa on tarttumapintaa arkisten ainesten kautta. Se oli tavallaan helppo löytää uudelleen.

2. Vaikuttaminen

Ruoka on valintoja ja tekoja, joka päivä. Tarve tehdä kestävämpiä valintoja on tullut jäädäkseen, ja hyvästä omastatunnosta on tullut monelle tärkeä mauste, ellei peräti uusi ”perusmaku”.  Ilmaston lisäksi eettiset kysymykset vaikuttavat vastuullisiin ruokavalintoihin.

Ruokaketjulle (ja myös ruokamedialle) kaikkein vaativin kuluttaja on vastuullinen ja mukavuudenhaluinen. Kasvisruoka tai kotimaisen tuotannon suosiminen voidaan vielä kokea kohtalaisen selkeiksi ja yksinkertaisiksi valinnoiksi. Mutta usein vastuullisten valintojen tekeminen koetaan vaikeaksi tai monimutkaiseksi. Ruokaketjulta vaaditaan läpinäkyvyyttä, ja kaupalta sekä elintarviketeollisuudelta vastuullisten ruokavalintojen tekemistä helpoksi.

Vastuullisuus ulottuu myös sosiaaliseen vastuuseen. Esimerkiksi ravintolassa eettisyyden korostaminen on pitkään koskenut lähinnä raaka-aineiden alkuperää ja tuottajatarinoita. Nyt eettisyys ulottuu raaka-aineista ja sesonkiruoasta henkilöstön hyvinvointiin ja työoloihin, olipa kyse ruoan kotiinkuljetuspalveluita tuottavista yrityksistä tai fine dining -ravintoloista. Moderni pula-aika, jossa alaa vaivaa henkilöstöpula, voimistaa tätä murrosta.

3. Joustavuus

Terveellisyys on megatrendi, mutta se on aiempaa joustavampaa, subjektiivisempaa, tunnepitoisempaa ja kokonaisvaltaisempaa. Kalorit ja ravitsemustieto kiinnostavat yhä, mutta terveellisyys on moniulotteisempaa. Terveelliseksi tiedetyt tai terveellisenä koetut valinnat ulottuvat oman lautasen ulkopuolelle. Haluamme tietää mistä ruoka tulee, miten se on tuotettu, onko siihen lisätty jotain tai otettu jotain pois, kuka sen on tehnyt, miten se vaikuttaa minuun ja mihin kaikkeen vaikutan kun valitsen.

Joustavuus tarkoittaa, että jos aiemmin ”fleksattiin” vain lihan ja kasvisten välillä nyt sukkuloidaan joustavasti myös terveellisen ja epäterveellisen, vastuullisen ja hedonismin välillä. Moderniin terveellisyyteen ja vastuullisuuteen mahtuvat keskenään ristiriitaiset valinnat saman ruokaviikon tai jopa päivän sisällä. Totaalikieltäytymisen kuljetaan kohtuuden määrittämää keskitietä, ja kohtuus on subjektiivinen valinta.

4. Hinta

Hintojen nousu koskettaa lähes kaikkia ja vaikuttaa ostomahdollisuuksiin ja valintoihin. Ruoka tuottaa elämyksiä ja arkista luksusta, mutta se on osalle suomalaisista ainoa kuluerä, jossa voi säästää. Siksi reseptit, joiden pääosassa ovat tavalliset raaka-aineet, innostavat. Napolilaisen pizzapohjan salaisuus on lopulta vain taikinan kylmäkohotus ja kuuma uuni, joten kotikeittiössäkin pääsee premiumpizzan makuun vaivatta.

Osa kuluttajista kokee nuukailun myös vastuullisena kuluttamisena. Enää ei tarvitse piilotella punalappuisten ruokien ostamista, vaan se on tapa kuluttaa vastuullisesti osallistumalla hävikin pienentämiseen.

Vaikka raha on monilla tiukassa, pienestä arjen hemmottelusta ei haluta tinkiä. Kaupan tilastojen mukaan herkuttelu jopa lisääntyy kriiseissä.

5. Nostalgia ja aitous

Nostalgiaruoka kiinnostaa, ja syy on osin hyvin ilmeinen. Talous-, turvallisuus- ja ympäristökriisien aiheuttama tilanne kääntää katseen levollisimpiin aikoihin.

Nostalgia liittyy myös aitouden kaipuuseen ja omiin ruokajuuriin ja historiaan. Samalla kun valmisruokahyllyssä on maksalaatikon vieressä vihreää currya ja korealaisia nuudeleita, foodtokin globaali ruokapata porisee 24/7 ja parsaa saa ympäri vuoden, kaipaamme aitoja ruokasesonkeja ja haluamme vaalia omia ruokajuuriamme. Oman perheen, suvun tai kotimaan ruokajuuret kiinnittävät meidät turvallisesti sinne, mistä olemme tulleet.

Autenttisuus, historia ja klassisuus näkyvät niin kotikeittiössä kuin ravintoloissakin. Ravintola Sekelin ohjelmanumero on pihvin liekittäminen, ja ranskalaisia ravintoloita ei ole pitkään ollut näin paljon. Viimeisimmän avauksen, Café Savoykin kantava idea on klassisuus. ”Tämä paikka on tässä seuraavat 85 vuotta”, ravintoloitsijat lupaavat. Tämä on paljon luvattu, kun ravintoloiden keski-ikä yltää harvoin Suomessa tuohon ikään.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen, Ninna Lindström, Panu Pälviä ja Sami Repo.

teksti

Sanna Maskulin
Päätoimittaja, Glorian ruoka & viini
HS ruokatoimituksen vetäjä

 

teksti

Kiinnostuitko?

Elintarvikeala hakee kasvua uutuuksista

Uutuusvetoisella ruokatoimialalla tuotekehityksessä ja lanseerauksessa onnistuminen on kriittistä.

Lue lisää

Tagit

Aikakausmedia Näkemyksiä Omakynä Uutismedia

Sinua voisi kiinnostaa myös

  • Ei mulle kannata mainostaa, eihän?

    Jos et mainosta meille yli 55-vuotiaille, et ehkä ymmärrä kuka Suomessa oikeasti ostaa, Päivi Puotiniemi kirjoittaa.

    Tagit

    Näkemyksiä Omakynä
    Julkaistu
    13.11.2025
    Lue lisää
  • Yhdessä kohti vaikuttavampaa markkinointia – Sanoma Agency Partner tiivistää Sanoman ja markkinointitoimistojen yhteistyötä

    Sanoma lanseeraa Sanoma Agency Partner -kumppanuuden, joka tarjoaa kaikenkokoisille toimistoille työkaluja, tietoa ja asiantuntijaosaamista – maksutta ja helposti.

    Tagit

    Näkemyksiä
    Julkaistu
    11.11.2025
    Lue lisää
  • Sanoman kesälehdissä tavoitat yhteensä lähes miljoona kesää suunnittelevaa kuluttajaa

    Kesälehdet ovat lukijoiden suosikkisisältöjä ja toimivat tärkeimpinä inspiraation ja tiedon lähteinä kesän suunnitelmiin. Mainokset kuuluvat oleellisena osana sisältöön ja tarjoavat vinkkejä loman suunnitteluun.

    Tagit

    Tuotetietoa Uutismedia
    Julkaistu
    11.11.2025
    Lue lisää
  • Sisältömarkkinoinnin trendit 2026: viihteellinen sisältöstrategia ja AI-lieju mainittu!

    Sanoma Content Studion sisältöjohtaja Jenni Lieto paljastaa kolme tärkeintä nostoa sisältömarkkinoinnin tulevaisuudesta.

    Tagit

    Omakynä Sisältömarkkinointi Trendit 2026
    Julkaistu
    6.11.2025
    Lue lisää
  • Tauno Tasalakkien aika on ohi – nyt markkinat kaipaavat rohkeutta

    Talousennusteet ovat jatkuvasti olleet ylimyönteisiä. Nyt paranemiseen on vihdoin syytä uskoa, kirjoittaa Omnicom Media Groupin Kari Tervonen.

    Tagit

    Näkemyksiä Vieraskynä
    Julkaistu
    22.10.2025
    Lue lisää
  • Tuloksellista luovuutta ja kestävää brändin rakennusta

    Brändi on yrityksen tie asiakkaan sydämeen ja kannatteleva voima läpi muutosten. Siksi odotankin Effie-töiltä paitsi tuloksellisuutta ja luovuutta, myös aitoutta ja osoitusta kestävästä brändin rakentamisesta, kirjoittaa Effie Awards Finland 2025 -päätuomari Annika Payn.

    Tagit

    Effie Näkemyksiä Vieraskynä
    Julkaistu
    8.10.2025
    Lue lisää
  • Uutismedian etusivu on voittajan valinta – Helsingin Sanomien, Aamulehden ja Satakunnan Kansan etusivut 2026 ovat nyt varattavissa

    Monikanavainen etusivu on ohittamaton mainospaikka. Etusivulla synnytät puheenaiheita ja saat aikaan toimintaa.

    Tagit

    Tuotetietoa Uutismedia
    Julkaistu
    22.9.2025
    Lue lisää
  • HS Koulutusliite ja Aamulehden Opinnot ja Ura -teema tavoittavat opiskelijat ja heidän vanhempansa

    HS Koulutusliite ilmestyy 23.1.2026 ja Aamulehden Opinnot & Ura -teema 27.1.2026. Koulutukseen ja uravalintoihin liittyviä asioita käsitellään näissä liitteissä monipuolisesti ja kiinnostavista näkökulmista.

    Tagit

    Printtiratkaisut Tuotetietoa Uutismedia
    Julkaistu
    22.9.2025
    Lue lisää
  • Uutis- ja aikakausmediamme tavoittaa nyt 90 % suomalaisista – ”Näiden lukujen perusteella olemme onnistuneet tarjoamaan merkityksellistä sisältöä lukijoidemme moninaisiin tarpeisiin”

    Ilta-Sanomat jatkaa Suomen suurimpana uutismediana. Aikakausmedioiden lukijamäärät kasvavat myös printissä ja näköislehtiä luetaan yhä enemmän. Alueidensa tavoittavimmissa medioissa panostetaan paikallisuuteen ja Lasten uutisissa ilahdutaan suosiosta nuoremmassa kohderyhmässä.

    Tagit

    Aikakausmedia Uutismedia
    Julkaistu
    22.9.2025
    Lue lisää
  • EU-komissio ja yhdysvaltalaiset teknologiayhtiöt aiheuttavat ongelmia yhteiskunnalliselle mainonnalle 

    EU:n uusi poliittisen mainonnan lainsäädäntö astuu voimaan 10.10. Komissio tuskin ymmärsi lakia tehdessään, että esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestöjen varainkeruu vaikeutuu lain myötä, Jaakko Kuivalainen kirjoittaa. 

    Tagit

    Digiratkaisut Näkemyksiä Omakynä
    Julkaistu
    19.9.2025
    Lue lisää
  • Poliittisen ja yhteiskunnallisen mainonnan sääntely tiukentuu

    Seuraamme sääntelyn kehitystä ja välitämme ajantasaista tietoa mainostaja-asiakkaille. Kehitämme tuotteitamme jatkuvasti niin, että meillä on laaja mainonnan tarjooma kaikille yhteiskunnallisille ja poliittisille mainostajille myös jatkossa.

    Tagit

    Digiratkaisut Tuotetietoa Uutismedia
    Julkaistu
    19.9.2025
    Lue lisää
  • Suomalainen markkinointi on kriisissä

    Työt tyhmentyvät, halventuvat ja ala houkuttelee yhä vähemmän, kirjoittaa työelämäprofessori Antti Vassinen Aalto-yliopistosta. Vassinen puhui aiheesta Sanoman Get Tomorrow Executive Forum -asiakastilaisuudessa.

    Tagit

    Näkemyksiä Vieraskynä
    Julkaistu
    5.9.2025
    Lue lisää
    Sanoma

    Markkinoinnin kumppani kaikenlaisille yrityksille.

    Saat meiltä mutkattomasti markkinointiin ja mainontaan liittyviä palveluja ja ratkaisuja – niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti.

    Closure

    • Etusivu
    • Ajankohtaista
    • Alueellinen mainonta
    • Asiakastarinat
    • Mediat ja palvelut
    • Tietopankki
    • Suunnittelijan työkalut
    • Osta mainontaa
    • Yhteystiedot
    • Ota yhteyttä

    Yrityspalvelu mainostaja- ja toimistoasiakkaille
    Arkisin klo 8-16

    yrityspalvelu@sanoma.fi

    010 80 80 85

    Soitto yrityspalveluun maksaa paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksun verran.

    • Facebook
    • Linkedin

    Footer menu

    • Tietosuoja
    • Responsible Disclosure Statement

    ©2025 Sanoma Media Finland