BookBeat kasvatti tunnettuuttaan äänikirjamarkkinoilla monikanavaisella mainonnalla

Taktisesta mainonnasta brändimainontaan, kohdeyleisönä koko Suomi
Kun BookBeat lanseerasi äänikirjojen suoratoistopalvelunsa vappuna 2016, Suomen äänikirjamarkkinat olivat lähes olemattomat. Naapurimaassa Ruotsissa, missä BookBeat myös toimii, äänikirjojen kulutus oli jyllännyt jo tovin ja kysyntä oli kasvussa.
Suomessa BookBeat panosti alusta alkaen taktiseen mainontaan ja myynnin mittaamiseen. Pian rinnalle otettiin myös brändimainonta, jonka avulla haluttiin kasvattaa tunnettuutta pitkäjänteisesti.
BookBeat halusi levittää äänikirjojen ilosanomaa suomalaisille mahdollisimman suurella kattavuudella, joten mainontaa rakennettiin monikanavaisuuden näkökulmasta.
“Tehtävämme oli kertoa ihmisille, miksi äänikirjojen kuuntelu kannattaa ja saada ihmiset kiinnostumaan meistä”, kertoo BookBeatin markkinointijohtaja Rosa Bergheim.
Vuoden 2020 alusta mukana matkassa on ollut mainoskumppanina Sanoma, jonka kattava kanavavalikoima ja laaja mediatuntemus takasivat BookBeatille laajan näkyvyyden ympäri Suomea.
Suomen suosituimmaksi ääni- ja e-kirjapalveluksi
Mainonta on kattanut Total TV -mainontaa, radiota ja digitaalisia kanavia sekä printtiä, kuten Helsingin Sanomien etusivuja. Tavoitteena BookBeatilla oli tavoittaa mahdollisimman laaja yleisö, johon Sanoman kanavavalikoima tarjosi oivan mahdollisuuden.
“Halusimme olla läsnä laatumedioissa ja niissä kanavissa, joiden kautta tavoitamme kaikki suomalaiset. Total TV on ollut mukana alusta asti – se on ollut meille todella tärkeä kanava, sillä suoratoistopalvelujen osuus katselusta kasvaa koko ajan”, Bergheim kuvailee.
Mainonnassa on korostettu BookBeatin kirjavalikoimaa ja samalla tuotu BookBeat-nimeä esille suurelle yleisölle. Kampanjat ovat vaihdelleet monikanavaisista kirjalanseerauksista kokonaisten kirjasarjojen mainontaan ja kirjasuosituksiin. Digikampanjat ovat pitäneet sisällään esimerkiksi IS.fi-haltuunottoja ja bannerimainontaa. Printtimedia on myös ollut tärkeä kanava.
BookBeat on ollut äänikirjapalveluiden markkinajohtaja jo lanseerausvuodesta alkaen, ja tämän aseman pitämisessä Sanoma-yhteistyö on ollut tärkeää.
“Tällä hetkellä suurin osa suomalaisista tietää, mikä äänikirjapalvelu on, ja BookBeat on nimenä tuttu. Ilman massamediaa tämä ei olisi ollut mahdollista”, Bergheim toteaa.
Media-asiantuntijuutta ja -tietämystä saman katon alta
“Äänikirjamarkkinoiden kasvuvauhti Suomessa on ollut huimaa”, Bergheim kertoo. Vuoden 2016 lopussa BookBeat arvioi, että Suomessa oli yhteensä 10 000 äänikirjapalveluista maksavaa asiakasta. Tällä hetkellä arvion mukaan yli 7 % Suomen väestöstä maksaa äänikirjapalvelusta.
Tämä tuo vapautta ja uusia mahdollisuuksia myös mainontaan.
“Haluamme säilyttää asemamme markkinajohtajana, mikä edellyttää meiltä itsemme haastamista ja rohkeutta kokeilla uusia tapoja tehdä markkinointia”, Bergheim sanoo.
Sanoma tarjosi suuren kanavavalikoimansa lisäksi asiantuntijuutta mediatekemisessä ja on tarjonnut vuosien varrella BookBeatin asiantuntijoille koulutuksia mediaostamisessa sekä Suomessa että Ruotsissa. Bergheim kertoo, että BookBeat on saanut Sanomalta monipuolisesti media-asiantuntijuutta saman katon alta.
Kaikki asiantuntemus eri medioihin liittyen on tärkeää, ja olemme saaneet paljon apua mainonnan suunnitteluun.
Sanoma on halunnut osaltaan tukea BookBeatin laajaa markkinointiosaamista kaikin tavoin.
Sanoman Key Account Manager Olavi Kajantie kiittelee BookBeatia avoimuudestaan mainonnan suhteen. “BookBeat otti heti monikanavaisuuden haltuunsa, ja he ovat lähteneet ennakkoluulottomasti mukaan eri mainontaratkaisuihin”, hän kertoo.
Jatkossa BookBeat aikoo myynnin lisäksi mitata mainontaa ja brändin tunnettuutta tarkemmin, jotta se voi entistä paremmin tarkastella mainonnan suoriutumista kanavakohtaisesti.
“On todella mielenkiintoista päästä seuraamaan, miten esimerkiksi Sanoman kanssa toteutetut kampanjat vaikuttavat brändin tunnettuuteen jopa kuukausitasolla”, Bergheim toteaa.