Annatko yrityksesi äänen kuulua?

Ääni on ihmiselle luontaisin tapa viestiä. Kun ajat ovat huonot, asioiden ääneen sanominen helpottaa. Ääneen sanottu rakkaudentunnustus voi muuttaa ihmisen elämää pysyvästi, kirjoittaa Sanoman Myyntipäällikkö Antti Meriläinen.
Kuulo on ihmisen ensimmäinen valmiiksi asti kehittyvä aisti. Reagoimme ääniin jo ennen syntymäämme ja tunnistamme äänet, joita olemme kohtuun kuulleet.
Kun kasvamme, tulkitsemme maailmaa äänen avulla. Kun kuulemme lintujen laulavan metsässä, tiedämme, että kaikki on hyvin. Jos linnunlaulu lakkaa ja ympärille laskeutuu hiljaisuus, on se merkki siitä, että vaara, tai vähintään jotain epäilyttävää, on lähellä.
Äänimaailma vaikuttaa siihen, miten tulkitsemme näkemäämme. Korvamme eivät koskaan sulkeudu, vaan poimimme tuhansista kuulemistamme äänistä meille tärkeät viestit automaattisesti, tiedostamatta.
Tähän kaikkeen perustuu äänimainonnan toimivuus.
Ääni tekee yrityksestä tutun ja helposti lähestyttävän
Leikitäänpä pikku ajatusleikki: mieti mielessäsi, millainen paikka on Puuhamaa.
Arvaan, että mielessäsi alkoi saman tien soida Puuhamaan tunnuslaulu 90-luvulta. Muistathan: “Puuhamaa se on paras paikka, puuhamaa se on iloinen”?
Lyhyetkin laulut ja rallatukset jäävät mieliimme automaattisesti. Äänilogot ja mainoslaulut eli jinglet ovat juuri siksi niin tehokkaita.
Äänilogon tai jinglen melodia ja instrumenttivalinnat rakentavat myös yrityksen mielikuvaa: onko yritys vaikkapa pehmeä ja helposti lähestyttävä, vai esimerkiksi moderni ja vauhdikas? Äänilogoilla, mainoslauluilla ja radiomainoksilla mielikuva syntyy usein tehokkaammin kuin tekstein ja kuvin kerrottuna.
Eikä sävelletyn äänimainoksen tarvitse olla toimiakseen mikään Bohemian Rhapsody. Hyvällä melodiakoukulla viesti jää mieleen, oli se sitten yrityksen nimi, slogan tai vaikkapa tarjous.
Äänimainonnan lisäksi kannattaa miettiä myös muita äänen tarjoamia mahdollisuuksia. Esimerkiksi huolella valittu taustamusiikki saa asiakkaat viihtymään yritysten liiketiloissa paremmin, ja tutkimusten mukaan jopa ostamaan enemmän.
Tutustu radiomainonnan mahdollisuuksiin.
Mistä yrityksen oma ääni löytyy?
Kun yrityksen omaa ääntä, tunnusmelodiaa tai äänilogoa aletaan suunnitella, kartoitetaan ensimmäisenä, millaisesta yrityksestä on kyse ja mikä on yrittäjälle ja asiakkaille tärkeää. Ei sama kenkäkään sovi kaikille, vaan täytyy löytää tilanteeseen sopiva malli ja lesti. Näin on asia myös äänimaailman kanssa.
Kun juttelen äänestä ja äänimainonnasta asiakkaiden kanssa, on silloinkin tärkeintä kuuntelu. Erilaisista ideoista ja heitoista voi kehittyä hyviä juttuja ja aihioita, kun kuuntelee toista avoimin mielin. Omille asiakkailleni olen esimerkiksi säveltänyt sloganeita jingleiksi herättämään oikeanlaista mielikuvaa.
Parasta onkin mennä asiakkaan luo, ideoida yhdessä ja heitellä ajatuksia vapaasti. Kun vien ideoita eteenpäin tuotantotiimillle, rakennamme näiden ideoiden päälle – ja samalla saattaa syntyä uusiakin. Paras lopputulos syntyy silloin, kun sparraamassa on hyvä porukka ja työ tuntuu yhteiseltä.
Ääni ei vaadi valtavia investointeja
Miltä tuntuisi, jos asiakas astuisi liikkeeseesi mainostasi laulaen? Harva muistaa lehti-ilmoitusten tai bannereiden tekstejä sellaisenaan, saati lukee niitä ääneen. Äänimainonnan kanssa on toisin. Äänilogon tai jinglen suunnitteluun ja tuotantoon ei tarvitse sijoittaa omaisuuksia, mutta niistä on iloa helposti vuosien ajaksi.
Audiotarjonta monipuolistuu ja sen kulutustavat muuttuvat. Äänisisältöjen kuuntelu ei ole enää sidottu radion lähetysaikaan, vaan monipuolista sisältöä on saatavilla missä ja milloin vain. Radiokampanjan suunnittelussa täytyy siis ottaa huomioon monta eri seikkaa.
Radiomainonnan opas antaa sinulle hyvät valmiudet suunnitella onnistuneen radiokampanjan, viiden selkeän kohdan avulla. Opit myös miten syntyy hyvä radiomainos eli spotti.