Mainonnan keinot: milloin bannerimainonta kannattaa?

Jos bannerimainonnassa mennään metsään, syynä on usein huono kohdennus tai epärealistiset odotukset. Muistuttavassa mainonnassa – ja silloin kun halutaan kasvattaa tavoittavuutta – bannerit ovat hyvä ja toimiva mainonnan keino.
Bannereiden huono maine juontuu todennäköisesti 90-luvulle, joka tunnetaan myös psykedeelisesti vilkkuvien mainoslaatikoiden kultakautena. Nykyään bannerimainonta on tärkeä osa ohjelmallista ostamista, ja sitä hyödynnetään erityisesti remarketingissa, eli uudelleenmarkkinoinnissa, kirjoittaa Sanoman Aluemyyntijohtaja Mikko Lahtinen. Mikolla on yli 10 vuoden kokemus myynnin ja markkinoinnin kehittämisestä, pienten PK-yritysten että suurten toimijoiden kanssa.
Houkuttele verkkosivustovierailijat takaisin palveluidesi pariin
Uudelleenmarkkinoinnin ideana on muistuttaa yrityksen verkkosivuilla vieraillutta potentiaalista asiakasta yrityksen tuotteista tai palveluista. Harva vierailee yritysten verkkosivuilla huvikseen, joten visiitti esimerkiksi palvelusivuille on jo hyvä merkki ostohalukkuudesta.
Koska vierailu ei kuitenkaan aina johda välittömään kauppaan, tarvitaan muistuttavaa mainontaa pitämään potentiaalisen asiakkaan mielenkiintoa yllä. Jos remarketing-kampanja on päällä, yrityksen viesti seuraa verkkovierailijaa olennaisissa verkkomedioissa ja houkuttelee tätä palaamaan takaisin yrityksen palveluiden pariin.
Parhaan hyödyn bannerimainonnasta saa irti kun sen yhdistää muihin mainosmuotoihin. Esimerkiksi asiakkaamme Vastuu Group kertoi palveluistaan ensin radiomainoksessa, ja hyödynsi sen rinnalla remarketingia viestin vahvistamiseen.
Kampanja teki ennätystuloksen, joten tälle kohderyhmälle näiden kahden mainosmuodon yhdistelmä näytti toimivan erityisen hyvin.
Muista määrittää kohderyhmä ja tavoite
Bannerimainonta ei kuitenkaan ole mikään ihmelääke. Se toimii, kun kohdennus on kunnossa, viesti on tarkoin harkittu ja tavoiteltu kohderyhmä viettää aikaa verkossa. Jos jokin kolmesta kohdasta ei täyty, tulokset jäävät laihoiksi.
Ennen kampanjan aloittamista onkin tärkeää miettiä tarkkaan kohderyhmä ja tavoite:
- Kohderyhmä. Kenet yrität tavoittaa, ja mitä kanavia kohderyhmäsi käyttää? Jos esimerkiksi tavoittelet vanhempaa sukupolvea, joka viettää verrattain vähän aikaa verkossa, toimivampi kanava voisi olla radiomainonta. Valitse siis käyttämäsi mediat fiksusti.
- Tavoite. Mitä yrität saavuttaa kampanjalla? Haluatko verkkosivustovierailijoita vai huomiota? Muistutatko tulevista alennusmyynneistä? Tavoite määrittää kampanjan sisällön ja mittarit, joilla onnistumista mitataan. Ilman selkeää tavoitetta mainonnasta tulee pelkkää hakuammuntaa.
Suurimmat pettymykset syntyvät silloin, kun viesti on kohdennettu “kaikille” ja kampanjan tavoite on jäänyt määrittelemättä. Tällöin moni helposti tuomitsee koko bannerimainonnan, vaikka ongelman juurisyy on ollut riittämätön pohjatyö.
Miten pohjatyö sitten kannattaa tehdä? Lue tästä tehokkaan mainonnan checklist.
Mittarit valitaan tavoitteen mukaan
Kun kohderyhmä ja tavoite ovat selvillä, on aika kiinnittää huomiota bannerin ulkoasuun ja viestiin. Pieneltäkin tuntuvat asiat, kuten “klikkaa tästä” -kehotus bannerin alalaidassa, vaikuttavat kampanjan toimivuuteen.
Aina tavoitteena eivät ole klikit ja liidit, vaan esimerkiksi brändin kehittäminen ja näkyvyyden lisääminen. Silloin kampanjan toimivuudesta kertoo:
- ostohalukkuuden kasvaminen
- brändin tunnettuuden parantuminen
- myynnin lisääntyminen pitkällä tähtäimellä
Näiden todentamiseen ja mittaamiseen tarvitaan laajempaa tutkimusta, joka jää helposti kiireen keskellä tekemättä. Tämä puolestaan voi johtaa siihen, ettei brändityön arvoa ymmärretä, koska sen tulokset eivät näy välittömästi datassa.
Brändiä ei kuitenkaan kannata unohtaa taktisen työn lomassa. Tunnettu brändi parantaa taktisen mainonnan toimivuutta – ja näkyy siten myös liikevaihdossa. Hyvä esimerkki tästä on Varusteleka, jonka mieleenpainuva ja provosoiva viestintä on brändityötä parhaimmillaan.
Mietitkö, mitkä mainosmuodot sopisivat parhaiten juuri sinun yrityksesi tarpeisiin? Jos kaipaat sparrailukumppania – me autamme mielellämme!