Sanoman sisältömarkkinoinnin uudet vahvistukset kertovat, miten luodaan vaikuttavia sisältöjä

Sanoman sisältömarkkinointitiimin vastaaviksi tuottajiksi nimitetyillä Taina Ahtelalla ja Ninni Lehtniemellä on pitkä kokemus media-alalta. He kertovat, mikä on olennaista, mikä inspiroivaa ja mitä voimme oppia 1800-luvun naparetkeilijöiltä.
Kuka olet ja mistä tulet?
Taina: Olin pitkään esihenkilötehtävissä mediassa, minkä jälkeen tein viisi vuotta sisältöjä ja viestintää yrittäjänä, viimeiset vuodet pääasiassa vastaavan tuottajan roolissa. Viime aikoina minua on työllistänyt myös pian ilmestyvä tietokirja konkursseista ja yrittäjyyden palosta.
Ninni: Minulla on pitkä kokemus toimittajana sanoma- ja aikakauslehdissä, mutta viimeisimpänä tulen Terveystalosta, jossa työskentelin sisällöistä vastaavana kehityspäällikkönä. Olen myös työskennellyt tiedeviestinnän parissa ja vienyt suomalaista kulttuuria, koulutusta ja tiedettä maailmalle Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutin viestintä- ja yhteiskuntaohjelman johtajana Lontoossa.
Millaista on vaikuttava sisältö?
Taina: Aidosti merkityksellistä yleisölleen: se tarjoaa rahanarvoista hyötyä, ideoita tai tietoa, olipa kyse sitten kekseliäästä pastareseptistä, inspiroivasta henkilöhaastattelusta tai tietyn teollisuudenalan trendeistä.
Ninni: Se saa oivaltamaan jotain uutta maailmasta. Parhaimmillaan tällaiset oivallukset muuttavat maailmaa. Viimeksi innostuin Fridtjof Nansenin naparetkistä kertovista päiväkirjoista. Oivalsin niistä, että mahdottomilta tuntuvissakin asioissa voi onnistua, kun kasassa on ammattimainen, kunnianhimoinen tiimi, ennakkosuunnittelu tehdään huolella ja kaikki syövät hyviä eväitä yhdessä.
Mikä inspiroi sinua?
Taina: Ihmiset ja yritykset, jotka puhuvat avoimesti myös vastoinkäymisistä, keskeneräisyydestä tai epäonnistumisista, ja jakavat oppinsa näin myös muille. Aitous ja avoimuus ovat päivän sana, mutta esimerkiksi yrityksiltä vaatii suurta rohkeutta nostaa äänensä kuuluviin, osallistua keskusteluun ja asettaa itsensä alttiiksi myös arvostelulle.
Ninni: Aloitin viime syksynä sudenpentulauma Supersusien apulaisjohtajana. Kahdeksanvuotiaiden asennemuijien energia ja luovuus ei voi olla inspiroimatta. Esimerkiksi sudenpentukisoissa voi rasteille jonottaessaan rakentaa kepistä ja varavaatteista ryhmälle uuden kaverin ja päivän lopuksi järjestää hänelle hautajaiset. Supersusien keskittymisjänne vastaa todennäköisesti aika monen kännykän ruudulta sisältöjä selaavan aikuisen keskittymisjännettä. Aina on hyvä olla varastossa joitakin hauskoja yllätyksiä.
Mikä on olennaista?
Taina: Muistaa, että sisältöjä tehdään aina ihmisille. Meitä kaikkia kiehtovat hyvin ikiaikaiset teemat. Siksi uskon, että tekoälynkin aikakaudella parhaat sisällöt ovat ihmisten tekemiä. Vain ihminen tietää, miltä tuntuu onnistuminen, suuri menetys tai vaikkapa tähtitaivaan katselu.
Ninni: Koska elämämme jatkuvassa ja jatkuvasti kiihtyvässä sisältötulvassa, sisältöjä tekevän on olennaista pysähtyä tasaisin väliajoin kysymään ”miksi?” ja ”mitä tästä seuraa?”.