Suomi kaipaa nyt kylmähermoisia brändijohtajia

”On jotenkin kauheaa ajatella, että keinovalikostamme on putoamassa pois niinkin hieno vaikuttamisen ja brändinrakennuksen keino kuin massamedia. Mitä ihmettä me teemme silloin?”
Näin totesi suuren yrityksen markkinointikonkari jo monta vuotta sitten.
Massamedia on edelleen keskuudessamme, mutta niin on myös tuo kysymys. Miten rakennamme vaikuttavia brändikohtaamisia, kun mediakulutus on silppuuntunut ja uudet diginatiivit, sisältöjään kuratoivat sukupolvet, ottavat yhä suurempaa roolia arjen ostopäätöksissä?
Voimmeko enää luottaa siihen, että panostamalla tietyn määrän euroja tiettyihin kanaviin saamme riittävän monen ihmisen huomion ja viestimme läpi?
Lääkkeeksi tarjotaan usein sisältöjen kanavaoptimointia ja viestien personointia. Kyllä, ne ovat erinomaisia keinoja parantaa yksittäisen mainosviestin toimivuutta kanavan sisällä. Mutta...
Jääkö brändisi kaiken optimoinnin ja personoinnin alle?
Liian vahvasti kanavan ”näköiseksi” räätälöity mainosviesti voi hukkua muun sisällön sekaan, jos brändillä ei ole omia, tunnistettavia keinoja erottua ja ottaa viestiä omiin nimiinsä.
Markkinoijalta vaaditaan nyt suurta kylmähermoisuutta pitää kiinni brändistään kanavanatiiveissa sisällöissä.
Kylmähermoisuutta voi kasvattaa palaamalla perusasioihin: Kaikella markkinointiviestinnällä halutaan saada aikaan jokin vaikutus. Se voi olla toimintaa, tunnetta tai vaikka tapaa ajatella. Brändiin investoivalle yritykselle tai yhteisölle on tärkeää, että tavoiteltava vaikutus yhdistetään omaan brändiin. Olipa kyse kaupallisesta toimijasta, hyväntekeväisyysjärjestöstä tai vaikka valtiollisesta tai kunnallisesta viestijästä. Muutoin investointi valuu hukkaan – tai pahimmillaan kääntyy jopa kilpailijan hyödyksi – jos kilpailijalla sattuu olemaan toimialan tunnetuin brändi.
Silppuisessa mediakentässä mainonnan huomioarvon mittaaminen ja brändin tunnistamisen mittaaminen ovat vaikuttavuuden rakentamisen kannalta ehkä tärkeämpiä työkaluja kuin koskaan aikaisemmin.
Tunnistettavien brändielementtien media-arvo on nyt suurempi kuin koskaan
Vahvat, tunnistettavat visuaaliset elementit, kuten äänet, musiikki, hahmot ja värit ovat markkinoijalle nyt arvokkaampaa pääomaa kuin koskaan. Niistä kannattaa pitää kiinni, ja niitä kannattaa vahvistaa edelleen.
Erottuva ja tunnistettava brändi saa markkinointi-investoinnillaan haluttuja tuloksia muita helpommin. Lyhyen aikavälin tavoitteisiin riittävät pienemmät sijoitukset, jolloin investointeja voidaan siirtää brändin rakentamiseen, innovaatioihin ja bränditekoihin tai osaamisen kehittämiseen muuttuvassa markkinointimaailmassa.
Vaikuttavuus vaatii monikanavaisuutta ja monikanavaisuus vaatii moniaistillisia, tunnistettavia elementtejä. Kun nämä elementit ovat jo vahvasti brändisi hallussa, vaali niitä. Muista niiden voima varsinkin silloin, kun olet tekemässä suurta brändiuudistusta.
Lisää parempaa, säilytä hyvä.
Kirjoittaja toimii Dagmarissa strategiajohtajana.
Katso myös:
Tavoitatko asiakkaasi eri kulutushetkissä?