Kiinnostava tarina, teemaan sopivat tähdet ja aitous – eli brändiviihdettä parhaimmillaan

Tavoite
Tomaattituotteiden valmistaja Mutti etsi jakelukanavaa Henri & Sirly Italiassa -ohjelmalleen, jossa huippukokit Henri Alén ja Sirly Ylläsjärvi matkaavat Italian Ruokalaaksoon tutustumaan Cucina Poveraan eli köyhään keittiöön.
Yleensä brändiviihdeohjelmat toteutetaan Sanomalla kiinteässä yhteistyössä tuotantoyhtiön ja ohjelman yhteistyökumppanin kanssa. Tällä kertaa ohjelman idea ja käsikirjoitus olivat jo valmiina.
”Rikoimme rajoja siinä mielessä, että vastaavaa yhteistyötä ei ole tehty aiemmin. Sanomalla oltiin kuitenkin heti avoimina ja innokkaina kokeilemaan uutta, mikä on tosi hienoa. Haasteiden sijaan nähtiin mahdollisuuksia. Sanoman tiimi teki huikean ehdotuksen siitä, millä tv-kanavilla ohjelma tulee näkymään, miten se näkyy Ruudussa ja miten sitä promotaan”, kertoo Mutin Pohjoismaiden Brand Manager Emma Vuorenmaa.
Ratkaisu
Mutin tiimi toteutti ohjelman dokumenttiohjaaja Ada Johnssonin kanssa. Ohjelman tähdet Henri Alén ja Sirly Ylläsjärvi olivat myös varhaisessa vaiheessa mukana työstämässä sarjassa käsiteltäviä teemoja.
”Yhteistyö Sanoman kanssa oli luontevaa ja helppoa. Tämä oli meillekin uudenlainen projekti. Kysyttävää oli paljon ja apua saatiin nopeasti”, Vuorenmaa kiittää.
Henri ja Sirly Italiassa -sarjan kolme 7–8 minuutin jaksoa yhdistettiin 23-minuuttiseksi ohjelmaksi, jotka esitettiin Nelosella ja Livillä yhteensä 10 kertaa marras-joulukuussa. Ruudussa ohjelma on katsottavissa jakso kerrallaan. Jaksojen pariin ohjattiin videomainonnalla Sanoman verkostosta. Mainontaa kohdennettiin ruuanlaitosta kiinnostuneille.
Henri Alénilla ja Sirly Ylläsjärvellä oli tärkeä rooli ohjelman suosion siivittämisessä.
”Kun valitsee vaikuttajia yhteistyöhön, pitää ottaa huomioon monta seikkaa. On tärkeää löytää tyypit, joille käsiteltävä aihe on tärkeä ja joiden keskinäinen kemia toimii. Tätä ohjelmaa tähdittämään ei olisi voinut saada Henriä ja Sirlyä parempia.”
Mutilla on ollut Henri Alénin kanssa monivuotinen yhteistyö.
”Aiemmin saatettiin etsiä vaikuttajia yksittäisiin kampanjoihin. Nyt haetaan enemmän brändilähettiläitä, jotka oikeasti tuntevat brändin ja rakastavat sitä”, Vuorenmaa kertoo.
Sarjassa saatiin yhdistettyä ruoka ja inspiraatio vakavampiin aiheisiin, kuten ruokahävikkiin ja ilmastonmuutokseen.
Brändiviihdeohjelmaan on tärkeää löytää kulma, joka on katsojille kiinnostava ja istuu brändiin.
”Tässä meidän tapauksessamme Cucina Povera oli teema, joka yhdistyi hyvin molempiin kriteereihin. Katsojan näkökulmasta ohjelmaa oli kiinnostavaa seurata, mutta se oli myös keino puhua brändistä autenttisella tavalla. Liian mainosmaisella sisällöllä uhrataan ohjelman viihdyttävyys”, Vuorenmaa sanoo.
Toinen Vuorenmaan vinkki koskee esiintyjien valintaa.
”Mukaan kannattaa valita henkilöt, jotka omistavat aiheen josta puhuvat, ja ottaa heidät mukaan suunnitteluun jo alkuvaiheessa. Parhaimmillaan yhteys on autenttinen, paljon enemmän mitä olisi voinut odottaa.”
Kolmas brändiviihdeohjelmista saatu oppi koskee avoimuutta.
”Brändiviihteessä on tärkeää pystyä olemaan avoin. Ei silotella liikaa, vaan ollaan avoimia ja puhutaan hankalistakin aiheista. Voidaan myös myöntää, että kaikkeen ei ole ratkaisua.”
Brändiviihteen tekeminen oli Vuorenmaalle kaiken kaikkiaan positiivinen kokemus.
”Iso kiitos siitä kuuluu Sanomalle. Saimme hyvän kumppanin pitämään huolta siitä, että sarja sai ansaitsemansa näkyvyyden”, Vuorenmaa summaa.
Saimme yhdessä aikaan kivan kokonaisuuden. Sisältö oli laadukasta ja katsojatavoitteet ylittyivät reippaasti. Siitä kuuluu myös kiitos vahvalle ohjaukselle sisällön pariin ja erottuvien videoratkaisujen hyödyntämiselle.
Tulokset
100 000
lukijaa natiiviartikkeleilla
20 000
katsojaa videojaksoilla
Ohjelmaan liittyvien sisältöjen tavoittavuus on yhteensä kolme miljoonaa. Nelosella ja Livillä ohjelma tavoitti yhteensä 466 000 katsojaa. Ruudussa sarjan jaksoja on käynnistetty 20 226 kertaa. Marraskuussa sarja oli Ruudun toiseksi katsotuin ruokaohjelma.
Katsojatavoitteet ylittyivät heittämällä. Tulokset olivat erinomaiset lukujen valossa. Kokemus brändiviihdeyhteistyöstä Sanoman kanssa oli todella hyvä. Innolla odotan, mitä keksitään seuraavaksi.
Kiinnostuitko?
Brändiviihteessä kitka luo taikaa, kun sisältö ja brändi kohtaavat, kirjoittaa Lasse Nikkari.