Hanskat naulaan ja lappu luukulle? Kolme keinoa ottaa oma asiakasdata tehokäyttöön

Vaikka ensimmäisen osapuolen data (1st party data) olisi jo konseptina tuttu, ollaan vielä kaukana siitä, että kerätty asiakasdata olisi tarpeeksi hyvällä tasolla, rikastavan asiakasdatan keräämisestä puhumattakaan.
Vielä ei ole liian myöhäistä mutta melkein
Jos ensimmäisen osapuolen eli nk. omaa asiakasdataa ei vielä ole alettu kerätä tai valjastettu tehokäyttöön omissa (uutiskirjeet, SMS, verkkokauppa ja -sivusto) ja ulkoisissa mainoskanavissa (Google, Meta, Sanoman kanavat), niin kohta on myöhäistä.
Miksi? Koska kaupan alan eri vertikaalien nopeimmin kasvavat yritykset tekevät sitä jo, ja kaiken lisäksi hemmetin hyvin, niin Suomessa kuin maailmalla.
Kannattaako siis panna hanskat naulaan ja lappu luukulle? Kannattaa, jos et halua muuttaa ajattelutapaasi, kehittää liiketoimintaasi ja ruveta käyttämään markkinointiin asiakasdataa, jota kertyy käyttämiisi palveluihin koko ajan.
Uhkakuvista huolimatta kyseessä ei ole niin iso muutos kuin voisi olettaa. Jos ja kun aloitat tekemisen tämän asian ympärillä, niin tässä kolme kovaa ohjetta, joiden mukaan on hyvä edetä:
1. Aloita uutiskirjetilauslistan kerääminen
ja − mikä vieläkin tärkeämpää − ala lähettää listalle säännöllistä viestintää. Ai miksi? Koska voit käyttää keräämääsi asiakasdataa niin sähköpostimarkkinointiin kuin Sanoman, Facebookin, Instagramin ja Googlen kaltaisissa ulkoisissakin mainoskanavissa.
Onko tämä tärkeää? Kyllä, hel**tin tärkeää. Niin tärkeää, että jälleenmyyjien kautta kauratuotteita myyvä Oatly on ostanut suurten miljoonakaupunkien keskeisten valotaulujen ja pilvenpiirtäjien seinien mainostilaa mainostaakseen uutiskirjettään, siis kerätäkseen ensimmäisen osapuolen omaa asiakasdataa. Sinulle kauppiaana asiakasdatan kerääminen on elinehto.
2. Ruoki asiakkaittesi intohimoa
Tutki dataa ja kerro asiakkaillesi siitä, mistä he haluavat tietää enemmän. Moni miettii parhaillaan tarjouksia ja tuoteuutuuksia – niilläkin on paikkansa, mutta kokemuksen mukaan parhaiten menestyvät yritykset menevät pintaa syvemmälle.
Jos esimerkiksi myyt kodinkoneita, kerro kahvin ystäville kahvikoneen oston jälkeisellä automaatiolla, miten kone pidetään kunnossa, mitä lisätarvikkeita muut saman tuotteen ostaneet ovat hankkineen sekä mitkä kahvilaadut trendaavat juuri nyt. On parempi auttaa asiakasta kuin mennä tuote ja myynti edellä. Oikeat CTAt kyllä johdattavat asiakkaat tutustumaan tuotteisiisi ja ostamaan lisää.
3. Ulota asiakasdatan käyttö myös omien kanavien ulkopuolelle
Tehokas markkinointi perustuu toistoihin. Sähköposti ja tekstiviesti ovat kustannustehokkaita ja tärkeitä kanavia, mutta jos sinulla on sisällöt valmiina ja varastot ja myymälät täynnä tuotteita, miksi et hakisi näitä toistoja myös ulkoisista mainoskanavista? Ja kääntäen, miksi maksaisit mainoksista, joissa asiakkaalle kaupitellaan kesän grilliuutuutta juuri kun hän on sellaisen ostanut?
Verkkokauppasi asiakasdata ja toiminnanohjausjärjestelmäsi vieläpä kertovat tämän sinulle!
Aletuotteita tarjoushaukoille
Vielä bonuksena lisävinkki: Kesän alennuskampanjat kannattaa esimerkiksi Sanoman kanavissa kohdentaa ensisijaisesti asiakkaille, jotka ovat ostaneet aletuotteita myös aiemmin.
Alekampanjoita ei siis kannata käyttää asiakkaisiin, jotka ovat valmiita maksamaan tuotteistasi täyden hinnan. Samalla suojelet yrityksesi brändimielikuvaa, paitsi jos brändisi on nimenomaan alekauppa.
Kirjoittaja on Custobarin Head of Business Development
Custobar on kotimainen asiakasdata- ja markkinointialusta, joka kerää asiakasdatan yhteen verkkokaupasta, kivijalasta ja muista kohtaamispisteistä ja muuttaa sen reaaliajassa hyödynnettäväksi omissa ja ulkoisissa kanavissa. Markkinointi ja tulosten seuranta onnistuvat yhdessä järjestelmässä, josta on integraatio mm. Sanoma Ad Manageriin. Integraatio mahdollistaa omaan asiakasdataan perustuvat kohderyhmät Sanoman verkostossa, look-alike-yleisöt sekä ostaneiden asiakkaiden poissulkemisen.