Työnantajamielikuvan vaikutus rekrymarkkinoilla on nyt suurempi kuin koskaan

Yrityksen heikkoa tunnettuutta ja alalla vallitsevia ennakkoluuloja ei muuteta kauniiden korusanojen viljelyllä työpaikkailmoituksissa. Nykyään vain strategisella toiminnalla, pitkäjänteisellä työllä ja oikeilla markkinoinnin keinoilla erottaudutaan, luodaan positiivisia mielikuvia ja autetaan nousemaan juuri oikean kohdeyleisön tietoisuuteen.
Hakijamarkkinoinnilla vaikutetaan nyt ja tulevaisuudessa
Rekrytointi- eli hakijamarkkinoinnilla pyritään lisäämään huomioarvoa jo avoimiin työpaikkoihin, mutta myös muokkaamaan mielikuvia työnantajasta pitkällä tähtäimellä. Rekrytointiin kohdistuvalla markkinoinnilla tarkoitetaan suurta joukkoa työntekijöiden houkuttelukeinoja, kuten digimarkkinointia, sisältömarkkinointia tai strategisia työnantajamielikuvan rakentamiskeinoja. Jokaisella onkin tehtävänsä siinä, että työpaikkailmoituksella tavoitetaan oikeat työnhakijat ja saadaan aikaan innostusta. Toimivalla markkinoinnilla vaikutetaan niin passiivisiin kuin tulevaisuuden mahdollisiin hakijoihin ja lisätään yrityksen kokonaistunnettuutta.
Työnantajamielikuva määrittää työpaikan houkuttelevuuden
Mielikuvat yrityksestä vaikuttavat siihen, miten se näyttäytyy työhakijoille työnantajana. Tämä myös määrittää työpaikan kiinnostavuuden. Kun yritys kiinnostaa, voidaan työhakemuksia saada myös silloin, kun avointa työpaikkaa ei edes ole ilmoitettu. Vain vakuuttavimmat ja puhdasmaineisimmat yritykset houkuttelevat hakijoita sekä erityisesti myös niitä osaavimpia henkilöitä, joista yritykset keskenään kilpailevat. Passiiviset työnhakijat on mahdollista herättää talviuniltaan heti, kun yritys osaa erottua edukseen.
Työnhakija rakentaa mielikuvansa työnantajasta yrityksen kaikesta ulosannista, kuten esimerkiksi markkinointiviesteistä, asiakaspalvelusta ja kaikesta kuulemastaan. Onkin siis todella mietittävä, mitä yrityksestä kerrotaan ja millä sävyllä. Todellisuutta ei kuitenkaan pääse karkuun, joten on turha piirtää työnantajasta hehkeää kuvaa, jos näin ei oikeasti ole. Kyse ei ole siis siitä, kuka on paras keksimään tarinoita, vaan kuka osaa sanoittaa työnantajalupauksia ja arvoja, jotka aidosti näkyvät sekä kuuluvat yrityksen päivittäisessä toiminnassa.
Natiivimainonta antaa tilan mielikuvien muodostamiselle
Natiivimainonta on mainontaa, jossa hyödynnetään valitun median keinoja. Esimerkiksi uutismediassa natiivimainonta on artikkelimuotoon kirjoitettua yrityksen mainontaa. Natiivimainonta sulautuu ympäristöönsä ja kiinnostaa sisällöllään kuin mikä tahansa muukin sisältö valitussa mediaympäristössä. Natiivimainonta on huomioarvoltaan erinomaista, sillä se ei keskeytä mediankäyttäjää vaan on osa median käyttökokemusta.
Natiivimainonta on osa sisältömarkkinointia, ja sitä voidaan toteuttaa esimerkiksi kirjoitettuna sisältönä, kuvina ja videoina. Natiivimainonnan tunnistaa ”mainos” tai ”kaupallinen yhteistyö” -merkinnästä. Tällä tavalla mainonta erotetaan median muusta sisällöstä. Natiivimainonnan avulla yritys voi ohjailla mielikuvien muodostumista työnantajana esimerkiksi raottamalla arkipäivissä näkyviä ja toteutuvia arvoja.
Onnistuessaan natiivi houkuttelee kiinnostavalla aiheellaan, informoi ja on lukijaansa palvelevaa. Natiivimainonta tarjoaa mahdollisuuden tavoittaa suuriakin lukijamääriä aiheen ollessa ajankohtainen ja kiinnostusta herättävä. Natiivit ovat myös oiva tapa tuoda esille yrityksen omaa ammattiosaamista. Myös liikenne hakukoneiden kautta voi kasvaa onnistuneen aihevalinnan myötä.
Ammattilaisten apua tuotantoon
Kiinnostava sisältö on natiivimainonnassa avainasemassa. Siksi tuotantoon ja mainonnan laatuun on hyvä panostaa. Meillä Sanomalla laadukkaita natiiveja tuottaa timanttinen paikallinen tiimi, joka ideoi aiheesta kuin aiheesta lukijoita kiinnostavan. Natiivin aihetta palvelevan mediaympäristön valinta onnistuu myös vaivattomasti Sanoman laajan mediavalikoiman tuntevien ammattilaisten avuin. Satakuntalaisille mielikuvia voidaan luoda Satakunnan Kansan kanavissa ja muiden maakuntien osaavia ammattilaisia voidaan houkutella Sanoman valtakunnallisissa kanavissa.
Hakijamarkkinointia voi tehdä monin keinoin. Useimmiten monikanavainen viestintä takaakin parhaimmat tulokset. Tämän vuoksi sisältömarkkinointia kannattaa tuottaa myös uratarinoiden ja työntekijöiden suulla tehdyn kerronnan muodossa. Myös yrityksen omat nettisivut kannattaa olla siistit, selkeät ja saavutettavat sekä noudattaa samanlaista äänensävyä muiden sisältöjen kanssa. Suomen suurimpana mediatalona tarjoamme juuri oikean osaamisen ja toimivat välineet tämän kaiken mahdollistamiseksi.
Kirjoittaja työskentelee Sanomalla Satakunnan aluemyyntijohtajana.
Tutustu asiakastarinoihin, joista tuli sanomista
Katso myös:
Espoo kokeili innovatiivisia keinoja rekrytointiin
VASEKin ja Vaasan kaupungin natiivikampanja HS.fi:ssä houkutteli työhakuun Vaasaan