Näin vaikutat hakusanamainonnan laatuun

Jatkuvasti kehittyvän hakukone Googlen tavoite on tarjota käyttäjilleen relevanttia ja hyödyllistä tietoa. Tällä tavoitteella on vaikutus orgaanisten hakutulosten lisäksi myös hakutulossivun mainospaikkoihin. Kun tiedossa ovat yritystoiminnalle tärkeät hakutermit joilla halutaan hakusanamainontaa tehdä, kannattaa ottaa huomioon seuraavat laatuun ja sen myötä mainonnan lopulliseen kustannukseen sekä mainoksen sijoittumiseen vaikuttavat tekijät, kirjoittaa Sanoman Digimarkkinoinnin asiantuntija Annika Marin.
Etsi oikeat avainsanat ja käytä niitä mainoksissa
Avainsanoja valittaessa kannattaa miettiä mitä itse kirjoittaisit hakukenttään etsiessäsi aiheesta tietoa. Esimerkiksi kun talvi yllättää ja tiedät vanhojen renkaiden olevan jo aikansa eläneet, saatat etsiä uusia renkaita alueeltasi esimerkiksi haulla “talvirenkaat turku”. Mikäli suosit tiettyä rengasmerkkiä lisäät sen todennäköisesti mukaan hakulausekkeeseen. Avainsanojen kartoitukseen ovat hyödyllisiä myös esimerkiksi Googlen tarjoamat avainsanatyökalut sekä oman verkkosivustosi analytiikka.
Hakusanamainonta tulee suunnitella niin, että avainsanat ja mainokset vastaavat mahdollisimman hyvin toisiaan. Sen sijaan, että kerrot mainoksessa yleisellä tasolla yrityksen toiminnasta, kannattaa mainonta rakentaa vastaamaan suoraan asiakkaan hakuun eli siihen kysymykseen johon hän yrittää löytää vastausta. Jaa siis mainostettavat tuotteet tai palvelut tarkasti omiin ryhmiin ja kirjoita mainostekstit aina avainsana-/mainosryhmäkohtaisesti. Kun mainos vastaa tarkasti hakusanaa, mainoksen laatupisteet ja klikkausprosentti nousevat.
Houkuttele kohderyhmä reagoimaan
Kun mainos näkyy valituilla hakusanoilla, on toivottavaa, että mahdollisimman moni potentiaalinen asiakas klikkaa mainosta ja siirtyy yrityksen kotisivulle. Klikkausprosenttiin voidaan vaikuttaa mainosten osuvuuden lisäksi mainosten houkuttelevuudella. Mieti siis, miten erotut kilpailijoista. Onko se tuotteen edullinen hinta vai kenties tarjoamasi ilmainen konsultointi? Tuo markkinointistrategian mukaisia kilpailuetuja mainoksissa esiin.
Mikäli yritys toimii paikallisesti, on toimialue suotavaa mainita. Muista myös kohdentaa mainoksesi näkymään alueellisesti. Kerro mainoksessa selkeästi, mitä hakijan toivotaan tekevän seuraavaksi esim. ”varaa aika” tai ”pyydä tarjous”.
Klikkausprosenttia voidaan todistetusti nostaa mainoslaajennusten avulla. Niiden avulla hakijalle pystytään antamaan lisätietoa tuotteesta, palvelusta tai yrityksestä. Mainoslaajennuksista tulisi olla käytössä ainakin sivustolinkit, sisältöpoimintalaajennukset sekä huomiotekstilaajennukset.
Mikäli toivot suoria yhteydenottoja, muista lisätä mainoksen yhteyteen myös puhelulaajennus. Tällöin asiakas voi soittaa suoraan mainoksesta klikkaamatta lainkaan sivustollesi. Tarjouskampanjoiden aikana kannattaa hyödyntää tarjouslaajennuksia, joissa voit ilmoittaa hintaan liittyvistä erikoistarjouksista. Mitä useampi laajennus mainoksen yhteydessä näkyy, sitä suuremman tilan se saa hakutulossivusta ja parantaa mainoksen näkyvyyttä.
Saata asiakas perille saakka
Kun hakija suorittaa haun ja päätyy klikkaamaan mainosta, mihin hän odottaa päätyvänsä? Todennäköisesti hän haluaa löytää sivulta saman tien vastauksen etsimäänsä asiaan. Verkkosivuston vastaavuus vaikuttaa myös Googlen antamiin laatupisteisiin, eli huolehdi avainsanojen, mainostekstin ja laskeutumissivun yhteneväisyydestä.
Ohjaa siis mainoksesta sivulle, joka vastaa käytettyä avainsanaa. Varmista samalla, että sivusto latautuu nopeasti ja se on käyttäjäystävällinen laitteesta riippumatta. Toivottavaahan on, että kävijä viihtyy sivustolla ja ennen kaikkea suorittaa sen toimenpiteen, jota mainonnalla tavoitellaan. Laskeutumissivu voi olla hakijan ensimmäinen kontakti yritykseen, joten etusivun lisäksi myös alasivujen sisältöön sekä sivuston selkeään navigointiin kannattaa panostaa. Älä unohda sisällyttää sivulle selkeää CTA:ta eli Call-To-Action kehotusta.
Optimointi ja tulosten mittaus
Kun hakusanamainonta on käynnissä, tulisi mainontaa optimoida säännöllisesti tuloksiin pohjautuen. Pelkkä klikkimäärien seuraaminen ei vielä kerro mainonnan onnistumisesta. Määrittele seurattavat konversiopisteet omien tavoitteidesi perusteella ja hyödynnä verkkoanalytiikkaa. Näin tiedät, mitkä mainokset tuottavat parhaita tuloksia ja mihin budjettia kannattaa suunnata. Varmista aina, että kampanjoidesi päivitykset perustuvat dataan.
Mainonnan mittaaminen, optimointi ja kampajoiden tulosten seuranta ovat toki kokonaisuutena osiensa summa käsittäen kaikki markkinoinnin ja mainonnan toimenpiteet, kanavat ja tavoitteet. Lue lisää mainonnan mittaamisesta seuraavasta artikkelista: Mainonnan mittaamisen ja analytiikan perusteet.
Hakusanamainonnan laadukkuuteen vaikuttaa moni muukin muuttuja, mutta ylläolevien vinkkien avulla pääsee jo perusasioiden kanssa hyvälle tasolle.
Onko Google Ads -kampanjasi kunnossa? Lataa opas ja tarkista kampanjasi laadukkuus nopeasti.