Pienen ja aloittavan yrityksen markkinointi: näin mainonta auttaa asiakashankinnassa

Miten saan asiakkaita uuteen yritykseen, entä miten saan asiakkaat ostamaan? Asiakashankinta on päivänpolttava kysymys sekä aloittavalle yrittäjälle että pienen yrityksen markkinoinnista vastaavalle.
Pienen yrityksen markkinointi ja mainonta vaativat uskallusta lähteä kokeilemaan, ja parhaimmillaan palkitsevat uusilla asiakasvirroilla. Sanoman Asiakaspäällikkö Maria Waltari kokosi tähän juttuun neuvoja ja ajattelun aihetta kaikille, jotka pohtivat, miten saada asiakkaita verkkokauppaan, kivijalkaan tai palvelualan yritykseen silloin, kun markkinointia täytyy suunnitella ja tehdä muun toiminnan ohessa.
- Aivan ensimmäisten asiakkaiden hankintaan sopivat usein klikkihinnoiteltu verkkomainonta, Google- ja Facebook-mainonta. Niillä voit myös testata, millaiset viestit puhuttelevat asiakkaita parhaiten.
- Kun oikeat, asiakkaita kiinnostavat ja myyntiä aikaansaavat viestit ovat löytyneet, kannattaa mediavalikkoa lähteä laajentamaan.
- Kasvavan yrityksen markkinoinnin budjetti kannattaa laskea prosentteina liikevaihdosta. Markkinointi on aina investointi, eli sijoituksen täytyy tuottaa asiakkaita ja katetta yritykselle.
- Takuuvarmoja markkinointikeinoja tai mainoskanavia ei valitettavasti ole olemassakaan. Kannattaa muistaa, että niin pienten kuin suurienkin yritysten mainonta nojaa kokeiluihin ja oppimiseen. Riskejä voi onneksi minimoida fiksulla suunnittelulla.
Kun olet valmis siirtymään teoriasta käytäntöön, tule mukaan Mainonnan starttipaketti kurssin pariin. Tällä maksuttomalla kurssilla opit perusteet, mm. valitsemaan ja rajaamaan kohderyhmiä ja muodostamaan tehokkaan mainosviestin.
Uuden yrityksen markkinoinnin aloittaminen: kotisivut kuntoon
Näin 2020-luvulla aloittaville yrittäjille on onneksi jo selvää, että toimivat kotisivut ovat koko lailla ehdoton edellytys yritystoiminnalle. Palveluiden haku on siirtynyt verkkoon, joten teknisesti toimiva ja asiakkaille tietoa tarjoava sivusto tarvitaan. Kotisivujen ei tarvitse olla laajat: yksinkertainen, selkeä ja asiakaskokemus edellä suunniteltu sivusto riittää mainiosti.
Kotisivuja teettäessä kannattaa kiinnittää huomiota myös sivuston helppoon päivittämiseen: on tärkeää, että viestejä ja ajankohtaisia asioita voi viedä asiakkaiden tietoon ilman viikkokausien odottelua tai teknistä säätöä.
Google-mainonta tarjoaa vetoapua pienyritysten asiakashankintaan
Miten pieni yritys sitten markkinoi itsensä asiakkaiden silmien eteen? Hakukonelöydettävyys ei aina riitä, joten usein viisasta on ostaa hakutulospaikkoja Google-mainonnalla: jos SEM eli hakusanamainonta on rakennettu fiksusti, voi sillä lunastaa paikan hakutulosten kärjestä paikallisesti tai tarvittaessa valtakunnallisestikin.
Hakusanamainonta on usein kustannustehokasta, mutta on syytä mainita myös varoituksen sana: joillain toimialoilla kilpailu hakusanoista on todella kovaa. Koska Google-mainonnan hinta perustuu huutokauppaan, saattavat suositut hakusanat karata hinnaltaan niin korkealle, ettei niistä kannata lähteä kilpailemaan.
Lue vinkimme kuinka voit vaikuttaa hakusananmainontasi laatuun.
Lataa Google-ads opas ja onnistu hakusanamainonnassasi.
Aloittavan yrityksen Facebook-mainonta rakentaa tunnettuutta ja tuo asiakkaita
Facebook tavoittaa valtaosan suomalaisista, ja FB-mainonnan voi ohjelmoida pyörimään myös Instagramissa. Mainonnan tavoitteen voi määritellä jo kampanjaa rakentaessa, ja hinta pohjautuukin siihen, montako kertaa asetettu tavoite kampanja-ajan aikana täyttyy. Facebook-mainonnan ostaminen onnistuu itse tai kumppanin avulla, eli joustoa löytyy.
Facebookissa on helppoa kokeilla eri tyyppisiä viestejä, ja kanavassa toimii myös visuaalisuus. Sen avulla voi testata, kiinnostuvatko asiakkaat enemmän esimerkiksi avajaistarjous-tyyppisestä mainonnasta, vai brändillisemmästä kerronnasta: vaikkapa henkilökunnan intohimosta ja asenteesta kertovista viesteistä.
Lue kuinka Eiran Tukku sai kymmeniä uusia yritysasiakkaita Facebook-mainonnan avulla.
Klikkihinnoiteltu digimainonta tuo liikennettä kotisivuille
Sosiaalisen median ja Googlen lisäksi asiakkaita on helppo löytää suomalaisten käyttämiltä, isojen ja suosittujen medioiden sivustoilta. Niillä liikkuu valtava määrä ihmisiä selailemassa esimerkiksi päivän uutisia, useita kertoja vuorokaudessa. Mainonta vaikkapa Ilta-Sanomien tai paikallisen sanomalehden verkkosivuilla on oiva tapa rakentaa tunnettuutta ja tuoda kävijöitä tutustumaan kotisivujen kautta yrityksen tuotteisiin tai palveluihin.
Klikkihinnoiteltu kampanja on kustannustehokas, sillä hinta määräytyy klikattujen mainosten mukaan: kampanjaa ajetaan niin pitkään, että sovittu kävijämäärä on klikannut mainoksesta verkkosivuille. Mainontaa voi kohdentaa kävijöiden kiinnostuksen kohteen tai vaikkapa kaupungin mukaan.
Näin rakennat kasvua mainonnan keinoin: kasvavan yrityksen markkinoinnin kustannukset ja budjetointi
Pienyrityksen markkinoinnin kustannukset – tai enemmänkin investoinnit – voi laskea yrityksen liikevaihdon mukaan. Kovaa kasvuvauhtia hakevat yritykset saattavat sijoittaa mainontaan jopa 10% vuosittaisesta liikevaihdostaan. Suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten tyypillinen markkinointi-investointi on kuitenkin usein pienempi, noin 2-5% välillä.
Yrityksen kasvaessa kasvaa myös mahdollisuus sijoittaa markkinointiin ja mainontaan. Se onkin viisasta: jatkuva kasvu edellyttää asiakasvirtojen hallittua kasvua. Budjetin kasvamisen myötä pienikin yritys voi kokeilla uusia mainonnan kanavia ja medioita. Vaikka yritys ei hakisikaan kovaa kasvua, jo olemassa olevien asiakkaiden ja asiakasmäärän ylläpitäminen vaatii panostuksia mainontaan.
Uusien medioiden hallittu kokeilu alkaa kohdentamisesta: keitä tavoitellaan, ja mistä heidät saa todennäköisimmin ja tehokkaimmin kiinni. Hyviksi havaittuja viestejä kannattaa käyttää myös uusissa medioissa, ja kokeilla aluksi pienemmällä budjetilla.
Pienen budjetin mainonnassa ja kokeiluissa on tärkeää muistaa yksi sääntö: lyhyt, erottuva kampanja on aina parempi kuin budjetin venyttäminen pitkälle aikavälille. Kun mainokset saavat riittävästi toistoa napakalla aikajanalla, on mainonnan teho myös helpompi todentaa.
4 tärkeää ohjetta pienyrityksen asiakashankintaan, markkinointiin ja mainontaan
Pienyrityksen mainonnassa onnistuminen syntyy kokeiluista ja järkevien riskien ottamisesta. Tässä muutama vinkki, joiden avulla vältät valtaosan suurimmista sudenkuopista:
Opettele verkkoanalytiikan alkeet eli Google Analyticsin perusteet
Verkkosivujen kävijämäärät, kehitys ja kävijöiden toiminta sivustolla kertovat mainonnan toimivuudesta. Maksuton Google Analytics näyttää, mistä asiakkaat tulevat, millä sivuilla he käyvät ja kauanko aikaa he viettävät sivustollasi. Ota myös UTM-parametrit käyttöösi.
Varaa aikaa suunnitteluun – edes vähän
Suunnitelmallisuus auttaa etenkin silloin, kun aika on kortilla. Kun tiedät, milloin asiakkaat tarvitsevat yrityksesi palveluita tai tuotteita erityisen paljon, pystyt suunnittelemaan sesonkeihin sopivaa mainontaa jo etukäteen. Asiat eivät unohdu, kun kirjaat suunnitelmat ylös ja asetat esimerkiksi kalenterimuistutuksia varauksia varten. Ota myös käyttöösi maksuttomat oppaamme ja työkalut!
Ajattele asiakaskokemusta ja toimi sen mukaan
Asiakaskokemus on asiakkaan ja yrityksen kaikkien kohtaamisten summa. Siihen vaikuttavat tietysti yrityksen henkilöstön käytös, tai vaikkapa verkkokaupan ostamisen helppous, mutta myös yrityksen mainonta. Mainonnassa kannattaa nostaa esiin ja vahvistaa niitä hyviä asioita, joita asiakkaat ovat jo yrityksesi kanssa kokeneet.
Jos aika ja kädet loppuvat kesken, pyydä rohkeasti apua
Aloittavan yrityksen mainonnassa ja kasvuyrityksen markkinoinnissa on usein samanlainen pulmatilanne: tehtävää olisi vaikka kuinka paljon, mutta tunnit vuorokaudessa eivät tahdo riittää. Apua kannattaa pyytää ajoissa. Osallista työntekijät mukaan suunnitteluun ja delegoi rohkeasti.
Haluatko apua yrityksesi markkinointiin?
Tutustu Mainonnan starttipaketti -kurssiin, jonka avulla otat perusasiat haltuun, ja pääset markkinoinnissa alkuun heti oikealla jalalla!