Pikaopas kustannustehokkaaseen mainontaan

Yrittäjänä tiedät parhaiten, kuinka tärkeää on saada yrityksesi viesti asiakkaiden ulottuville. Jos asiakas ei tiedä yrityksestäsi ja sen ylivertaisuudesta, ei hän myöskään osaa ostaa sinulta.
Siksi moni aprikoi, mikä on oikean kokoinen budjetti, jolla tärkeä viesti saadaan varmasti välitettyä lähialueille tai laajemmallekin.
Jos yritykselläsi ei ole mahdollisuutta panostaa hirmuisia summia mainontaan, täytyy sinun osata valita ne oikeat ja parhaiten toimivat ratkaisut. Pienemmälläkin panostuksella on nimittäin mahdollista tehdä tehokas ja toimiva kampanja.
Tässä pari vinkkiä kustannustehokkaan mainoskampanjan toteuttamiseen kokeneelta Sanoman Myyntipäälliköltä Pekka Ryynäseltä.
Kustannustehokkuus ei aina ole yhtä kuin halpa
Kustannustehokkuus mainonnassa ei aina tarkoita halvinta ratkaisua.
Oikeasti kustannustehokkuus tarkoittaa sitä, että saat mahdollisimman paljon, kohtuullisella panostuksella.
Jos saat 1000 euron kampanjalla 10 uutta asiakasta, mutta 3000 euron kampanjalla 100, on siinä jo vissi ero. Myös samalla euromääräisella panostuksella voi saada hyvin erilaiset tulokset riippuen kampanjassa käytettävistä kanavista, kohderyhmävalinnoista, ajankohdasta ym. Kannattaa siis kokeilla ja testata uusia ja erilaisia tapoja markkinoida.
Siispä sen sijaan että metsästäisit halvinta mainosmuotoa, etsi keinoa joka istuu budjettihaitariisi, mutta samalla tuo sinulle mahdollisimman hyvät tulokset.
Selvitä aina kampanjasi ja mainosten toimivuus
Tästä päästäänkin siihen ytimeen, joka jokaisen on hyvä hoksata: mainonnan tuloksia täytyy mitata tavalla tai toisella. Halvalta tuntuva mainos kun ei loppujen lopuksi ole edullinen, jos se ei tuota toivottuja tuloksia.
Pelkällä mututuntumalla et löydä tehokkainta ja halvinta vaihtoehtoa, vaan joudut arvuuttelemaan – olikohan valitsemani toimenpide sittenkään se toimivin?
Numerot eivät valehtele. Sen sijaan siis että pistät peukut pystyyn ja toivot että mahdollisimman moni näkee mainoksesi, varmista että saat luvut ulos joka kampanjasta, teitpä sitten verkko-, radio- tai videomainontaa.
Kun näet montako silmäparia mainoksesi on tavoittanut, moniko on saapunut kotisivuillesi kampanjan aikana ja kuinka moni on päätynyt hankkimaan tuotteesi tai palvelusi, sinun on helppo arvioida oliko mainontaan sijoitetut eurot sen arvoisia.
Pidä mielessä, mitä ja ketä tavoittelet mainonnallasi
Jotta ylläoleva onnistuu, täytyy sinun tietää mitä mainonnalla tavoittelet. Halajatko näyttöjä, klikkejä vai vierailuja kotisivuillesi? Haluatko että asiakkaat muistavat yrityksesi ja sen tuotteet jatkossakin, vai haluatko ohjata heidät suoraan ostoksille?
Selkiytä myös keitä mainonnalla tavoittelet, eli ketkä ovat asiakkaasi nyt, ja keitä toivoisit heidän olevan tulevaisuudessa. Reviirisi saattaa olla mahdollisesti laajempi kuin mihin olet aiemmin tottunut.
Hyödynnä olemassa olevaa tietämystä ja vältä harha-askeleet
Tyypillisesti eri toimialoilla toimii eri jutut. Kokemuksen kautta on helppo ymmärtää, että autokorjaamoissa kannattaa tehdä erityyppistä mainontaa kuin verkkokaupoissa.
Siksi suosittelen ottamaan yhteyttä asiaan perehtyneeseen kaveriin ja kysymään millainen mainonta toimialallasi yleensä saa asiakkaat kuulolle.
Jos siis pohdit mikä olisi fiksuin tapa yrityksellesi, laita meille viestiä, ja kysäise.
Selvitä mistä seikoista mainoksen hintalappu muodostuu
Jos saamasi kustannusarvio kuulostaa aluksi liian suurelta, älä säikähdä. Mainoksen hintalappuun vaikuttaa moni tekijä, kuten se, kuinka isolle joukolle viestiä halutaan levittää.
Äkkiseltään hinnakkaalta tuntuva kanava, kuten radio tai diginäkyvyys voikin olla yllättävän edullinen, jos mainos rajataan näkymään tai kuulumaan koko maan laajuuden sijaan pienemmällä alueella, esimerkiksi vain Pohjois-Pohjanmaan tai Oulun tienoilla.
Huilaa välillä: hyödynnä valmiita paketteja
Jos et ole varma mistä lähteä liikkeelle, valmiit paketit ovat pelastuksesi.
Osaavalta asiantuntijalta saat nimittäin ostettua kampanjasi valmiina ratkaisuna, jolloin tiedät tarkalleen paljonko se kustantaa ja mitä sillä saat. Näin tiedät paljonko voit odottaa klikkejä, kontakteja tai silmäpareja. Tällöin kampanjan budjetointi ja hyödyn mittaaminen on rutkasti helpompaa.
Lähde simppelistä liikkeelle
Rajallisella budjetilla liikkuvaa yrittäjää kannustan lähtemään liikkeelle sellaisillakin mainosmuodoilla, joita et ole aiemmin kokeillut. Jos olet aiemmin käyttänyt vain yhtä markkinointikanavaa, uutta kanavaa testaamalla saatat yllättäen huomata tavoittavasi aivan uusia kohderyhmiä.
Tutustu siis rauhassa erilaisiin vaihtoehtoihin ja ota askel kerrallaan. Tehdessä opit jatkuvasti enemmän siitä, mikä kohderyhmääsi vetoaa. Kun sitten löydät hyvältä tuntuvan mainosmuodon, tuo hiljalleen toinen mainosmuoto sen rinnalle ja kokeile, josko se toisi jotain lisää.
Kokemukseni pohjalta sanoisin, että pari varmaa ja edullista mainosmuotoa ovat verkossa tapahtuva bannerimainonta sekä alueellinen radiomainonta.
Molemmissa on mahdollista rakentaa ja budjetoida juuri sinun yrityksellesi sopiva kampanja, jolloin toteuttaminen onnistuu turvallisin mielin.
Lue kuinka Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät hyödynsi alueellista radiomainontaa!
Jos haluat jutella aiheesta lisää tai kysyä jotain mainonnasta, varaa oma juttutuokio asiantuntijamme kanssa, sitoumuksetta.